- Τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αν και πηγές του Ταμείου υποστήριζαν πως η έκθεση για το ελληνικό χρέος που θα διαβαστεί στην Ουάσιγκτον δεν θα είναι έκπληξη, ούτε θα μας κάνει σοφότερους πέραν όσων ήδη γνωρίζουμε. Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται διάφορα σενάρια συμβιβασμού ενώ οι πιέσεις των θεσμών εντείνονται για να πάρει τις αποφάσεις της η ελληνική κυβέρνηση. Ο επόμενος σταθμός στη διαπραγμάτευση είναι το ΕuroWorking Group της προσεχούς Πέμπτης 9 Φεβρουαρίου. Ο χρόνος στην κλεψύδρα τελειώνει καθώς το deadline που έχει θέσει η κυβέρνηση -τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση- είναι η 12η Μαρτίου λόγω της διεξαγωγής των εκλογών στην Ολλανδία. Μετά την ημερομηνία αυτή, όλα μπαίνουν σε νέα βάση.
- Το αν η χρηματιστηριακή αγορά θα σπεύσει να προεξοφλήσει κλείσιμο της συμφωνίας ή θα τηρήσει στάση αναμονής θα το διαπιστώσουμε σήμερα. Σε κάθε περίπτωση η πορεία του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου είναι στενά συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Και πως θα γινόταν αλλιώς, αφού σήμερα Δευτέρα έχουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Πέμπτη παίρνει τη σκυτάλη το EuroWorking Group, ενώ την Παρασκευή θα ξημερώσουμε με τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της Morgan Stanley Capital Index (MSCI).
- Στο μεταξύ στην αγορά οι πάντες τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας να βγει λευκός καπνός από το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Έχοντες και κατέχοντες, μεγάλοι και μικροί, διεθνείς και εγχώριοι, όλοι περιμένουν τις αποφάσεις της αριστερής μας κυβέρνησης. Στο μεταξύ, στο περιθώριο της αναμονής όσοι μιλούν με ξένους για συμφωνίες ακούν όλο και συχνότερα για ρήτρες δραχμής και άλλα σχετικά.
- Και εφόσον όλη η αγορά βρίσκεται σε αναζήτηση αισιοδοξίας, η στήλη θα σας διηγηθεί μια ιστορία: Όταν ο Πρεμ Γουάτσα, το μεγάλο αφεντικό της Fairfax, ο ινδοκαναδός δισεκατομμυριούχος πήρε τη μεγάλη απόφαση και απέκτησε κατά τη διάρκεια μεγάλης οικονομικής απαισιοδοξίας στη χώρα (2η ανακεφαλαιοποίηση) τη Eurobank, διοργάνωσε μια συγκέντρωση γνωριμίας με τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας.
- Μιλώντας λοιπόν στα στελέχη της τράπεζάς του, προσπάθησε να δώσει απάντηση στο ερώτημα γιατί αγόρασε τη Eurobank, λέγοντάς τους ένα ανέκδοτο. Μίλησε για έναν πατέρα που είχε δύο παιδιά: Ένα πολύ αισιόδοξο κι ένα πολύ απαισιόδοξο. Κάποια Χριστούγεννα, ο πατέρας πήγε στο δωμάτιο του απαισιόδοξου παιδιού και του άφησε τα καλύτερα δώρα που μπορούσε να φανταστεί ένα παιδί. Μετά πήγε και στο δωμάτιο του αισιόδοξου παιδιού και του άφησε μερικά δεμάτια σανό.
- Όταν το απαισιόδοξο παιδί ξύπνησε και βρήκε το δωμάτιο του γεμάτο από τα καλύτερα παιχνίδια, ο πατέρας τον ρώτησε πώς του φάνηκε. Αυτός άρχισε να γκρινιάζει και να λέει ότι θα χρειαστεί να ασχοληθεί πολύ ώρα για να ανοίξει τα κουτιά και να μάθει να παίζει με τα νέα παιχνίδια, ότι πρέπει να ξοδέψει αρκετά χρήματα για να αγοράσει μπαταρίες, ότι ήθελε περισσότερα επιτραπέζια και λιγότερα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ότι τα ηλεκτρονικά μπορεί να ξεπεραστούν σύντομα από άλλα νεότερα και συνέχισε να γκρινιάζει για το πώς πρέπει να διαχειριστεί τα εξαιρετικά δώρα που του είχε δώσει ο πατέρας του. Αμέσως μετά ο πατέρας πήγε στο δωμάτιο του αισιόδοξου γιου, ο οποίος έλαμπε από χαρά. Τον ρώτησε τι έχει να πει για τα δεμάτια σανού που του είχε κάνει δώρο για τα Χριστούγεννα. Ο αισιόδοξος γιος γεμάτος χαρά απάντησε πως είδα πατέρα το σανό που μου άφησες και αμέσως αναρωτήθηκα: Πότε θα μου φέρεις το Πόνυ;
- Ο Π. Γουάτσα κατέταξε τον εαυτό του στην κατηγορία των ανθρώπων που όταν βρίσκουν σανό δεν απογοητεύονται, γιατί ξέρουν πως το Πόνυ έρχεται. Δυστυχώς για τη χώρα, μέχρι στιγμής όλοι οι επενδυτές που πήραν μεγάλα στοιχήματα επενδύοντας στην Ελλάδα, δεν έχουν δικαιωθεί. Ας ελπίσουμε πως έχουν ακόμα τα απαραίτητα αποθέματα υπομονής να περιμένουν πότε θα έρθει το πόνυ.
-Χωρίς να σημαίνει ότι είναι οριστικό, αφού απομένουν ακόμη διαδικασίες που πρέπει να διεκπεραιωθούν, οι διοικητικές εκκρεμότητες στις τράπεζες, έχουν σε μεγάλο βαθμό δρομολογηθεί. Αν δεν έχουμε απρόοπτα ως τα τέλη Μαρτίου θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί.