Η στήλη είχε από την πρώτη στιγμή πιστέψει στο «turnaround story» της Intrakat. Οι ισχυροί μέτοχοι με τον Αλέξανδρο Εξάρχου στο «τιμόνι» και το management έδειχναν από την πρώτη στιγμή πως πίστεψαν στον όμιλο, στην παραγωγή αξίας στους μετόχους και είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν συστηματικά για τη μεγάλη επιστροφή της Ιntrakat.
Έτσι και γίνεται. Η κεφαλαιοποίηση έχει εκτιναχθεί (φτάνει το μισό δισ. ευρώ), οι επενδυτές εμπιστεύονται τη μετοχή και τα οικονομικά μεγέθη ενισχύονται. Ο όμιλος Intrakat κατέγραψε δυναμική πορεία κατά το πρώτο εξάμηνο, επιτυγχάνοντας την επιστροφή του στη λειτουργική κερδοφορία, την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 45%, τη διεύρυνση του ανεκτέλεστου στα 2,1 δισ. ευρώ και την εξυγίανση της οικονομικής του βάσης, στο πλαίσιο του εν εξελίξει στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης.
Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 149 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 45% (έναντι 103 εκατ. ευρώ πέρυσι). Ενώ το ανεκτέλεστο (των υπογεγραμμένων και των προς συμβασιοποίηση έργων) διαμορφώθηκε σε 2,1 δισ. ευρώ έναντι 1,3 δισ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, αυξημένο κατά 71%.
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 19 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 17,7 εκατ. ευρώ από ζημίες 18,4 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη (EBITDA) έφτασαν τα 9 εκατ. ευρώ από ζημίες 7 εκατ. ευρώ την περυσινή αντίστοιχη περίοδο.
Τα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε 177 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 194% σε σύγκριση με την 31.12.2022, με τη ρευστότητα σημαντικά βελτιωμένη, τα ταμειακά διαθέσιμα αυξήθηκαν κατά 138% σε σύγκριση με την 31.12.2022 και έφτασαν τα 60 εκατ. ευρώ, ενώ ο καθαρός δανεισμός μειώθηκε κατά 26% για να φτάσει τα 94 εκατ. ευρώ.
Τα παραπάνω, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση του deal εξαγοράς της Άκτωρ, η οποία θα μετατρέψει την Intrakat ως έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες στη ΝΑ Ευρώπη. Οι κύριοι πυλώνες του business plan και του αναπτυξιακού σχεδιασμού αφορούν στις κατασκευές, στα ΣΔΙΤ, στις παραχωρήσεις, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ανάπτυξη ακινήτων (real estate). Παράλληλα, παραμένει σε εξέλιξη το ολοκληρωμένο πλάνο λειτουργικής και διοικητικής αναδιάρθρωσης της εταιρείας με στόχο την υλοποίηση του αναπτυξιακού και επενδυτικού της προγράμματος.
Πλήρως έχουν αποκατασταθεί πλέον, μετά και τη βελτίωση του WACC, τα μεγέθη του ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα να εμφανίσει στο εξάμηνο καθαρά κέρδη 29,2 εκατ. ευρώ από 11,9 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 189 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 37,5% σε σύγκριση με το α’ εξάμηνο 2022. Με γρήγορους ρυθμούς προχωράει και το επενδυτικό πρόγραμμα. Περίπου 300 εκατ. ευρώ ήταν οι επενδυτικές δαπάνες στο εξάμηνο από 88 εκατ. ευρώ πέρυσι και είναι η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του. Σε λίγες μέρες θα γίνει και η αποκοπή του μικτού προμερίσματος 0,058 ευρώ ανά μετοχή (4/10).
Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ επιδιώκει να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο διαχειριστή, μια εταιρεία αξιοποίησης των υποδομών και της τεχνογνωσίας της, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας και στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Μέσω των τεχνολογιών αιχμής και της καλής διακυβέρνησης, ο ΑΔΜΗΕ μετασχηματίζεται ανταποκρινόμενος στις ευρωπαϊκές και διεθνείς απαιτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για διττή στόχευση που αφορά τόσο στην κύρια δραστηριότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της λειτουργίας και τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, όσο και στον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών εταιρικών διαδικασιών.
Σήμερα (28/9) δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου η ΕΥΔΑΠ και θα γίνει και η ενημέρωση των αναλυτών. Αναμένονται κάπως βελτιωμένα, αφού το ενεργειακό κόστος έχει υποχωρήσει, ενώ υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία δεν είχε προχωρήσει πέρυσι σε αύξηση τιμολογίων, ενώ το τιμολόγιό της είναι το δεύτερο φθηνότερο στον κόσμο. Το σημαντικό πάντως είναι το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΥΔΑΠ, το οποίο είναι τεράστιο για τα μεγέθη της και μάλιστα ένα τεράστιο ποσοστό είναι επιδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Δηλαδή θα γίνουν επενδύσεις 1 δισ. ευρώ και θα βάλει μόλις 100 εκατ. ευρώ η εταιρεία, τα οποία διαθέτει και με το παραπάνω (ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 300 εκατ. ευρώ). Το συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα ξεπερνάει πάντως τα 1,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά έργα στην Ανατολική Αττική (800 εκατ. ευρώ), ενώ σημαντικά ποσά θα διατεθούν για έργα μετασχηματισμού, αντικατάστασης δικτύων και μείωσης διαρροών αλλά και νέες δραστηριότητες.
Ικανοποιητική είναι η χρηματιστηριακή συμπεριφορά της Intralot το τελευταίο διάστημα παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές ανά τον κόσμο έχουν αρχίσει και πάλι να ανησυχούν οδηγώντας τις μετοχές χαμηλότερα. Η συγκεκριμένη δείχνει σταθερότητα και φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικές τοποθετήσεις στη μετοχή γύρω από τα 0,65 ευρώ, αφού κάποιοι ήδη χτίζουν θέσεις ενόψει της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου, η οποία δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Θετικά πήγαν, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, οι παρουσιάσεις στο Λονδίνο, που κράτησαν 3 μέρες.
Οι βασικοί μέτοχοι έχουν εγγυηθεί την κάλυψη αν χρειαστεί, αλλά το ζητούμενο είναι να βελτιωθεί και η διασπορά της μετοχής, άρα ίσως δούμε μικρότερη κάλυψη από τους βασικούς. Ας μην ξεχνάμε πως και η Intracom έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αποκτήσει ποσοστό. Καλύτερο timing δεν υπάρχει, αφού επιβεβαιωμένα η Intralot έχει γυρίσει σελίδα και με την αύξηση θα βελτιώσει περαιτέρω την κερδοφορία της, καθώς θα μειώσει το δανεισμό και άρα τους τόκους που καταβάλει. Θα ακολουθήσει μετά την αύξηση και η έκδοση ομολογιακού που θα διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης για τη διάσωση της MLS Πληροφορική, η οποία ανέπτυσσε λογισμικό και εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα android και για tablets αλλά και νέα, καινότομα, προϊόντα, όπως συστήματα πλοήγησης (GPS), δείχνει ότι θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε πλειστηριασμό του ακινήτου που διαθέτει στη ΒΕΠΕ Τεχνόπολης, στη Θεσσαλονίκη, συνολικής έκτασης 1.410 τετραγωνικών μέτρων.
Σύμφωνα με τον σχετικό προγραμματισμό, ο πλειστηριασμός θα πραγματοποιηθεί στις 22 Νοεμβρίου με τιμή εκκίνησης το 1,6 εκατ.ευρώ. Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται αναπόφευκτο, καθώς η εταιρεία λειτουργεί με δύο άτομα προσωπικό, σχεδόν μηδενική δραστηριότητα και δεν έχει εκδώσει λογιστικές καταστάσεις για τις τρεις τελευταίες χρήσεις, δηλαδή 2020, 2021 και 2022. Παράλληλα, το πρώτο ομολογιακό δάνειο έχει λήξει χωρίς να αποπληρωθεί, ενώ τα επόμενα δύο λήγουν το 2024. Επιπρόσθετα, η δικαστική προστασία έναντι των πιστωτών της έχει λήξει.
Για να μπορέσει να εξυγιανθεί και να συνεχίσει τις δραστηριότητές της η MLS θα πρέπει να εκδώσει τις παραπάνω λογιστικές καταστάσεις, να προτείνει στους ομολογιούχους την κεφαλαιοποίηση των υποχρεώσεών με το 90% των μετοχών να περνά στους πιστωτές. Επίσης, κάτι πολύ βασικό, θα πρέπει να προσελκυστεί στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος να είναι σε θέση να καλύψει την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αναλαμβάνοντας και τη διοίκηση, προκειμένου να αναπτύξει την εταιρεία.
Επειδή, ακριβώς όλα τα παραπάνω, εκτός του ότι είναι αβέβαια και πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, η λύση είναι μάλλον αδύνατη, οπότε η εκποίηση του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου της, του ακινήτου της Πυλαίας, μπορεί να θεωρηθεί μονόδρομος. Βέβαια, η εταιρεία διαθέτει και ένα ακόμη περιουσιακό στοιχείο, το λογισμικό της με τις σχετικές άδειες χρήσης...
Θετικό είναι το guidance της γαλακτοβιομηχανίας Κρι-Κρι, η οποία έχει αναθεωρήσει προς το καλύτερο τις εκτιμήσεις της για την πορεία των οικονομικών της μεγεθών στο σύνολο της χρήσης 2023.
Με βάση την αναθεώρηση, οι συνολικές πωλήσεις αναμένεται να υπερβούν τα 200 εκατ.ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, τόκων (EBIT) να διαμορφωθούν σε 33 εκατ.ευρώ, αυξημένα κατά 33% έναντι της αρχικής πρόβλεψης των 24,8 εκατ.ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τον κλάδο του γιαουρτιού που είναι βασικός για την γαλακτοβιομηχανία, οι πωλήσεις στο εξάμηνο ήταν αυξημένες κατά 44,3% σε αξία. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 49,8% έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, ξεπερνώντας τα 49 εκατ. ευρώ επί συνολικού κύκλου εργασιών 112,97 εκατ.ευρώ.
Μια άλλη εξέλιξη είναι και αυτή της ανόδου της ιδιωτικής ετικέτας.Οι ανακατατάξεις που συμβαίνουν, δείχνουν το μερίδιο αγοράς σε όγκο των γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας ενισχυμένο κατά 4,8 ποσοστιαίες μονάδες, ασκώντας έντονη πίεση στα branded γιαούρτια. Η πίεση αυτή έχει οδηγήσει τα branded γιαούρτια της ΚΡΙ-ΚΡΙ σε μικρή απώλεια μεριδίου της τάξεως του 0,2%.
Παρά το γεγονός αυτό από τις εξελίξεις στην αγορά φαίνεται να προκύπτει όφελος για την Κρι-Κρι, η οποία και αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό για την εγχώρια αγορά γιαουρτιών ιδιωτικής ετικέτας.
Ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος του παγωτού με τις πωλήσεις να καταγράφουν αύξηση 9,1%. Αν και ο κλάδος δεν ξεκίνησε με ενθαρρυντική ανοδο, οι επιδόσεις μετά τον Ιούνιο αυξήθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα στο τέλος της θερινής σεζόν οι πωλήσεις να εμφανιστούν με άνοδο 15%.
«Success story» στην ευρωζώνη τα δύο τελευταία χρόνια χαρακτηρίζει την Ελλάδα, η Capital Economics, σημειώνοντας οτι η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει συγκριτικά. Μπορεί η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2023, ωστόσο, η οικονομία δείχνει υψηλή δυναμική με την απασχόληση να επιστρέφει στην προ-πανδημίας τάση της και την ανεργία στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009.
Οι οικονομολόγοι της Capital Economics εκτιμούν οτι η ελληνική οικονομία είναι λιγότερο εκτεθειμένη στην άνοδο των επιτοκίων, καθώς ο δείκτης πιστώσεων προς ΑΕΠ είναι σχετικά χαμηλός και ο πληθωρισμός που έχει ήδη υποχωρήσει στο 3,5% είναι πιθανό να παραμείνει χαμηλός. Ο οίκος αναμένει οτι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με σταθερό ρυθμό τα επόμενα δύο χρόνια. Συγκεκριμένα βλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,2% -2,4% το 2023 - 2025 με το δημόσιο χρέος να υποχωρεί στο 154% του ΑΕΠ το 2025 από 162% φέτος.
Ευρύτερα στην ευρωζώνη η Capital Economics εκτιμά οτι η οικονομία θα δυσκολευτεί το επόμενο 18μηνο, θεωρώντας πιθανή μια ύφεση τα επόμενα τρίμηνα. Εκτιμά επίσης οτι τα επιτόκια θα μειωθούν από το 5% περίπου στο 3% μέχρι τα μέσα του 2024.
Η Αυστραλία είναι γεμάτη από επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εξόρυξη μετάλλων και ορυκτών, όπως θερμικού άνθρακα, σιδηρομεταλλεύματος, χρυσού, χαλκού, λιθίου και αρκετών άλλων. Κάποιες από αυτές είναι παγκοσμίου εμβελείας, αρκετές άλλες είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους και αρκετές φορές γίνονται στόχοι εξαγοράς από άλλες μεγαλύτερες που προσπαθούν να ενισχύσουν τα «χαρτοφυλάκιά» τους.
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε δει πολλές τέτοιες κινήσεις που έδωσαν σημαντικά κέρδη στους μετόχους των εταιρειών που εξαγοράστηκαν, με τους επίδοξους αγοραστές να χρειάζεται να ανεβάσουν αρκετές φορές τις προσφορές τους.
Η εξαγορά της Oz Minerals από την μεγαλύτερη εξορυκτική εταιρεία στον κόσμο, την BHP (BHP LONDON, NYSE, SYDNEY), μέσω της οποίας η BHP θέλησε να μεγαλώσει τις δραστηριότητές της στον τομέα του χαλκού και η εξαγορά της Newcrest από την Newmont Corp (NEM NYSE), την μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης χρυσού στον κόσμο η οποία προτίμησε να εξαγοράσει υπάρχοντα ορυχεία από το να προσπαθήσει να αναπτύξει νέα δικά της αποτελούν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα.
Μία απόπειρα εξαγοράς, που είναι στην επικαιρότητα εδώ και εξάμηνο είναι αυτή της Liontown Resources (LTR SYDNEY) από την αμερικανική Albermarle (ALB NYSE), η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες εξόρυξης και επεξεργασίας λιθίου στον κόσμο. Η Albermarle πρόσφερε τον περασμένο Μάρτιο 2,50 αυστραλιανά δολάρια για κάθε μετοχή της εταιρείας προκειμένου να την εξαγοράσει.
Η συγκεκριμένη προσφορά φαινόταν πολύ γενναιόδωρη, καθώς η μετοχή της Liontown διαπραγματευόταν κοντά στο 1,50 αυστραλιανό δολάριο τις μέρες πριν την δημοσιοποίηση των προθέσεων της Albermarle και δεν είχε περάσει ποτέ στην ιστορία της τα 1,90 δολάρια Αυστραλίας. Όμως η διοίκηση και οι μέτοχοι της αυστραλιανής επιχείρησης δεν την δέχθηκαν, υποστηρίζοντας πως ήταν χαμηλότερη από την πραγματική αξία της.
Οι Αυστραλοί επενδυτές συμφώνησαν με την εκτίμηση της διοίκησης και ανέβασαν την τιμή της μετοχής προς τα 3 δολάρια. Τελικά στις αρχές του Σεπτεμβρίου οι δύο πλευρές «τα βρήκαν» και ανακοίνωσαν πως η Liontown θα εξαγοραστεί με τίμημα 3 αυστραλιανά δολάρια ανά μετοχή, κάτι που μεταφράζεται σε 6,60 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας ή αλλιώς περίπου 4,30 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ. Το τίμημα αυτό ακούγεται σχεδόν εξωπραγματικό, καθώς ο κύκλος εργασιών της Liontown είναι ελάχιστος και στην ουσία τα ορυχεία της είναι ακόμα στο στάδιο της ανάπτυξης. Θεωρούνται όμως από τους ειδικούς ως πολύ υψηλής ποιότητας και πολλά υποσχόμενα, οπότε η αποφασιστικότητα της Albermarle δεν φαίνεται τελικά και τόσο παράλογη.
Εκεί όμως που φάνηκε πως η ιστορία αυτή φθάνει στο τέλος της, τα πράγματα άλλαξαν πριν μερικές ημέρες όταν ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας, η δισεκατομμυριούχος (με το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας της συνδεμένο με ορυχεία) Gina Rinehart ανακοίνωσε πως έχει μαζέψει πάνω από το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Liontown αγοράζοντας συστηματικά μετοχές μέσω του χρηματιστηρίου. Υποστήριξε μάλιστα πως η εξαγορά δεν πρέπει να γίνει και προσφέρθηκε να βοηθήσει την Liontown στην ανάπτυξη των ορυχείων της.
Κανείς δεν ξέρει αν η Rinehart το εννοεί ή απλώς προσπαθεί να βγάλει ένα γρήγορο κέρδος υποχρεώνοντας την αμερικανική επιχείρηση να ανεβάσει ακόμα περισσότερο την προσφορά της. Ο καιρός θα αποκαλύψει τα σχέδια της Rinehart, η ουσία όμως βρίσκεται μάλλον κάπου αλλού: όλοι οι υποψήφιοι αγοραστές αυστραλιανών μεταλλευτικών και εξορυκτικών επιχειρήσεων πρέπει να είναι έτοιμοι να βάλουν το χέρι βαθιά στις τσέπες τους.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.