Τελικά το λογιστήριο των Ναυπηγείων Ελευσίνας έδωσε στην Γενική συνέλευση των μετόχων της 13/5/2021 οικονομικά στοιχεία τα οποία ανέδειξαν την ζημιά στα 423 εκατομμύρια ευρώ μέχρι 31 Μαρτίου. Ένα ποσό που φθάνει και ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ αν προσθέσει κάνεις και τα περίπου 78 εκατομμύρια του Νεώριου. Όπως όλα δείχνουν οι βασικοί μέτοχοι και διοικούντες, κάτω από την μύτη των εποπτικών αρχών και του Χρηματιστηρίου -καθώς η μητρική Νεώριο Συμμετοχών είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο αν και σε αναστολή- εμφάνιζαν σε μετόχους και αρχές ό,τι ήθελαν, χωρίς να «ανοίξει μύτη».
Το θέμα είναι ότι μισό δισ. ευρώ φαίνεται πως έκανε φτερά. Το που πήγε και το ποιος θα το ψάξει μένει ακόμη και τούτη την ώρα να φανεί, ενώ τα ναυπηγεία έφθασαν να εμφανίζουν διαλυμένη εικόνα.
Όλα αυτά σε μια ιδιωτική εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο (Nεώριο Συμμετοχών), που από το 2016, με ειδική νομοθετική ρύθμιση, έχει αναλάβει να πληρώνει και να συντηρεί το ελληνικό κράτος, μέσω του Πολεμικού Ναυτικού.
Και ενώ καταβάλλονται προσπάθειες από τον Πρωθυπουργό, τον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και συνολικά την κυβέρνηση να βρουν λύσεις και να διαχειριστούν το χάος, όπως έγινε και στο Νεώριο, αντιμετωπίζουν διαρκώς προσκόμματα.
Η στήλη πληροφορείται, πάντως, πως είναι θέμα χρόνου να χτυπήσει το κουδούνι ο εισαγγελέας και να σημάνουν οι καμπάνες. Της δικαιοσύνης και όχι του πολέμου.
---
Και για να μείνουμε στα Ναυπηγεία, η εβδομάδα ξεκινά με εξελίξεις για την Ελευσίνα καθώς σήμερα Δευτέρα αναμένεται να συναντηθεί ο Υπουργός Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος με εκπροσώπους των εργαζομένων των Ναυπηγείων, ενώ σε τροχιά εκτιμάται ότι θα μπει και η διαδικασία για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης τους. Όσον αφορά το Σκαραμαγκά η στήλη σας έχει έγκαιρα ενημερώσει ότι από στιγμή σε στιγμή έρχεται η προκήρυξη του διπλού διαγωνισμού από ΕΤΑΔ και ΕΝΑΕ.
Τον τόνο για το τι μέλλει γενέσθαι με την ναυπηγική βιομηχανία στην χώρα αλλά και τις εξελίξεις στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας έδωσε στην ομιλία του στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, συνδέοντας την διαδικασία με την επιλογή αναδόχου για τη ναυπήγηση των φρεγατών στο πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος 5 δισ. ευρώ.
«Το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι ο μοχλός για την αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας» σημείωσε και «μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί», σημείωσε φέρνοντας το παράδειγμα της ONEX στα Ναυπηγεία της Σύρου.
Τόνισε δε ότι είναι απαραίτητη μία συνέργια ανάμεσα στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας για τη ναυπήγηση των φρεγατών, καθώς συνδυάζουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και όπως ανέφερε, «Με ένα σωστό management, τα ναυπηγεία θα είναι όχι μόνο βιώσιμα, αλλά και κερδοφόρα».
Ο ίδιος θέλοντας να τονίσει την σημασία της ναυπηγικής βιομηχανίας αναφέρθηκε στις νέες διατάξεις του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), σημειώνοντας ότι «Όλα τα πλοία στο εγγύς μέλλον θα χρειαστούν επισκευές για να ανταποκριθούν στους κανονισμούς και μπορούμε να προσελκύσουμε εταιρείες στο Σκαραμαγκά, στην Ελευσίνα και στη Σύρο».
---
Εκεί που λέγαμε ότι το καλό κλίμα μπορεί να ανακόψει την έξοδο των εταιρειών από το ταμπλό φθάσαμε στο μέσον της χρονιάς και μετράμε ήδη τρεις πολύ πιθανές διαγραφές: Paperpack και Ιασώ έχουν ξεπεράσει το 90% και οδεύουν προς την έξοδο ενώ η Newsphone πλησιάζει όλο και πιο κοντά στο όριο. Στην Newsphone μετά τη διαγραφή 97.901 ιδίων μετοχών και των αγορών από το ταμπλό o προτείνων μέτοχος έφθασε το 89,53%.
Υπολείπεται δηλαδή 130.426 μετοχές από το όριο του 90%. Το τίμημα είναι ελαφρώς βελτιωμένο στα 0,5 ευρώ ανά μετοχή έναντι 0,47 ευρώ της προηγούμενης Δημόσια πρότασης. Με βάση την μέθοδο προεξόφλησης ταμειακών ροών η εταιρεία αποτιμάται 11,9 εκατ. ευρώ. Με τη μόνη διαφορά ότι στις 31.12.2020 έχει 8,85 εκατ. ευρώ καθαρή ταμειακή θέση. Όλη η μπίζνα δηλαδή που έχει η εταιρεία αποτιμάται σε… 3 εκατ. ευρώ, λιγότερα δηλαδή και από τα χρήματα που έχει βάλει η Newsphone για τη συμμετοχή της στη Λεβάντε Φέρρις!
Η στήλη θέλει να σφίξει το χέρι του αποτιμητή για την καταπληκτική δουλειά, το Masterchef τον περιμένει για μια σπουδαία καριέρα. Δεν θα σας πω περισσότερα για τα ευρήματα στην απίθανη έκθεση αποτίμησης γιατί αυτή (θα έπρεπε να) είναι δουλειά άλλων αρμοδίων.
---
Η ανακοίνωση της ΓΕΚΕ βάζει σε σκέψεις για το αν η εταιρεία σκοπεύει να παραμείνει εισηγμένη. Τέσσερα φυσικά πρόσωπα κατέχουν το 93,14% της εταιρείας και αναφέρουν ότι λειτουργούν συντονισμένα. Σαν μετοχή δεν θα μας λείψει και ιδιαίτερα καθώς από τις 87 συνεδριάσεις της φετινής χρονιάς δεν έχει ανοίξει τις 52. Η δε εμπορευσιμότητα της μετοχής για όλο το 2021 είναι όλες κι όλες 10.273 μετοχές ή 0,12% του συνόλου. Κάποτε έδινε και κάποιο μέρισμα. Λόγω της πανδημίας και των ζημιών της χρήσης η μοναδική ανταμοιβή του μικρομετόχου «χαιρέτησε» για φέτος. Και ας έχει η εταιρία καθαρό ταμείο 4,2 εκατ. ευρώ που θα δικαιολογούσε κάποια συμβολική επιστροφή κεφαλαίου.
---
Κάποια στιγμή είχε κυκλοφορήσει η φήμη -η οποία διαψεύστηκε- ότι το ξενοδοχείο President ιδιοκτησίας της ΓΕΚΕ, είναι προς πώληση. Αν τελικώς οι βασικοί μέτοχοι προχωρήσουν σε δημόσια πρόταση ας πράξουν εκτός από το νόμιμο και το ηθικό. Το νόμιμο είναι πληρώσουν ένα αξιοπρεπές τίμημα και όχι τις αστειότητες της μέσης τιμής εξαμήνου. Το ηθικό είναι η μειοψηφία να λάβει ό,τι θα λάβουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι αν τελικά υπάρχει ενδεχόμενο πώλησης του ξενοδοχείου.
---
Τουλάχιστον στην περίπτωση της Ideal η οποία από μετεξελίσσεται σε κάτι νέο με την επικείμενη είσοδο της Virtus International Partners στο μετοχικό της κεφάλαιο ώστε να ενσωματωθούν στην εισηγμένη οι εταιρείες Astir Vitogiannis και Three Cents, η υποχρεωτική δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει από το fund του Λ. Παπακωνσταντίνου δε θα οδηγήσει σε έξοδο από το ταμπλό. Αντιθέτως, εδώ έχουμε να κάνουμε μάλλον με μια σειρά έμμεσων εισαγωγών με όχημα την Ideal στην οποία συνασπίζονται ισχυρά ονόματα μετόχων όπως ο Λ. Παπακωνσταντίνου, η οικογένεια Δαυίδ, η Olympia Group του Π. Γερμανού κ.α
---
Στην σελίδα 189 των λογιστικών καταστάσεων της ΔΕΗ για το 2020 αναφέρει ότι η εταιρεία έχει ήδη προαγοράσει 6,7 εκατ. τόνους CO2 για το 2021 σε τιμή 31 ευρώ/τόνο. Εκτιμάται δε ότι η συνολική απαίτηση σε δικαιώματα εκπομπών θα διαμορφωθεί σε 14 εκατ. τόνους.
Δεδομένης της καλής εικόνας που παρουσιάζει η ΔΕΗ στο 4μηνο, η χρήση μπορεί να μην ξεπεράσει τα 12,5 εκατ. δικαιώματα γεγονός που σημαίνει ότι το 50% των αναγκών είναι εξασφαλισμένο. Ακόμα και στο σενάριο παραμονής των τιμών των δικαιωμάτων στα 50 ευρώ ο μέσος όρος της χρονιάς δε θα ξεπεράσει τα 38 ευρώ. Η συνολική επιβάρυνση για τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι αισθητά μικρότερη από 100 εκατ. ευρώ και μπορεί άνετα να καλυφθεί από τη μικρή αύξηση (3%) στα τιμολόγια ρεύματος ενεργοποιώντας τη ρήτρα CO2. Η δήλωση πάντως του Γερμανού υπουργού Περιβάλλοντος περί έρευνας για κερδοσκοπικές πρακτικές στην αγορά ρύπων αλλά και τιμές οι οποίες πλέον αντανακλούν ρεαλιστικά το κόστος χρήσης άνθρακα δείχνουν ότι η Ε.Ε. είναι κοντά στο να αναλάβει δράση και να αποκλιμακώσει τις τιμές.
---
Για τους έχοντες περισσότερη διορατικότητα και παρακολουθούν τις ανακοινώσεις, η συνάντηση Σκρέκα – Βεστάγκερ μπορεί να δώσει λύση στο θέμα της τιμής της υψηλής τάσης στη Βιομηχανία. Η αγορά ενέργειας με διμερή σχέση από παραγωγούς ΑΠΕ ενδεχομένως να έχει ευνοϊκή αντιμετώπιση δίνοντας επιδότηση στους παραγωγούς των ΑΠΕ για το ύψος των πωλούμενων ποσοτήτων. Η επιδότηση μάλιστα δεν θα δίνεται στη βιομηχανία καθώς αυτό θα αποτελούσε έμμεση κρατική ενίσχυση. Ανάλογο μοντέλο έχει υιοθετηθεί σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη.
---
Δυναμικό ήταν το ξεκίνημα της ΤΙΤΑΝ εξαιτίας της ανθεκτικότητα της ζήτησης και της αύξησης των τιμών στις κυριότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται. Όπως ανάφερε στην ενημέρωση αναλυτών ο επικεφαλής του ομίλου Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, οι εκτιμήσεις για το σύνολο της φετινής χρονιάς παραμένουν θετικές, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο CFO του ομίλου περιέγραψαν γλαφυρά την πτώση που έχει υποστεί ο κλάδος κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής κρίσης. «Η εγχώρια αγορά τσιμπέντου βρίσκεται στο 75% κάτω από το pick στους Ολυμπιακούς του 2004» σημείωσε ο κ.Παπαλεξόπουλος, ενώ ο CFO του ομίλου Μιχάλης Κολακίδης τόνισε πως «από τους 9-10 εκατ. τόνους που κάναμε ετησίως στην Ελλάδα το 2009-2010, πέσαμε στους 2 εκατ. τόνους». Το θετικό είναι ότι τα στελέχη της εταιρείας εκτιμούν πως το Ταμείο Ανάκαμψης ανοίγει ένα νέο κύκλο ανάπτυξης στις κατασκευές, καθώς θα οδηγήσει σε σημαντικές επενδύσεις και σε ένα rebound μετά το πέρας της πανδημικής κρίσης. Ο έντονα ανοδικός κύκλος της ελληνικής οικονομίας, εκτιμούν, πως θα ξεκινήσει για τα επόμενα χρόνια. Για τις ΗΠΑ, που είναι η πιο σημαντική αγορά για την ΤΙΤΑΝ, το πλήθος των προς εκτέλεση έργων και η ανάπτυξη της εκεί οικονομίας δείχνουν πως θα υπάρξει σημαντική υψηλή κερδοφορία και η δραστηριότητα θα διατηρηθεί σε υψηλούς ρυθμούς.
---
Συμφωνίες με προμηθευτές και κατασκευαστές ύψους 27,1 εκατ. ευρώ έχει υπογράψει η ΦΑΓΕ, όπως αναφέρεται στις οικονομικές της καταστάσεις για το α’ τρίμηνο του έτους. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν στη νέα παραγωγική μονάδα που σχεδιάζει η εταιρεία της οικογένειας Φιλίππου στη Δυτική Ευρώπη, ενώ αυτές καθίστανται πληρωτέες σε βάθος πενταετίας. Σημειώνεται πως η εταιρεία κατέγραψε αύξηση πωλήσεων 2,1% στα 134,4 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους, κάτι που οφείλεται στην μερική επάνοδο στην κανονικότητα και στον θετικό αντίκτυπο της ισοτιμίας του ευρώ έναντι το αμερικάνικου δολαρίου και της στερλίνας. Ανοδικά κινήθηκε και η κερδοφορία της εταιρείας, η οποία αναφέρεται και στις πηγές αβεβαιότητας για τη φετινή χρονιά. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρει τον επιθετικό ανταγωνισμό που υφίσταται στην ελληνική αγορά, στις διακυμάνσεις των τιμών των πρώτων υλών και στην πανδημική κρίση.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.