Black Box: Πάνε και έρχονται εκατομμύρια στο ΤΧΣ

Μιας που έχει έρθει στο προσκήνιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου Μ. Τσούρντα, ας γίνει και ένας «μίνι απολογισμός». Ενόψει μάλιστα της αναμόρφωσης του πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου που προετοιμάζει η Κυβέρνηση, ίσως πριν προχωρήσει ο Νόμος, να υπάρξει και μια, πως να το πούμε, «μέριμνα» για τη σχέση κόστους – οφέλους. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι θεσμοί αυτοί που φτιάχτηκαν κατ' απαίτηση της Τρόικας έχουν ως στόχο την προάσπιση του Δημοσίου χρήματος σε συνθήκες διαφάνειας. Πέραν λοιπόν από τις γενναιόδωρες αμοιβές της διοίκησης για τις οποίες πολύ λόγος γίνεται κάθε τόσο, να τι μας δείχνουν οι τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε το Ταμείο.

Στο εννεάμηνο του 2020, γιατί αυτά είναι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, το ΤΧΣ κατέβαλε σχεδόν τα διπλάσια για αμοιβές δικηγόρων, και συγκεκριμένα σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ (σ.σ. 951.000 ευρώ) σε σύγκριση με τα 454.000 ευρώ του 2019.

Εκτός όμως από το κόστος των νομικών υπηρεσιών πολυδάπανες ήταν και οι υπηρεσίες που προσέφεραν στο Ταμείο επιχειρήσεις συμβούλων. Από τις ίδιες καταστάσεις προκύπτει ότι στο ίδιο διάστημα του 2020 η δαπάνη προς τους συμβούλους επιχειρήσεων εκτοξεύτηκε στα 2,3 εκατ. ευρώ από τα 1,6 εκατ. ευρώ το 2019. Μεγάλη η αύξηση, πολλά τα λεφτά, ας πιάσουν τόπο τουλάχιστον. 

---

Σήμερα παίρνει και τυπικά την έγκριση των μετόχων της MIG το μεγαλύτερο deal του 2020 αξίας 600 εκατ. ευρώ, που αφορά στην πώληση της Vivartia στο CVC Capital.

Συμφωνία σταθμός για τη Vivartia αλλά και για τη MIG που με την τριετή παράταση στα δάνεια της, κερδίζει χρόνο για την επίτευξη υπεραξιών για τους μετόχους της. Η συμφωνία επηρεάζει άμεσα και την Tράπεζας Πειραιώς, καθώς με την έγκριση από τη γενική συνέλευση δάνεια ύψους 425 εκατ. από την γραμμή μη εξυπηρετούμενων θα περάσουν στα εξυπηρετούμενα, διαμορφώνοντας ευνοϊκές συνθήκες και για την αύξηση κεφαλαίου.

Η τριετής παράταση αποπληρωμής των υπολοίπων δανείων της Vivartia από την Τράπεζα Πειραιώς, λειτούργησε στην εξέλιξη του deal ως καταλύτης και έδωσε σημαντική ευελιξία  και χρόνο για τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της Marfin Investment Group, αλλά και την δυνατότητα διαχείρισης του υπόλοιπου χαρτοφυλακίου συμμετοχών της με στόχο την ανάπτυξη του συνολικού portfolio κα με διεύρυνση των συμμετοχών της.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η ναυπήγηση των  3 Aero Catamaran για τις γραμμές Αργοσαρωνικού, με συνολικό κόστος επένδυσης στα 21 εκατ. ευρώ και στόχο την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας για τους προορισμούς του Αργοσαρωνικού και της μείωσης του χρόνου ταξιδιού.

---

Στα χέρια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (βασικός μέτοχος με 40% ) βρίσκεται πλέον η τελική φάση του deal για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής στη CVC που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στον Μάρτιο. Όπως είχε αποκαλύψει η στήλη τις επόμενες μια – δύο εβδομάδες το ΤΧΣ αναμένεται να παραδώσει έκθεση αποτίμησης της Barclays για το εύλογο τίμημα πώλησης με βάση την πρόταση της CVC, με το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας να έχει ήδη να «ανάψει» το πράσινο φως για την πώληση του 90% της θυγατρικής. Το επόμενο στοίχημα για τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είναι η τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου Frontier, αξίας πάνω από 6 δισ. ευρώ που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον και έχει πάρει νέα αναβολή.

Έχουμε ξαναγράψει από αυτή εδώ τη στήλη ότι σήμερα (τα τελευταία δύο με τρία χρόνια για να ακριβολογούμε) μια από τις λίγες μπίζνες που κινούνται στην ελληνική αγορά είναι τα κόκκινα δάνεια. Και όχι μόνο κινείται αλλά αφήνει προς το παρόν και καλά κέρδη. Αξιοπρόσεκτο παράδειγμα αποτελεί η συμβουλευτική εταιρεία Grifon Partners της οποίας ηγείται Σάμυ Δαυίδ. H εταιρεία σύμφωνα με τα όσα ακούγονται στην αγορά έχει στενή σχέση με την Fortress. H αμερικανική επενδυτική εταιρεία έχει πάρει διάφορα projects στην Ελλάδα, όπως το πακέτο κόκκινο δανείων Neptune απο την Αlpha Bank, αλλά ακόμη δεν έχει κάνει το «μεγάλο βήμα» για το οποίο ίσως προετοιμάζεται. Όσο για την  Grifon Partners η επιτυχία της καταδεικνύεται από το γεγονός ότι κατόρθωσε μέσα σε δύο χρόνια να εξαπλασιάσει τα καθαρά της κέρδη διπλασιάζοντας τον τζίρο της. Επιδόσεις που σπανίως συναντά κανείς πλέον στην ελληνική αγορά.

Τελευταία χρηματιστηριακή ημέρα της εβδομάδας και του Φεβρουαρίου ο οποίος δύσκολα θα χάσει το θετικό πρόσημο αφού ξεκίνησε από τις 749 μονάδες. Παρόλα αυτά η ελληνική αγορά είναι δεύτερη από το τέλος στις αποδόσεις των Ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων χάνοντας περίπου 3,5% από την αρχή του έτους με πρώτη την Πορτογαλία που βρίσκεται στο -7%. Ο MSCI σήμερα δεν έχει αλλαγές, έχει ωστόσο αλλαγές στις σταθμίσεις που φέρνουν τζίρο και μεταβλητότητα μέσα στην ημέρα. Όσοι μαντέψουν σωστά μπορεί να φύγουν με κάποιο καλό μεροκάματο το απόγευμα.

---

Ξεπέρασε τα 2.200 δολάρια στην σποτ αγορά το Αλουμίνιο. Ανοδικά κινήθηκε και η αλουμίνα η οποία βρίσκεται πλέον στα 312 δολάρια ο τόνος όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν στα 288. Αν οι τιμές επιμείνουν και στο β΄ τρίμηνο η ψαλίδα θα ανοίξει σημαντικά καθώς κατά την περυσινή αντίστοιχη περίοδο η Αλουμίνα είχε κινηθεί σταθερά χαμηλότερα κάτω από τα 280 δολάρια με χαμηλό τα 248 δολάρια τον Μάιο.

---

Από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του ΟΛΠ: «Οι εταιρείες κρουαζιέρας ανέστειλαν τις κρουαζιέρες λόγω της πανδημίας και των ταξιδιωτικών περιορισμών σε όλο τον κόσμο και έφεραν τη βιομηχανία σε πλήρη ακινησία. Οι κρουαζιέρες έχουν απαγορευτεί στην Ελλάδα από τις 15 Μαρτίου με την απαγόρευση να ισχύει έως τις 25 Ιανουαρίου και επανεξετάζεται σε εβδομαδιαία βάση. Κατά τη διάρκεια του 2020 κατά την περίοδο περιοριστικών μέτρων, επιτρέπονταν μόνο τεχνικές αφίξεις για προμήθειες με περιορισμένη ικανότητα επαναπατρισμού των πληρωμάτων. Από τον Νοέμβριο του 2020 υιοθετήθηκαν αυστηρότερα μέτρα οπότε ακόμη και οι τεχνικές αφίξεις αναστάλθηκαν.»

---

Το σήριαλ των online αδειών στο στοίχημα φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η διαδικασία της επίσημης αδειοδότησης δύσκολα θα ολοκληρωθεί πριν το Σεπτέμβριο. Η καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού της Επιτροπής Παιγνίων.

---

Ο Ιανουάριος είναι μήνας κατά τον οποίο οι τραπεζικές καταθέσεις εμφανίζονται μειωμένες. Δεν είναι έκπληξη λοιπόν η μείωση κατά 1,9 δισ. ευρώ που καταγράφηκε στον πρώτο μήνα της χρονιάς. Τα 171,6 δισ. ευρώ ωστόσο είναι 9,2% υψηλότερα από τον περυσινό Ιανουάριο. Σε σχέση με τα υψηλά που έχουν καταγραφεί το 2009 το τραπεζικό σύστημα έχει απωλέσει 69 δισεκατομμύρια ευρώ παρά την σημαντική αύξηση των καταθέσεων κατά 14,4 δισ. ευρώ που σημειώθηκε το 2020.  Στον αντίποδα μικρή αύξηση παρατηρήθηκε στην πιστωτική επέκταση η οποία αυξήθηκε κατά 1,86 δισεκατομμύρια ευρώ φθάνοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Από το τέλος του 2010 και μετά τα τραπεζικά δάνεια παρουσιάζουν μείωση 106 δισ. ευρώ λόγω των διαγραφών και των πωλήσεων (τιτλοποιήσεις).

---

Μέχρι το τέλος Μαρτίου εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι θα έχουν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και οι προτάσεις των επιμέρους υπουργείων για το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε στη συνέχεια να μεταβιβαστούν στις Βρυξέλλες.

---

Συνεχίζεται η πτώση μεγεθών για την Μεταξά ΑΕ, καθώς η διοίκηση αναμένει μείωση 20% για τη χρήση 2020/21, ωστόσο εκτιμάται ότι η κερδοφορία θα διατηρηθεί. Στην εταιρεία ευελπιστούν η ότι θα έχουν αίσιο τέλος δύο υποθέσεις που εκκρεμούν με το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για την επιστροφή παρακρατούμενου φόρου 1,4 εκατ. ευρώ και επιστροφής ΦΠΑ από το Δημόσιο ύψους 173 χιλ. ευρώ. Οι πιθανότητες να εισπραχθούν αυτά τα ποσά είναι 60-40%. Με την αρνητική εξέλιξη επί των απαιτήσεων να είναι πιο πιθανή. Σε αντίθετη πάντως περίπτωση η επίπτωση των επιστροφών στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας θα είναι ευεργετική.