Σε σύντομο χρονικό διάστημα, ακόμη και εντός των επόμενων 24ώρων, αναμένεται να γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για τη διάσωση της Intralot. Ο πρόεδρος Σωκράτης και η ομάδα του που έχουν ρίξει όλο το βάρος των ενεργειών τους στη συμφωνία με τους ομολογιούχους, φαίνεται πως είναι πλέον πολύ κοντά στον στόχο να απομακρύνουν λίγο το καράβι της Intralot από τα βράχια. Αν ευσταθούν οι πληροφορίες μας, η Intralot έχει εξασφαλίσει ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή ομολογιούχων για την ολοκλήρωση των συναλλαγών που θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση του χρέους της. Θυμίζουμε πως για να μην χρεοκοπήσει η Intralot έχουν προταθεί δύο συναλλαγές οι οποίες αφορούν στις εκδόσεις που λήγουν το 2021 (250 εκατ. ευρώ) και το 2024 (200 εκατ. ευρώ).
Στην πρώτη συναλλαγή οι ομολογιούχοι θα λάβουν ομολογίες υψηλής εξασφάλισης αξίας 205 εκατ. ευρώ με λήξη το Σεπτέμβριο του 2025 και επιτόκιο 5,9% τον πρώτο και δεύτερο χρόνο, 7% τον τρίτο και 7,25% έπειτα, αλλά και δυνατότητα της Intralot να προχωρήσει σε κεφαλαιοποίηση τόκων, με επιτόκιο πληρωμής σε είδος 8,75%, αντί για το πληρωτέο επιτόκιο σε κάθε περίοδο αποπληρωμής. Οι ομολογίες θα μπορούν να αποπληρωθούν 12 μήνες νωρίτερα εφόσον το αποφασίσει ο εκδότης.
Στη δεύτερη συναλλαγή για το ομόλογο του 2024 οι ομολογιούχοι θα καταστούν μέτοχοι της εταιρείας που θα έχει τον έλεγχο των λοτταριών στις ΗΠΑ με την απόκτηση ποσοστού μέχρι 49% στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Σε δεύτερο χρόνο η εταιρεία αυτή θα εισαχθεί σε χρηματιστήριο ώστε να δίδεται η δυνατότητα δυνητικής εξόδου στους επενδυτές. Το τελικό μέγεθος του μετοχικού κεφαλαίου που θα δοθεί σαν αντάλλαγμα εννοείται ότι θα εξαρτηθεί από τον βαθμό συμμετοχής των ομολογιούχων.
Το θετικό για την εταιρεία είναι ότι στην πρώτη συναλλαγή φαίνεται να έχει συναινέσει ποσοστό άνω του 75% γεγονός που θα δώσει χρόνο για να ολοκληρώσει τις κινήσεις αναδιάρθρωσης και να σταθεροποιήσει τη λειτουργική κερδοφορία.
Είπαμε, όμως, το εγχείρημα διάσωσης βρίσκεται μόνο στην αρχή και υπάρχει δρόμος μακρύς και δύσβατος να διανυθεί πριν μιλήσει κανείς για διάσωση της εταιρείας.
---
-Ζήτηση υψηλής τάσης καταγράφεται από τους επενδυτές για να συμμετάσχουν στην έκδοση ομολόγου 500 εκατ. ευρώ της ΔΕΗ. Και για να το πούμε πιο λαϊκά, αν στις εγχώριες χρηματιστηριακές εταιρείες γίνεται ήδη ένας μικρός χαμός από χθες ώστε να υποβληθούν προσφορές, μπορείτε να φανταστείτε τι επικρατεί μεταξύ των μεγάλων παικτών του εξωτερικού. Υπό τον «φόβο» της μεγάλης υπερκάλυψης, οι επενδυτές που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ομόλογα της ΔΕΗ, δεσμεύουν έως και τρεις φορές τα λεφτά τους. Αν δηλαδή κάποιος θέλει να δηλώσει συμμετοχή για το ελάχιστο ποσό των 100.000 ευρώ υποβάλει προσφορά για 300.000 ευρώ, αν κάποιος θέλει 1 εκατ. ευρώ, υποβάλει προσφορά για 3 εκατ. κοκ. Εξου και από χθες οι χρηματιστηριακές αναζητούν κεφάλαια για λογαριασμό των πελατών τους από κάθε πιθανή πηγή. Από τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν, οι εκτιμήσεις της αγοράς μιλούν για υπερκάλυψη της προσφοράς έως και τρεις φορές, αν και είναι νωρίς ακόμη μέχρι την Πέμπτη που κλείνει το βιβλίο. Δεν θα μας εξέπληττε, πάντως, αν όντως βλέπαμε τόσο ισχυρή συμμετοχή για δύο λόγους: αφενός γιατί απόδοση στα επίπεδα του 3,5 με 4% δεν βρίσκεις εύκολα σε ευρώ, αφετέρου δε γιατί τα «πράσινα ομόλογα» όπως αυτό που εκδίδει η ΔΕΗ, γίνονται ανάρπαστα διεθνώς λόγω ESG, ακόμη και αν δε συνοδεύονται από εξασφαλίσεις.
Μπαράζ προσυμφωνημένων συναλλαγών που παραπέμπουν σε είσοδο θεσμικού στη Jumbo είχαμε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στο ΧΑ. Συνολικά έγιναν 14 πακέτα μέσω των οποίων άλλαξαν χέρια 619.885 τεμάχια της εταιρείας σε τιμές μεταξύ 14,70-15,39 συνολικής αξίας 9,276 εκατ. ευρώ. Ο αριθμός των μετοχών δεν είναι αμελητέος καθώς αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Jumbo. Ο αγοραστής δεν είναι γνωστός, εντούτοις αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι ότι συναλλαγές τέτοιου είδους αποδεικνύουν στην πράξη τη μετακίνηση επενδυτικών κεφαλαίων σε εταιρείες οι οποίες αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν και πάλι με το άνοιγμα της αγοράς και την προσδοκώμενη αύξηση της κατανάλωσης.
---
Αν καταλάβαμε κάτι από τη χθεσινή απάντηση της Εθνικής Τράπεζας στους αδελφούς Αγγελόπουλους για την απόφασή της να υποβάλει αίτημα ειδικής διαχείρισης της Χαλυβουργικής για την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της, είναι πως η κατάσταση για την τράπεζα είχε φτάσει στο μη περαιτέρω. Τα 344 εκατ. ευρώ που οφείλει η πάλαι ποτέ κραταιά βιομηχανία στην τράπεζα (σε σύνολο χρεών 562 εκατ. ευρώ) είναι το μεγαλύτερο κόκκινο δάνειο στον ισολογισμό της Εθνικής και έχει πάψει να εξυπηρετείται από το 2015. Αν θέλουμε να μιλάμε για εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου, αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να σπάσουν αυγά, ούτε φυσικά κλωτσώντας το ντενεκεδάκι όλο και πιο μακριά.
---
Tι σχέση μπορεί να έχουν με την πρωτογενή παραγωγή ο Δημήτρης Μηλιάκος, πρώην πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας και ο πρώην CEO της ΑΤΕ Τεχνική Σταύρος Ταμπάογλου; Όπως έγινε γνωστό, η ελληνοαμερικανικών συμφερόντων Waterfall, μέσω της Bellamia σχεδιάζει επένδυση 30 εκατ. ευρώ για να τρέξει δύο θερμοκήπια παραγωγής ντομάτας. Στη Bellamia που συστήθηκε στα τέλη του 2020, βρίσκεται στο τιμόνι ο Δημήτρης Μηλιάκος, ενώ CEO της εταιρείας είναι ο Σταύρος Ταμπάογλου. Η επένδυση θα γίνει έως τα τέλη του 2022 και αφορά στην περιοχή Κοκκινόγεια του δήμου Λαμιέων και στην κοινότητα Αυλακίου του Δήμου Στυλίδας.
---
Στροφή σε ένα πιο αποδοτικό μοντέλο, που θα φέρνει κέρδη δρομολογεί η Premia (πρώην Pasal). Η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 2,4 εκατ. ευρώ το 2020, έναντι 5,2 εκατ. ευρώ το 2019. Tο αργότερο έως το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ η διοίκηση της εισηγμένης βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για την είσοδο επενδυτών στο μετοχικό σχήμα. Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει, οι ανακοινώσεις απόκτηση χώρων logistics θα γίνουν επίσης έως το φθινόπωρο του 2021.
---
H Εριουργία 3Α είναι κλασική εταιρεία όχημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα αποτελέσματά της συνεχίζουν να προβληματίζουν τη διοίκηση, η οποία ψάχνει απεγνωσμένα κεφάλαια. Πληροφορίες θέλουν τρεις υποψήφιους επενδυτές να βρίσκονται σε συζητήσεις με τη διοίκηση της εισηγμένης προκειμένου να αγοράσουν το κεντρικό ακίνητό της. Τα παζάρια αφορούν το ύψος του τιμήματος, το οποίο οι υποψήφιοι αγοραστές θέλουν να πέσει κάτω από τα 6 εκατ. ευρώ.
---
Συνεχίζεται η πτώση του κύκλου εργασιών της Ικτίνος και το 2021 όπως πληροφορείται η στήλη. Η πανδημία έχει «παγώσει» παραγγελίες, με την εταιρεία ωστόσο να καταγράφει μικρότερη πτώση του κύκλου εργασιών από το 2020. Η διοίκηση της εισηγμένης προσδοκά σε σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, ενώ «σύμμαχός» της στην ενίσχυση της ρευστότητας της είναι ο δανεισμός που έχει επιτύχει. Ειδικότερα έλαβε δάνεια 5,5 εκατ. ευρώ με την εγγύηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, εκ των οποίων 3,5 εκατ.ευρώ μέσω της Εθνικής και 2 εκατ. ευρώ μέσω της Alpha Bank. Και τα δύο δάνεια δίνουν ανάσα στην εισηγμένη καθώς το μεν πρώτο θα αρχίσει να αποπληρώνεται από το τρέχον καλοκαίρι, το δε δεύτερο από τον Σεπτέμβριο του 2022.
---
Από το κακό στο χειρότερο πηγαίνει η κατάσταση με την κατασκευαστική Προοδευτική. Όπως μαθαίνει η στήλη, οι προσπάθειες της εταιρείας για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, μέχρι στιγμής έχουν πέσει στο κενό. Οι αγωγές που έχει στην πλάτη της η εταιρεία είναι πάνω από 7,5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση ερευνά τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί σε νέους κλάδους όπως η ενέργεια, η διαχείριση ΧΥΤΑ και τα logistics, πέραν των Δημοσίων Έργων. Χωρίς ρευστότητα όμως θα τα καταφέρει;
---
Κρίσιμη η σημερινή Γενική Συνέλευση της Folli Follie, όπου καλεί τους μετόχους να εγκρίνουν το σχέδιο εξυγίανσης. Η διοίκηση της εισηγμένης προσδοκά ανάπτυξη το 2022 και έσοδα πάνω από 80 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο η σημερινή γενική συνέλευση να γίνει αντικείμενο κωλυσιεργίας ορισμένων μετοχών. Προφανώς, η πλευρά Κουτσολιούτσου έχει κάθε λόγο να προσπαθήσει να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης, ωστόσο τα νομικά όπλα υπάρχουν στη φαρέτρα της τωρινής διοίκησης, η οποία αναμένεται -στο χειρότερο σενάριο- να περάσει με μικρή καθυστέρηση τη συμφωνία από τη γενική συνέλευση.