Πριν 127 χρόνια, το 1894, προτάθηκε στη νεοσύστατη τότε ΔΟΕ, από τον Πιερ ντε Κουμπερτέν, το Citius, Altius, Fortius (πιο γρήγορα, πιο ψηλά, πιο δυνατά). Πρόκειται για το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων που ενθαρρύνει ψυχολογικά τους αθλητές. Αυτό φαίνεται πως είπε ο Tim Hotges, πριν δει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Μιχάλη Τσαμάζ. Η θητεία του οποίου ανανεώθηκε έως το 2024. Πώς θα γινόταν αλλιώς;
Η Cosmote πέτυχε τον στόχο που είχε θέσει για 60% πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη του 5G, σε μόλις ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας του δικτύου. Ο νέος στόχος; Κάλυψη στο 80% του πληθυσμού μέσα στο 2022.
Παράλληλα η στήλη μαθαίνει πως το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3 δισ. ευρώ αρχίζει να υλοποιείται. Όχι, στο μέλλον, με το που μπει το 2022. Αφορά σε επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ που εκτός από το 5G περιλαμβάνουν τις οπτικές ίνες. Ο ΟΤΕ έχει μετατραπεί επί Τσαμάζ σε τεχνολογικό πάροχο, με μοναδική συμβολή στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας. Άλλωστε, προς αυτή την κατεύθυνση αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς το Fiber to The Home.
5G, Fiber to the Home και υποδομές αποτελούν το Cosmote Gigaspeed Network. Ένας σχεδιασμός που περιλαμβάνει επενδύσεις 3 δισ. ευρώ έως το 2027. Ενώ ήδη έχουν επενδυθεί 5 δισ. ευρώ την περασμένη δεκαετία. Mε τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ να «πέφτουν» στην αγορά από τις αρχές του έτους που έρχεται.
---
Και μιας και πιάσαμε τα των τηλεπικοινωνιών, άλλη μία θεαματική κίνηση από τη ΔΕΗ του Γιώργου Στάσση. Εγκρίθηκε από το ΔΣ η έναρξη του πρώτου πιλοτικού προγράμματος εγκατάστασης οπτικών ινών στο Περιστέρι. Μέσα στο 2022 έρχεται η προκήρυξη των διαγωνισμών για την ανάθεση των εργολαβιών και την εγκατάσταση των δικτύων οπτικών ινών στο εναέριο δίκτυο της εταιρείας. Το μήκος είναι 242.000 χιλιόμετρα. Ο σχεδιασμός Στάσση περιλαμβάνει επενδύσεις 800 εκατ. ευρώ, τις οποίες η εταιρεία θα υλοποιεί σταδιακά με το ρόλο του παρόχου στην αγορά χονδρικής. Τα έσοδα που προσβλέπουν στη ΔΕΗ είναι 120 εκατ. ευρώ από το εν λόγω άνοιγμα και στόχος είναι έως το 2030 να δημιουργηθεί μια πελατειακή βάση 1 εκατ. καταναλωτών. Το σχέδιο Στάσση το είχατε διαβάσει πρώτοι στο Liberal, για να ευλογήσουμε και τα γένια μας.
Οι στόχοι της ΔΕΗ μπορεί να είναι φιλόδοξοι, καθώς στην αγορά υπάρχουν ήδη μεγάλοι παίχτες όπως ο ΟΤΕ, η Wind έχει ήδη φτιάξει ξεχωριστή εταιρεία για την κατασκευή υποδομών και η Vodafone, που κινείται προς την ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο, ο Γιώργος Στάσσης μας έχει συνηθίσει στα δύσκολα στοιχήματα. Why not;
---
Να εκμεταλλευθούν το καλό momentum στις αγορές θέλουν οι εφοπλιστές, όπου μετά την Costamare και την CPLP σχεδιάζουν έκδοση ομολόγων. Μία από τις εταιρείες που μαθαίνουμε πως βρίσκονταν σε προχωρημένες συζητήσεις για την έκδοση ομολόγου είναι η εταιρεία του εφοπλιστή Τσάκου. Ωστόσο, προς το παρόν, η απόφαση έχει αναβληθεί. Για πότε; Όταν είναι καλύτερες οι συνθήκες και ανέβει η αγορά. Το project δεν έχει εγκαταλειφθεί.
---
Περνώντας στον κόσμο των εισηγμένων, η θυγατρική της Bau Market απορροφά η Μαθιός Πυρίμαχα. Το σχέδιο σύμβασης συγχώνευσης (ΣΣΣ) έχει ήδη καταχωρηθεί στο ΓΕΜΗ. Η εταιρεία συνεχίζει να καταγράφει αύξηση του κύκλου εργασιών και κέρδη , από ζημιές πέρυσι. Το οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να παραμένει ασταθές λόγω των αυξήσεων των τιμών των πρώτων υλών και της αύξησης του ενεργειακού κόστους, τα οποία έχουν άμεση επίδραση στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας. Ωστόσο, έχει εξασφαλιστεί ροή πρώτων υλών για το επόμενο 10μηνο με ειδική εισαγωγή πλοίου, το οποίο δένει στο…λιμάνι.
---
Η Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδας πιστοποιεί πως η χώρα έχει γυρίσει σελίδα και ετοιμάζεται για ανάπτυξη διαρκείας. Πάνω από 8% φέτος, 5% το 2022 και 3,9% το 2023. Ωστόσο ο Γιάννης Στουρνάρας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου θέτοντας σαφείς προκλήσεις για την ελληνική οικονομία. Η βασικότερη πρόκληση σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της πανδημίας, καθώς, έως τώρα, η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού υπολείπεται του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ και οι υγειονομικές επιπτώσεις είναι πιο σοβαρές συγκριτικά με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.
Μια πρόσθετη σημαντική πρόκληση αφορά την ικανότητα του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να απορροφήσουν πλήρως και εγκαίρως τους διαθέσιμους χρηματοδοτικούς πόρους από το ευρωπαϊκό μέσο ανάκαμψης την περίοδο 2021-2026 και από το ΕΣΠΑ την περίοδο 2021-2027.
Επιπλέον, ο τραπεζικός τομέας αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, όπως η αδύναμη κερδοφορία και η ανάγκη για ποσοτική αλλά και ποιοτική ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας, λαμβάνοντας υπόψη και το υψηλό μερίδιο των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων στα κεφάλαια των τραπεζών και τον ακόμη υψηλό λόγο ΜΕΔ.
Επενδυτική βαθμίδα πότε θα δούμε; Από το 2023...Μαζί με εκλογές; Καλό σενάριο...
---
Μειώθηκαν κατά 268 εκ. ευρώ οι ελληνικές θέσεις σε ξένα ομόλογα τον Οκτώβριο. Αλλά τότε είχε αυξηθεί η διάθεση για ρίσκο και αυξήθηκαν κατά 207 εκ. ευρώ οι επενδύσεις σε μετοχές εξωτερικού. Όμως και οι ξένοι μείωσαν τις θέσεις τους σε ελληνικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια κατά 221 εκ. ευρώ τον ίδιο μήνα. Ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων κατέγραψε οριακή πτώση 0,06% τον Νοέμβριο παραμένοντας σταθερός στις 146,9 μονάδες με ήπια ανοδική κίνηση να καταγράφεται το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου προς τις 147,4 μονάδες.
Μέση απόδοση στα 2,67% προσφέρουν τα εταιρικά ομόλογα του ΧΑ από το Νοέμβριο μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου σύμφωνα με ανάλυση της Πειραιώς. Οι αποδόσεις τους βοηθούν τους θεσμικούς που διαφοροποιούν τα χαρτοφυλάκιά τους, καθώς οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παραμένουν χαμηλές. Από τις τελευταίες Οκτωβρίου όταν οι αποδόσεις του ελληνικού δεκαετούς άρχισε να τσιμπάει στην περιοχή του 1,33 -1,38 έχει μπει στοπ. Οι πωλητές είναι προσεκτικοί και δεν επιμένουν πάνω από αυτά τα επίπεδα.