Ενώ πολλοί αναμένουν ότι θα βγει σήμερα λευκός καπνός από το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC Capital Partners, θα πρέπει να κάνουν λίγη υπομονή ακόμη.
Λόγω του πολύ χαμηλού τιμήματος που προσφέρει η CVC για το 80%, το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και έχει γίνει πια τόσο περίπλοκο για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, που χρήζει... έξωθεν βοήθειας καθώς δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνη της η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.
Έτσι αν τελικά υπάρξει θετική ή αρνητική απόφαση στην πρόταση εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής, αυτή θα ληφθεί σε νέο Διοικητικό Συμβούλιο μετά από περίπου δύο εβδομάδες, και αφού έχουν προηγηθεί μια σειρά από διαδικασίες που θα σας αποκαλύψει σήμερα η στήλη.
Έναν χρόνο αφότου ξεκίνησαν οι συνομιλίες Εθνικής - CVC οι οποίες οδήγησαν εν τέλει στην πρόταση συμφωνίας με το Fund, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕ δεν κατάφερε στην προ δεκαπενθημέρου συνεδρίασή του να καταλήξει σε ομόφωνη απόφαση για την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης. Πολλά μέλη διαφώνησαν και τα περισσότερα ζήτησαν η συζήτηση να επαναληφθεί αφού, πρώτα υπάρξουν συγκεκριμένα νούμερα στο τραπέζι.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως, μαθαίνουμε, κρίθηκε σκόπιμο από την Εθνική, να ζητηθεί η άμεση εμπλοκή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ως μέτοχος που κατέχει το 41% της Τράπεζας.
Γιατί όλη αυτή η διαδικασία γίνεται τόσο περίπλοκη; Επειδή, όπως αναφέρουν πηγές της ασφαλιστικής αγοράς, το τίμημα που έχει προσφερθεί από την CVC Capital Partners είναι εξαιρετικά χαμηλό και θεωρείται υποδεέστερο σε σύγκριση με τις προσδοκίες για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής που αποτελεί την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία σε μερίδια αγοράς στη χώρα. Έτσι κανείς από όσους διαπραγματεύονται τη συμφωνία δεν μπορεί να βάλει την υπογραφή με ελαφριά καρδιά.
Κι έτσι φτάνουμε στην ενεργοποίηση του ΤΧΣ. Το οποίο από την πλευρά του για να εκφέρει γνώμη, ανέθεσε σύμφωνα με πληροφορίες σε μεγάλη επενδυτική τράπεζα του εξωτερικού να εκπονήσει αναλυτική έκθεση αποτίμησης της Εθνικής Ασφαλιστικής. Κατά κάποιο τρόπο δηλαδή ζήτησε από ανεξάρτητο εκτιμητή να εισηγηθεί ποιο τίμημα μπορεί να χαρακτηριστεί δίκαιο και εύλογο με τα σημερινά δεδομένα της αγοράς.
Η συγκεκριμένη έκθεση αποτίμησης, θα είναι και το κλειδί που θα ξεκλειδώσει ή θα κλειδώσει το deal με την CVC Capital Partners.
Αν κρίνουμε από όσα μαθαίνουμε για το ύψος της προσφοράς εκ μέρους του αμερικανικού fund, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο, εφόσον αυτή δεν αναπροσαρμοστεί αισθητά, να προχωρήσει η συμφωνία. Όσο και αν το θέλει η τράπεζα.
---
Ένα ιδιότυπο μπραντ ντε φερ εξακολουθεί να εκτυλίσσεται γύρω από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς νέα επιστολή, αυτή την φορά από τον CEO, κ. Ιωάννη Γ. Στεφάνου, έφτασε στο γραφείο Πρωθυπουργού, σε όλα σχεδόν τα υπουργεία, στο ΧΑ και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνοντας την ανάγκη για προώθηση της διαδικασίας εξυγίανσης υπό την ONEX με την στήριξη της DFC.
Μια επιστολή που αναδεικνύει, για άλλη μια φορά την παρελκυστική τακτική των προηγούμενων μετόχων των Ναυπηγείων και τα προσκόμματα που φέρονται να βάζουν στην διαδικασία, δείχνοντας ουσιαστικά την εταιρεία μυστήριο Axis, ενώ δεν παραλείπει να την εμπλέκει σε offshore εταιρείες, «μετοχικά φαντάσματα» και πωλήσεις ακινήτων με «περίεργες διαδρομές», τη στιγμή που τα πραγματικά χρέη των Ναυπηγείων ξεπερνούν τα μισό δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζει δε ότι « Προ ολίγων εβδομάδων λάβαμε, όπως και εσείς, την Έκθεση των Ελεγκτών για την πραγματική οικονομική κατάσταση της εταιρείας. Έχουμε όλοι σοκαριστεί με τα πλέον των 400 εκατομμυρίων ευρώ πραγματικών χρεών που έχουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στα οποία αν προστεθούν και τα περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ πραγματικών χρεών των Ναυπηγείων Σύρου σημαίνει πως η οικογένεια Ταβουλάρη χρέωσε Δημόσιο, Πολεμικό Ναυτικό, Ασφαλιστικά Ταμεία, Εργαζόμενους, Τράπεζες κτλ με σχεδόν μισό δισ. ευρώ χρέη»!
Ο κ. Στεφάνου ζητά να δοθεί το συντομότερο δυνατό λύση, για τη δεύτερη μεγαλύτερη ναυπηγική μονάδα της χώρας, τόσο για την διάσωση της εταιρείας και την δυνατότητα αναγέννησης της ναυπηγικής βιομηχανίας της χώρας, όσο και για την τύχη των εργαζομένων.
---
Η μετοχή η οποία ηγείται της κούρσας των αποδόσεων στο ΧΑ είναι η Ξυλεμπορία έχοντας διπλασιάσει την τιμή της από την αρχή του έτους, αλλά με ελάχιστες συναλλαγές είναι η αλήθεια. Ο ισολογισμός της γύρισε σε οριακά κέρδη το 2019 μετά από 10 χρόνια ζημιογόνων χρήσεων με μικρή διακοπή από μια οριακή κερδοφορία το 2016. Στο εξάμηνο του 2020 εμφανίζει κάμψη του κύκλου εργασιών κατά 18% και ζημιές μετά από φόρους 1,65 εκατ. ευρώ οι οποίες αποδίδονται μερικώς στην πανδημία και την κάμψη της ζήτησης. Ωστόσο αυτό που δεν κάθεται καλά στο μάτι είναι η αύξηση των απαιτήσεων. Με ίδιο σχεδόν κύκλο εργασιών το 2019 η εταιρία «έχτισε» 1,3 εκατ. ευρώ περισσότερες απαιτήσεις από πελάτες. Μάλιστα η εικόνα αυτή αλλάζει ελάχιστα το 2020 καθώς ο μειωμένος τζίρος θα δικαιολογούσε κάποια ανάλογη μείωση στο συγκεκριμένο λογαριασμό. Οι απαιτήσεις ως ποσοστό του τζίρου ξεπερνούν σε επίπεδο χρήσης το 50% με αυξητική τάση.
---
Αιφνιδίασε ευχάριστα η Coca Cola ως προς την καθαρή κερδοφορία και το μέρισμα που θα μοιράσει (64 λεπτά έναντι εκτίμησης για 52 λεπτά ανά μετοχή). Η επιτυχία εντοπίζεται στην συγκράτηση του κόστους και με εσωτερικές ενέργειες αλλά και με αντιστάθμιση κινδύνου σε βασικά στοιχεία του κόστους πωληθέντων. Οι ωφέλειες στην μείωση του κόστους φάνηκαν και στο ταμείο καθώς η παράλληλη μείωση του κεφαλαίου κίνησης έφερε 497 εκατ. ευρώ ελεύθερων ταμειακών ροών. Η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε ανέφερε ότι αναμένει προοδευτική ανάκαμψη των πωλήσεων μέσα στο 2021 αλλά και αύξηση του κόστους πωληθέντων λόγω των ανατιμήσεων σε βασικά διαπραγματεύσιμα αγαθά (αλουμίνιο, ζάχαρη κλπ). Οι δράσεις περιορισμού κόστους θα συνεχιστούν ενώ μετά την αναχρηματοδότηση του Ιουνίου του 2020 η εταιρία αναμένει μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων κατά 10%. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες θα διατηρηθούν στα επίπεδα του 7,5% επί του κύκλου εργασιών. Η αντίδραση της αγοράς ήταν έντονη καθώς το αυξημένο μέρισμα θεωρήθηκε ως ένδειξη εμπιστοσύνης στις δυνατότητες της εταιρείας και της ευέλικτης προσαρμογής σε εξαιρετικά απαιτητικές συνθήκες λειτουργίας. Με βάση τις εκτιμήσεις του 2021 η μετοχή διαπραγματεύεται στις 19 φορές τα καθαρά της κέρδη, μια ώριμη αποτίμηση την οποία ωστόσο η εταιρία φροντίζει να δικαιολογεί με τις επιδόσεις της.
---
Όλα της «ασημικά» της έβαλε υποθήκη η Βαρβαρέσος προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Σημειώνεται πως η εταιρεία στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δανειακών της υποχρεώσεων υπέγραψε MoU με Πειραιώς, Alpha Bank και Αττικής, οι οποίες εξέδωσαν ομολογιακό ύψους 6,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία για να πάρει επιπλέον πιστώσεις έβαλε υποθήκη χρηματοδότησης, τιμολόγια factoring, ακίνητα, εξοπλισμό και δόθηκαν προσωπικών εγγυήσεις των βασικών μετόχων.
---
Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος θα μπορούσε να γραφτεί στα εγχειρίδια διαχείρισης κρίσεων. Η Τιτάν έχει καταφέρει να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες του κορονοϊού, με την εταιρεία να συνεχίζει τους πρώτους μήνες του 2021 να καταγράφει αυξημένες πωλήσεις και EBITDA. Προσανατολισμένη η εισηγμένη στην περικοπή λειτουργικού κόστους και στην εξασφάλιση της ισχυρής ρευστότητας «μπαζούκας» που διαθέτει, μαθαίνουμε πως σχεδιάζει περαιτέρω επέκταση για το 2021 τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό… «Βαρύ» χαρτί είναι η Αμερική, ενώ και η εγχώρια αγορά αρχίζει να συνέρχεται παρά την πανδημία.
---
Tα χέρια τους τρίβουν στην Alpha Trust Andromeda, καθώς η εταιρεία σε μία περίοδο που το ελληνικό χρηματιστήριο βιώνει σκαμπανεβάσματα, αυξάνει το χαρτοφυλάκιό της. Η πτώση που ίσως παρατηρηθεί θα είναι μικρή τον Φεβρουάριο, συγκριτικά με τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Η εισηγμένη διαχειρίζεται portfolio 12,7 εκατ. ευρώ και έχει κεφαλαιοποίηση 9 εκατ. ευρώ. Οι θέσεις που χτίζει η εταιρεία αυτή την περίοδο περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων εταιρειών τις Mytilineos, OTE, Quest, Τιταν και Fourlis.
--
H εισηγμένη στην εναλλακτική αγορά Optronics συνεχίζει να καταγράφει πτώση του κύκλου εργασιών της. Ο λόγος είναι πως η κύρια κατασκευαστική δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με μεσαίου μεγέθους επενδύσεις στον τομέα τουριστικών υποδομών. Η διοίκηση της εισηγμένης κάνει προγραμματισμό προκειμένου να διαχειριστεί μια αναιμική τουριστική χρονιά, ενώ εκτιμάται πως δεν θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα από αναβολές πληρωμών πελατών και δεν θα τεθεί σε σημαντικό βαθμό ζήτημα ρευστότητας, καθώς αναμένονται σημαντικές εισροές κεφαλαίων από έργα που έχουν ολοκληρωθεί.
--
Τις προηγούμενες μέρες έγινε γνωστό πως η Pipe Life ανακοίνωσε την παύση λειτουργίας του εργοστασίου της στη Θήβα. Όπως πληροφορείται η στήλη, η απόφαση για αποεπένδυση ελήφθη από τη μητρικής πολυεθνική Wienerberger. Το ενδιαφέρον είναι πως πληροφορίες αναφέρουν πως η διοίκηση στην Ελλάδα αναζητά ενδιαφερόμενους αγοραστές για να πουλήσει το εργοστάσιο. Η απόφαση πάντως των Αυστριακών βασίζεται στη μεγάλη κάμψη των πωλήσεων που παρατηρείται, στην απουσία μεγάλων έργων και στο γενικότερο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που «τρέχει» η εταιρεία διεθνώς.