Είναι γνωστό πως τα ΕΛΠΕ και η αμερικανική Exxon Mobil κατέληξαν σε συμφωνία για το ποσοστό της Total Energies, η οποία αποχώρησε από τις έρευνες της Κρήτης. Οι δύο εταιρείες, συγκεκριμένα, συμφώνησαν ότι το ποσοστό της Τotal Energies (ανερχόταν στο 40%) θα αναλάβουν η Exxon Mobil (κατά ποσοστό 75%) και οι θυγατρικές της ελληνικής εταιρείας (κατά ποσοστό 25%).
Όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα παραμείνει η Exxon Mobil στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες ή αν θα ακολουθήσει την έξοδο κινδύνου και θα παραιτηθεί των προσπαθειών της, όπως η Repsol και η Total. Η απάντηση δεν είναι εύκολη, όμως υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο. Αυτό δεν είναι άλλο από την απόφαση που θα βγάλει η δικαιοσύνη για την προσφυγή που είχαν καταθέσει περιβαλλοντικές οργανώσεις σχετικά με τις έρευνες στην Κρήτη. Θα είναι υπέρ των ερευνών υδρογονανθράκων; Κατά; Ή θα δοθεί μία ακόμη παράταση και αναβολή; Καταλαβαίνει κανείς πως στα δύο τελευταία σενάρια, μάλλον οι Αμερικανοί, που δεν φημίζονται για την υπομονή τους όταν θέλουν να επενδύσουν, ίσως κουνήσουν το μαντήλι…
Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές θα προτιμούσαν το μοντέλο του Ισραήλ. Ή ακόμα καλύτερα, εμείς ως χώρα θα έπρεπε ήδη να το έχουμε υιοθετήσει προχωρώντας σε νομοθετικές τομές, όπου χρειάζεται. Στο μεγάλο κοίτασμα του Λεβιάθαν, ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις προσέφυγαν στη δικαιοσύνη. Το δικαστήριο με διαδικασία εξπρές απάντησε πως «δεν υπάρχει καμία υπόθεση». Προσέξτε, δεν μπήκε καν στη διαδικασία να ελέγξει τις προσφυγές. Η απόφαση για τους ακτιβιστές ήταν σαφής: «Είναι νόμος του κράτους, έχει συμφωνήσει το δημόσιο για τις έρευνες για πετρέλαιο και αέριο, άρα δεν υπάρχει υπόθεση». Τόσο απλό.
Στην Ελλάδα αντίθετα, η έγκριση μιας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων διαρκεί…τρεισήμισι χρόνια, ενώ για μια απόφαση για έρευνες υδρογονανθράκων, δηλαδή για την εκτέλεση μιας σύμβασης που έχει υπογραφεί με το δημόσιο, χρειάζεται η έγκριση μέχρι και των τοπικών συμβουλίων των εκάστοτε περιοχών.
Όπως και να έχει η αγορά αναμένει αν θα ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες, κυρίως μετά την αποφασιστικότητα που φαίνεται πως δείχνει η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση. Η απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια είναι εθνικός στόχος, οι υδρογονάνθρακες είναι η λύση, οι επενδυτές όμως δεν έχουν άπλετο χρόνο.
---
Καλπάζουν τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development τα οποία το πρώτο τρίμηνο του 2022 εμφάνισαν λειτουργικά κέρδη 15,4 εκατ. ευρώ, που είναι αυξημένα κατά 59% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Golden Hall εμφανίζει την μεγαλύτερη άνοδο, σε σύγκριση με το Mall Athens που ευνοείται λόγω και της γειτνίασής του με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Αυτό σημαίνει ότι το Golden Hall έχει μετατραπεί σε προορισμό, με την άνοδο των λειτουργικών κερδών του να είναι σε ποσοστό 81%, στα 4,6 εκατ. ευρώ. Αύξηση κατά 57%, σε 6,5 εκατ. ευρώ, κατέγραψαν και τα λειτουργικά κέρδη του The Mall Athens. Ανάλογο success story εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και το Vouliagmenis Mall στο Ελληνικό για το οποίο υπάρχει σημαντικό μισθωτικό ενδιαφέρον που αντιστοιχεί σε ποσοστό άνω του 80% της μικτής εκμισθώσιμης επιφάνειας. Μάλιστα, μέσα στο 2023, αναμένεται να έχουν υπογραφεί προσύμφωνα για το 65% της επιφάνειας των 85.500 τ.μ.
Τα βλέμματα βέβαια, δεν θα ήταν δυνατόν να μην είναι στραμμένα στο Ελληνικό. Τον Μάιο η εταιρεία εξασφάλισε την οικοδομική άδεια για το νέο κτήριο μετεγκατάστασης συλλόγων ΑΜΕΑ, ενώ τον Ιούνιο εκδόθηκε η προέγκριση της άδειας δόμησης για το Riviera Tower. Σημειωτέον ότι η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να μετακυλήσει το αυξημένο κατασκευαστικό και ενεργειακό κόστος στους αγοραστές των ακινήτων, δεδομένου ότι δεν έχει, ακόμη, κλείσει τις τελικές τιμές πώλησης.
---
Σίγουρα θα χρειαστεί καιρός ακόμη, αλλά σιγά-σιγά μπαίνει τάξη στα του Δημοσίου. Σε αυτό βέβαια, βοηθούν τα μεγάλα ψηφιακά έργα, όπως αυτό για τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τη συλλογή των στατιστικών δεδομένων που τηρούν οι εθνικές αρμόδιες αρχές. Το εν λόγω project εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και έχει ως αντικείμενο την ψηφιοποίηση της διαδικασίας συλλογής στατιστικών στοιχείων, μέσω της δημιουργίας σχετικής ψηφιακής πλατφόρμας. Σε αυτήν οι εμπλεκόμενες δημόσιες αρχές, θα καταχωρούν τα στατιστικά στοιχεία τα οποία αυτές τηρούν και τα οποία άπτονται της πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Με τον τρόπο αυτό το ΥπΟΙΚ θα συγκεντρώνει αυτόματα, από τις αρμόδιες αρχές, τα πλήρη και ενημερωμένα στατιστικά στοιχεία τα οποία αυτοί τηρούν, και τα οποία, θα διαβιβάζονται κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Με χρονικό λοιπόν, ορίζοντα το β' τρίμηνο του 2023, θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία μίας πλατφόρμας όπου θα συλλέγονται τα στατιστικά δεδομένα που τηρούν οι εθνικές αρμόδιες αρχές. Με τον τρόπο θα είναι δυνατή όχι μόνο η επεξεργασία των εν λόγω δεδομένων, αλλά και η δημιουργία αναφορών. Έτσι, θα αποφευχθούν μία για πάντα τα περίφημα Greek Statistics.
---
H Polygreen, η εταιρεία που κατάφερε να μετατρέψει την Τήλο στο πρώτο νησί στον κόσμο που επιτυγχάνει 100% εκτροπή από την ταφή αποβλήτων, συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Η εταιρεία ανακοίνωσε την εξαγορά της Περιβαλλοντικής Μεταφορικής ΠΕΡΜΕ HELLAS, με την οποία συμπληρώνει περαιτέρω τις προσφερόμενες υπηρεσίες της, αλλά και αποκτά σημαντικό αποτύπωμα στον κλάδο των logistics. Πρόκειται για τη δεύτερη εξαγορά μετά τη Βασιλακόπουλος Ανακύκλωση, εταιρείας που δραστηριοποιείται στη συλλογή και διαλογή ανακυκλώσιμων υλικών.
Με την εξαγορά, ενισχύει το ενεργητικό της με σημαντικές υποδομές, που περιλαμβάνουν έναν στόλο 70 περίπου οχημάτων συλλογής, πάνω από 800 απορριμματοκιβώτια προσωρινής αποθήκευσης και 4 ιδιόκτητες εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων. Παράλληλα, εμπλουτίζει το ανθρώπινο δυναμικό της με πάνω από 200 εργαζόμενους, με εξειδίκευση και τεχνογνωσία στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων.
Η εταιρεία ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ επενδύσεις το 2021, έχοντας μάλιστα αγοράσει ειδικό πλοίο για την αντιμετώπιση και αποκατάσταση θαλάσσιας ρύπανσης.
Στην Τήλο ανέπτυξε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κυκλικής διαχείρισης αποβλήτων που περιλαμβάνει τη συλλογή πόρτα - πόρτα αποβλήτων και την πλήρη αξιοποίησή τους. Τα απόβλητα αυτά αφορούν συνολικά 25 ροές: Πλαστικά, χαρτί συσκευασίας, έντυπο χαρτί, αλουμίνιο, τετραπάκ, μεταλλικά δοχεία, αποτσίγαρα, κάψουλες καφέ, μαγειρικό λάδι, σπρέι, λαμπτήρες, γυαλί, τόνερ, μπαταρίες, καπάκια PP, συσκευασίες φαρμάκων, φελιζόλ, ρούχα, ηλεκτρικές συσκευές, οργανικά, μη ανακυκλώσιμα, πάνες, αντικείμενα για επαναχρησιμοποίηση και ξύλινη συσκευασία).
---
Όταν μία μικρή εισηγμένη, που δεν έχει δώσει πολλές αφορμές και ίσως δε δικαιολογεί μεγάλη κίνηση, ξαφνικά κάνει 3 συνεχόμενα limit up, σίγουρα τραβά κάποια επενδυτικά βλέμματα. Ο λόγος για την ΚΡΕΚΑ που στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει μεγάλη άνοδο και στην αγορά αναζητούν το λόγο. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ίσως να υπάρχει εξέλιξη με τα δάνειά της, τα οποία στο σύνολό τους είναι ληξιπρόθεσμα και τα έχει στην κατοχή της η doValue. Όπως έχει πει η ίδια η εταιρεία στο παρελθόν, είχε κάνει επαφές για ρύθμιση των οφειλών της και είχε καταθέσει σχετική πρόταση, την τελευταία διετία οι συζητήσεις για πιθανή ρύθμιση των οφειλών παρέμειναν στάσιμες. Όμως στο πρώτο τρίμηνο του 2022 η doValue επικοινώνησε με τη διοίκηση της εταιρείες και συμφωνήθηκε η προετοιμασία ενός επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου από πλευράς της διοίκησης, το οποίο όπως και τα προηγούμενα θα περιλαμβάνει πρόταση για διαγραφή οφειλών. Τα δάνεια ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ και τα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά κατά 23,2 εκατ. ευρώ.
---
Δε σταματούν να στηρίζουν την εταιρεία τους οι βασικοί μέτοχοι της AVE. Εδώ και πολλά χρόνια βάζουν νέα κεφάλαια και μάλιστα πολλές φορές με υψηλή τιμή διάθεσης έναντι της χρηματιστηριακής τιμής. Το ίδιο θα κάνουν πάλι κεφαλαιοποιώντας ουσιαστικά χρήματα που ήδη έχουν βάλει. Συγκεκριμένα θα γίνει αύξηση κατά 3 εκατ. ευρώ με τιμή διάθεσης των νέων μετοχών το 1 ευρώ και ενώ η τιμή της μετοχής είναι κάτω από 0,50 ευρώ. Επίσης θα αναλάβουν χρέος 5,5 εκατ. ευρώ.
---
Πιθανότητα 50% δίνουν οι οικονομολόγοι της Citi για μια παγκόσμια ύφεση, εκτιμώντας οτι αριθμός μεγάλων οικονομιών δεν θα την αποφύγει τους επόμενους 12 με 18 μήνες. Ωστόσο, παρά τις δυσμενείς προβλέψεις τις οποίες ενστερνίζεται μεγάλο κομμάτι της αγοράς, ο χρονισμός της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να δώσει ανάσα.
Η πρόβλεψη της Citi είναι οτι η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγει μια συγχρονισμένη ύφεση, αναφέρει σε έκθεσή της, προσθέτοντας οτι αν αυτό συμβεί η επικείμενη ύφεση θα είναι σχετικά ήπια. Η ζήτηση για αγαθά έχει υποχωρήσει, καθώς η κατανάλωση στρέφεται προς τς υπηρεσίες εν μέσω πληθωριστικής έξαρσης.
Τα καλά νέα είναι οτι η εξασθένηση της ζήτησης μειώνει τις πιέσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και έχει οδηγήσει σε υποχώρηση των τιμών μετάλλων, εξέλιξη που βοηθά στο μέτωπο του πληθωρισμού.
Οι αγορές εργασίας συνεχίζουν να παρουσιάζουν στενώσεις, αλλά παράλληλα η πτώση της ζήτησης για αγαθά δείχνει οτι υπάρχουν ρίσκα όσον αφορά στις καταναλωτικές δαπάνες.
Οι δείκτες PMI στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες παγκοσμίως δείχνουν επιβράδυνση, αλλά παραμένουν άνετα πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων βάσης που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση και προϊδεάζει για ύφεση. Την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας βοηθά και η Κίνα που εξέρχεται από τα πρόσφατα lockdown.
Γενικότερα, παρα τις θετικές αυτές ενδείξεις, το σενάριο μιας παγκόσμιας ύφεσης παραμένει ένας ξεκάθαρος κίνδυνος.
---
Οι Κινέζοι δανειολήπτες αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Τι εννοούμε; Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες απειλούν να σταματήσουν την πληρωμή των δόσεων των δανείων που έχουν λάβει για την αγορά κατοικιών, για έναν πολύ απλό λόγο: οι κατασκευαστές έχουν σταματήσει τις εργασίες ανέγερσης των κτιρίων, λόγω των μεγάλων δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.
Εταιρείες όπως η Evergrande, Kaisa και η Sunac αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει οι ίδιες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να λάβουν περαιτέρω χρηματοδότηση και να σταματούν τις εργασίες στα εργοτάξιά τους. Το φαινόμενο του μποϋκοτάζ έχει αρχίσει να απασχολεί τον διεθνή Τύπο και τους αναλυτές των χρηματιστηριακών εταιρειών που προσπαθούν να εκτιμήσουν το κατά πόσον αυτό το φαινόμενο απειλεί τις κινεζικές τράπεζες. Προς το παρόν, το συνολικό ποσό αυτών των δανείων είναι μεγάλο αλλά δεν φαίνεται να απειλεί τις τράπεζες. Ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρει πως το ύψος τους είναι κοντά στα 2 τρισεκατομμύρια γιουάν, δηλαδή περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολύ μεγάλο ποσό, αλλά όχι τόσο απειλητικό για το σύνολο των τραπεζών. Όμως, το κίνημα του μποϋκοτάζ αρχίζει και επεκτείνεται όλο και περισσότερο, κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Ο φόβος των τραπεζών, των αναλυτών, των επενδυτών και βέβαια του κινεζικού κράτους, είναι μην φτάσουμε σε μία ανεξέλεγκτη κατάσταση με τους δανειολήπτες να εξεγείρονται πολύ πιο μαζικά απ’ όσο έχουν κάνει μέχρι τώρα. Ο ρυθμός επέκτασης φαίνεται αρκετά ταχύς, αφού το διαδικτυακό κίνημα καλύπτει πλέον 301 έργα που εμφανίζουν κατασκευαστικές καθυστερήσεις σε 91 πόλεις, από 28 μόνο έργα πριν δέκα ημέρες. Για να είμαστε πιο ακριβείς, προς το παρόν μιλάμε περισσότερο για απειλή των δανειοληπτών παρά για πραγματική στάση πληρωμών, είναι όμως γεγονός πως έχουν αρχίσει να αναφέρονται και περιστατικά πραγματικής άρνησης καταβολής δόσεων. Όπως ο,τιδήποτε έχει σχέση με την Κίνα, έτσι και η υπόθεση του πιθανού μποϋκοτάζ των δανείων είναι δύσκολο να εκτιμηθεί από παρατηρητές στην Δύση. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανή κρατική παρέμβαση, την οποία θα πρέπει να αναμένουμε στην περίπτωση που το φαινόμενο πάρει πραγματικές διαστάσεις.
Σε μία τέτοια περίπτωση, το κράτος θα βρεθεί μπροστά σε ένα δίλημμα: να απαιτήσει από τους δανειολήπτες να πληρώσουν για τα σπίτια που δεν ετοιμάζονται ρισκάροντας μία έντονη κοινωνική αντίδραση, ή να πιέσει τις τράπεζες να τους δώσουν μία περίοδο χάριτος, δημιουργώντας αμφιβολίες για την υγεία των τραπεζών; Υποθέτουμε πως οι απορίες μας θα λυθούν μέσα στο επόμενο δίμηνο. Για να δούμε τι θα γίνει!
---
Το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Zipmex που δραστηριοποιείται κυρίως στην Νοτιοανατολική Ασία, ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να υποστηρίζει εντολές αναλήψεων μέχρι νεωτέρας...Το ανταλλακτήριο που δραστηριοποιείται στη Σιγκαπούρη, στην Αυστραλία, στην Ινδονησία και στην Ταϊλάνδη, ισχυρίζεται ότι έχει δύο εκατομμύρια χρήστες. Νωρίτερα κατά το 2022 είχε σηκώσει χρηματοδότηση $52 εκατομμύρια δολάρια. Υπήρξαν φήμες, που διαδόθηκαν κυρίως σε κινεζικά μέσα ενημέρωσης, που αφορούν τις αγορές κρυπτονομισμάτων. πως τόσο το Coinbase αλλά και το χρεοκοπημένο Babel Finance ενδιαφέρονται να εξαγοράσουν την επιχείρηση.
«Λόγω ενός συνδυασμού συνθηκών πέρα από τον έλεγχό μας, συμπεριλαμβανομένων των ασταθών συνθηκών της αγοράς και των συνακόλουθων οικονομικών δυσκολιών των επιχειρηματικών μας εταίρων, για να διατηρήσουμε την ακεραιότητα της πλατφόρμας μας, θα σταματήσουμε τις αναλήψεις μέχρι νεωτέρας», έγραψε η εταιρεία σε tweet.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.