-Έγραφε η στήλη τις προάλλες, ότι στην Εθνική Τράπεζα ο Π. Μυλωνάς ισχυροποιήθηκε και έχει ξεκινήσει διαδικασία αναπροσαρμογών (sic) του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας. Στους διαδρόμους της ΕΤΕ μιλούν για «την παρέα του Προέδρου» που ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τους θώκους που κατέχει στο Συμβούλιο. Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε και η πρώτη παραίτηση και προφανώς η διοίκηση της ΕΤΕ σχεδιάζει να ολοκληρώσει την κίνηση σταδιακά ώστε να υπάρξει ομαλή μετάβαση.
-Γιατί η στήλη θυμήθηκε όλα τα παραπάνω σήμερα; Επειδή το πιθανότερο είναι ότι το σχέδιο αναπροσαρμογών του ΔΣ της ΕΤΕ δεν θα προλάβει να εφαρμοστεί, τουλάχιστον στο σύνολο του. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι έχει βρεθεί η φόρμουλα βάσει της οποίας θα διαρθρωθούν τα ΔΣ των τραπεζών.
-Ο σχεδόν εξευτελιστικός νόμος που προσδιορίζει τα προσόντα και προϋποθέσεις για να γίνει κάποιος μέλος ΔΣ τράπεζας, θα αλλάξει κατά τρόπο που τον απλοποιεί. Οιοσδήποτε θα μπορεί να γίνει μέλος ΔΣ (με τις φυσιολογικές εξαιρέσεις πάντοτε, δηλαδή ποινικό μητρώο κλπ) μιας τράπεζας, αρκεί να τηρούνται δύο βασικές προϋποθέσεις: Α) να ομιλεί την ελληνική γλώσσα Β) Να κάνει δήλωση πόθεν έσχες Στην Ελλάδα.
-Προφανώς αν τελικά υιοθετηθούν οι δύο συγκεκριμένες παράμετροι θα ακολουθήσει μαζική έξοδος από τα ΔΣ γιατί κανείς εκ των αλλοδαπών που συμμετέχουν σήμερα στα συμβούλια, δεν θέλει να κάνει πόθεν έσχες στην Ελλάδα.
-Επ΄ ευκαιρία να αναφέρουμε ότι στις τράπεζες εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ολοκληρώσουν τα επιχειρησιακά σχέδια για την περίοδο 2021-2023, την εξέλιξη των NPLs κλπ, τα οποία έχουν προθεσμία να καταθέσουν στις αρχές μέχρι την άλλη Τετάρτη.
-Αν το αντελήφθη σωστά η στήλη, το θέμα καζίνο Ελληνικού μετά και την απόφαση του ΣτΕ, ουσιαστικά έκλεισε με την επιλογή Mohegan-ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Απομένουν απαραίτητα μεν βήματα (Ελεγκτικό Συνέδριο κλπ) που θα διαρκέσουν ως τις αρχές του 2021 για να ολοκληρωθεί πλήρως η διαγωνιστική διαδικασία, αλλά η μπίλια έκατσε.
-Το σκληρό πρόσωπο του ανταγωνισμού συναντά η OPTIMA Bank στις προσπάθειες που κάνουν στελέχη της να αποκτήσει η τράπεζα μερίδιο αγοράς. Οι συστημικές τράπεζες αξιοποιούν τις δυνατότητες που έχουν στη διάθεση τους για να μην αφήσουν στην νέα τράπεζα έδαφος να αναπτυχθεί, αλλά η διοίκηση της τράπεζας επιμένει και το παλεύει.