-H επιδημία του COVID-19 εξελίσσεται διαφορετικά από τις προσδοκίες και οι εποπτικές αρχές των τραπεζών ανησυχούν. Χθες χτύπησαν ταυτόχρονα τέσσερα καμπανάκια. Το πρώτο είναι ότι ο επικεφαλής του SSM Αντρέ Ενρία, δήλωσε «πως αν η κρίση επιδεινωθεί θα υπάρξουν τράπεζες που θα αντιμετωπίσουν προβλήματα».
-Θα πείτε, και δικαίως, πως η δήλωση του κ. Ενρία είναι μια βαρετή κοινοτοπία, μια αδιάφορη αναφορά του προφανούς. Δεν υπάρχει αμφιβολία, αλλά η διαφορά είναι ότι όταν τέτοιες κοινοτοπίες λέγονται από τον επικεφαλής του SSM μπορούμε βάσιμα να εικάσουμε ότι στην εποπτεία έχουν τρέξει μοντέλα με βάση τα διάφορα σενάρια κι έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα για τα οποία δεν αισθάνθηκαν άνετα ή εν πάση περιπτώσει σενάρια που τους υποχρεώνουν όταν μιλούν δημοσίως να προσθέτουν μια κοινοτοπία περί προβλημάτων.
-Το δεύτερο καμπανάκι είναι ότι τα επιχειρησιακά πλάνα για τη μείωση των NPLs μεταφέρθηκαν τον Μάρτιο 2021. Με απλά λόγια μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι στην Φρανκφούρτη κατανοούν πως για το επόμενο εξάμηνο δεν υπάρχει ορατότητα.
-Το τρίτο είναι η παράταση και το 2022 των μέτρων χαλάρωσης για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις. Ο επόπτης θέλει να δώσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες τη χρονική άνεση να διαχειριστούν την κατάσταση που δημιουργούν τα προβλήματα του COVID-19 και να επανέλθουν στην ομαλότητα το 2023. Το συγκεκριμένο μέτρο επιδέχεται και την ερμηνεία ότι ενδεχομένως και το 2021 μπορεί να αποδειχθεί μια χαμένη χρονιά.
-Το τέταρτο είναι η παράταση έως και τον Ιανουάριο 2021 (η προηγούμενη ήταν έως τον Οκτώβριο) της «σύστασης» που κάνει η ΕΚΤ στις συστημικές τράπεζες να μη διανείμουν μερίσματα και να μην προβούν σε επαναγορά μετοχών. Είναι σαν η κεντρική τράπεζα να είπε: συγκρατηθείτε, δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμη τα δύσκολα.
-Και αφού η κατάσταση είναι τόσο συγκεχυμένη σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, αν και είναι νωρίς ακόμη, δικαιολογείται το ερώτημα: Τα stress test των συστημικών τραπεζών που ήδη μεταφέρθηκαν από το 2020 στο 2021, μήπως είναι ήδη στο 2022 και βλέπουμε;
-Κι εφόσον η επιδημία του COVID-19 δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τις προσδοκίες, το ίδιο ισχύει και για τον τουρισμό φέτος, όπου οι αρχικές προβλέψεις έχουν εκτροχιαστεί. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου εκτιμούν ότι τα έσοδα φέτος -από 18 δις. το 2019- θα είναι φέτος στα 3,5 με 4 δισ. ευρώ.
- Ένα δυσάρεστο μήνυμα για το δίκτυο των τραπεζικών υποκαταστημάτων περιείχαν τα όσα είπε ο CEO της Εurοbank Φ. Καραβίας στη χθεσινή γενική συνέλευση της τράπεζας. Όπως είπε, οι ψηφιακές συναλλαγές το 2019 αντιπροσώπευαν το 42% του συνόλου των συναλλαγών της Εurοbank. Προφανώς το αντίστοιχο φετινό ποσοστό λόγω και κορονοϊού θα είναι πολύ υψηλότερο.