H Alpha Bank στα top picks, η Οnex λύνει το γόρδιο δεσμό των ΕΑΣ (μετά τα Ναυπηγεία), το growth της Άβαξ (ταξιδεύει στο Ιράκ), νέο βήμα για το project του ΑΔΜΗΕ, τα δίκτυα σε πρώτο πλάνο και τα μυστήρια της Ινδονησίας

Η πρόταση ΟΝΕΧ που το Liberal σας μετέδωσε μπορεί να αποτελέσει άλλη μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη σε διάσωση βιομηχανίας, μετά τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σύρου που ουσιαστικά έχουν σημάνει την αναγέννηση της ελληνικής Ναυπηγικής Βιομηχανίας.

Η επιλογή ONEX με βάση τα πεπραγμένα, αφού θα είναι η τρίτη στη σειρά προβληματική για δεκαετίες βιομηχανία που επιδιώκει να επανατοποθετήσει ο όμιλος στην παγκόσμια αγορά, αποτελεί εχέγγυο επιτυχίας καθώς δίνει μια λύση εξυγίανσης από έναν από τους πλέον έμπειρους βιομηχανικούς παίκτες στο συγκεκριμένο τομέα.

Επιλογή που διασφαλίζει αποφυγή πειραματισμών με δυσάρεστες συνέπειες. Μια λύση με τη σφραγίδα των ΗΠΑ για δεύτερη φορά και μάλιστα απευθείας και όχι μέσω της DFC, αλλά μέσω κρατικού φορέα, που βάζει την ΕΑΣ στο επίκεντρο της παγκόσμιας παραγωγής κρίσιμων πυρομαχικών.

Η Onex είχε προβλέψει την εξέλιξη της αγοράς πυρομαχικών και είχε προβεί στη συμφωνία τέτοιων συμπαραγωγών με τα ΕΑΣ από τον Οκτώβριο του 2021, λίγους μήνες πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και η πρόταση είναι η εφαρμογή της συμφωνίας του 2021, μετά από 3 χρόνια προετοιμασίας του αμυντικού βιομηχανικού τομέα του ομίλου

Με τη συγκεκριμένη συμφωνία εφόσον προχωρήσει η διαδικασία, που μάλλον έχει μπει το τρένο στις ράγες, αφού η πλευρά ONEX έχει λάβει απάντηση για να συζητηθεί διεξοδικά η πρόταση, ο όμιλος ΟΝΕΧ δημιουργεί έναν από τους μεγαλύτερους βιομηχανικούς ομίλους με καθαρά εξαγωγικό προσανατολισμό, με 4.000  εργαζόμενους και επίδραση που θα υπολογίζεται άνω του 1,5% ΑΕΠ.

Παράλληλα, λύνεται μετά από 20 χρόνια ο γόρδιος δεσμός και η επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού από τα ΕΑΣ, γεγονός που διευκολύνει την επιτάχυνση του πλάνου μετασχηματισμού αφού απεγκλωβίζει τον Υμηττό και τέλος, διασώζει περιβαλλοντικά το Λαύριο με πρόγραμμα 48 εκατ. ευρώ από τεράστια επιβάρυνση με διαστάσεις ασφαλείας και υγιεινής των κατοίκων ειδικά την αντιπυρική περίοδο.


Στα top picks της Mediobanca και της Wood περιλαμβάνεται η μετοχή της Alpha Bank η οποία μεταξύ των συστημικών έχει και το χαμηλότερο δείκτη P/TBV. Πιο αναλυτικά, η Mediobanca θέτει την Alpha Bank στις κορυφαίες επενδυτικές της επιλογές και εκτιμά πως το γεγονός ότι η τράπεζα είναι καλύτερα τοποθετημένη στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων σε σχέση με τον υπόλοιπο τραπεζικό κλάδο, σε συνδυασμό με την πρόοδο που σημειώνει η τράπεζα στην ενίσχυση των κεφαλαίων της, μπορεί να αποτελέσουν τους καταλύτες για να αναστραφεί η πρόσφατη υποαπόδοση της μετοχής της.

Η Mediobanca σε προηγούμενη έκθεσή της είχε δώσει τιμή-στόχο τα 1,90 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εκτίμηση της Mediobanca σχετικά με την καλύτερη τοποθέτηση της Τράπεζας στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων εδράζεται, όπως αναφέρεται στο νέο guidance της διοίκησης: Στις θέσεις σε παράγωγα που έλαβε από νωρίς η Alpha Bank για να αντισταθμίσει το κόστος από τη μείωση των επιτοκίων, στην ανατίμηση του χαρτοφυλακίου αξιογράφων, κυρίως χάρη στην ωρίμανση ομολογιών ύψους 4,5 δισ. ευρώ το 2024-2026, στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης που θα προκύψει από τη μείωση των επιτοκίων που αναμένεται από το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και την αύξηση του δανειακού χαρτοφυλακίου. 

Η ανάλυση της Wood, η οποία επίσης περιλαμβάνει τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές σημειώνει πως αναμένει ότι η τράπεζα θα πετύχει το 2026 δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 17,5% και δείκτη Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων κάτω από 4%, σε πλήρη ευθυγράμμιση με το guidance της διοίκησης. Επιπλέον, ο οίκος αναμένει η κερδοφορία της Τράπεζας σε όρους RoTE να ανέλθει πάνω από 10% μέχρι το 2026, έχοντας μοιράσει σε μερίσματα 750 εκατ. την τριετία 2024-2026. Υπενθυμίζεται ότι η Wood σε παλαιότερη έκθεσή της είχε δώσει τιμή-στόχο τα 2,06 ευρώ.


Συνεχώς αναλαμβάνει νέα έργα η Άβαξ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό, προσθέτοντας στο ανεκτέλεστο και πιστοποιώντας με αυτόν τον τρόπο πως τα χρόνια που έρχονται θα είναι καλύτερα και για τον συγκεκριμένο κατασκευαστικό όμιλο. Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις ο όμιλος έχει ανεκτέλεστο περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Χθες, ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με την Mass GroupHolding για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής ενέργειας ανοικτού κύκλου ισχύος 282 ΜW στο Ιράκ, έργο συνολικού προϋπολογισμού 82 εκατ. δολαρίων.

Η νέα μονάδα θα κατασκευαστεί στην περιοχή Bismayah της Βαγδάτης στο Ιράκ, ενώ η κατασκευή θα διαρκέσει 12 μήνες και αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Αμέσως αντέδρασε θετικά η μετοχή παρά το επιφυλακτικό κλίμα που επικρατούσε στο χρηματιστήριο.

Η μονάδα θα λειτουργεί με φυσικό αέριο και ουσιαστικά πρόκειται για την 3η ενεργειακή μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που ανατίθεται στην ΑΒΑΞ στον ενεργειακό σταθμό της Bismayah και θα παραδοθεί το καλοκαίρι του 2025.


Ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το έργο Great Sea Interconnector (σύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ) αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε η ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) αναφορικά με τη μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου. Με την απόφαση αυτή, η αρχή αναγνωρίζει την ανάγκη καταβολής του εσόδου από την έναρξη της κατασκευαστικής περιόδου, σε εναρμόνιση με τη ρυθμιστική αρχή της Κύπρου (ΡΑΕΚ) η οποία έλαβε αντίστοιχη απόφαση το καλοκαίρι του 2023 (επί του προηγούμενου Φορέα Υλοποίησης).

Στην απόφασή της, η ΡΑΑΕΥ προσδιορίζει επιπλέον τον επιμερισμό των λειτουργικών δαπανών σε ποσοστό 50-50%, υιοθετώντας την πρόταση του ΑΔΜΗΕ να αναληφθεί μεγαλύτερο μερίδιο του λειτουργικού κόστους έναντι του 37% που προβλέπεται για το Capex. Αυτή η εξέλιξη ενισχύει και την επενδυτική ψυχολογία. Υπενθυμίζουμε πως παλαιότερα ο ΑΔΜΗΕ ζητούσε βελτίωση του εσόδου, αλλά δεν το δεχόταν η αρχή.

Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις και συναντήσεις φαίνεται πως πλέον λύνονται πιο εύκολα τα θέματα. Η μεθοδολογία που προβλέπει η ΡΑΑΕΥ περιλαμβάνει ισχυρότερη πρόβλεψη για την κάλυψη του γεωπολιτικού κινδύνου του έργου, αναφέροντας ρητά ότι θα καλυφθούν πλήρως τα έξοδα μέσω της ρυθμιστικής περιουσιακής βάσης, κάτι που αναμένεται και από την αντίστοιχη απόφαση της ΡΑΕΚ λόγω της εθνικής σημασίας του έργου και για τις δύο χώρες.

Η Nexans έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για το detail marine survey και συνεχίζει την κατασκευή του καλωδίου, ενώ ο Φορέας Υλοποίησης βρίσκεται σε εντατικές διαπραγματεύσεις με τον ανάδοχο των σταθμών μετατροπής Siemens προκειμένου να ολοκληρωθεί η σχετική συμφωνία και να υπογραφεί η σύμβαση εντός του 2024.

Σε χρηματοδοτικό επίπεδο, πέραν του term sheet από εμπορική τράπεζα, ο ΑΔΜΗΕ βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να εξεταστεί εκ νέου η χρηματοδότηση του έργου με βάση την αναθεωρημένη μελέτη κόστους-οφέλους, ενώ πρόοδος καταγράφεται και στις συζητήσεις με το κρατικό επενδυτικό ταμείο των ΗΠΑ, DFC.


Την ανάγκη πραγματοποίησης επενδύσεων στα ενεργειακά δίκτυα τόνισε ο CEO της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Κωνσταντίνος Μαύρος σε δηλώσεις του στο Economist.

Όπως διευκρίνισε, η παραγωγή ενέργειας δεν πραγματοποιείται, πλέον, σε μεγάλες μονάδες αλλά σε χιλιάδες σημεία απομακρυσμένα μεταξύ τους τα οποία έχουν διαφορετικές ώρες μέγιστης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.

Μάλιστα, όπως είπε, με βάση μελέτη της Eurelectric οι απαιτήσεις για επενδύσεις σε δίκτυα αναμένεται να διαμορφωθούν έως και το ποσόν των 67 δισ. ευρώ ετησίως, μεταξύ 2025 και 2050, σχεδόν διπλάσιες από την τρέχουσα περίοδο.

Παράλληλα, ο κ. Μαύρος θεωρεί αναγκαία και τη ψηφιοποίηση των δικτύων λόγω της μεγάλης διασποράς και της αστάθειας στην παραγωγή των ΑΠΕ. Συνεπώς μέσα στα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις σε όλη την αλυσίδα της ενέργειας για να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση, η οποία θα έχει δύο πολύ σημαντικά αποτελέσματα, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενεργειακή ασφάλεια.

Ως μια πρώτη σημαντική κίνηση χαρακτήρισε την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία με την οποία ο Όμιλος ΔEΗ βγήκε εκτός ελληνικών συνόρων. Ακόμη,  ο Όμιλος ΔEΗ προχωρά με τη δημιουργία χαρτοφυλακίου ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή, από την Ιταλία και την Κροατία ως τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Στοχεύοντας στην εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται.


Ανεβαίνουν οι ρυθμοί του εταιρικού μετασχηματισμού του Ομίλου Βιοϊατρική που, σε μια Ελλάδα με αυξανόμενο επιχειρηματικό και οικονομικό ενδιαφέρον, στοχεύει σε ρόλο κεντρικού διαμορφωτή των τάσεων και εξελίξεων σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή του, Νίκου Μαραθιά. Θυμίζουμε ότι σήμερα ο Ομιλος μετρά 77 διαγνωστικά σε Ελλάδα και Κύπρο, με την ανάπτυξη του δικτύου και εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων να είναι μέρος του ευρύτερου σχεδιασμού.


O πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, προσφέροντας μία πρόσθετη ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις σταδιακά υποχωρούν προς το στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο πληθωρισμός έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 2,5% τον Ιούνιο, από 2,6% τον Μάιο και ήταν εντός των προβλέψεων των οικονομολόγων.

Ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές ενέργειας και τροφίμων παρέμεινε σταθερός, ωστόσο, στο 2,9%. Στην ΕΚΤ, μετά την μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούνιο, οι αξιωματούχοι αξιολογούν αν ο πληθωρισμός στις 20 οικονομίες του ευρώ αποκλιμακώνεται επαρκώς ώστε να προχωρήσουν σε νέες μειώσεις επιτοκίων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΚΤ Christine Lagarde, δεν υπάρχουν ακόμη πειστικά στοιχεία οτι η πληθωριστική απειλή πέρασε οριστικά.

«Αντιμετωπίζουμε ακόμη μερικές αβεβαιότητες και θα πάρει χρόνο για να συγκεντρώσουμε επαρκείς ενδείξεις ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι οι κίνδυνοι για πληθωρισμό πάνω από τον στόχο που έχουμε θέσει έχουν περάσει, δήλωσε η Lagarde, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται μείωση του κόστους χρήματος αυτόν το μήνα, αλλά ίσως τον Σεπτέμβριο, όταν θα είναι έτοιμες οι νέες προβολές της ΕΚΤ. Οι αγορές προσδοκούν μία ή δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ φέτος, σενάριο που μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπως ο Φινλανδός Οlli Rehn, θεωρούν λογικό.


Η PT Barito Renewables Energy (BREN JAKARTA) είναι η μετοχή με την μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο χρηματιστήριο της Τζακάρτα στην Ινδονησία, περίπου 85 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σύμφωνα με το Bloomberg. Η εταιρεία παράγει ενέργεια από γεωθερμία και ελέγχεται από έναν από τους πιο πλούσιους Ινδονήσιους επιχειρηματίες, τον Prajogo Pangestu. Την ίδια στιγμή όμως, με βάση τον δείκτη μεταβλητότητας 30 ημερών, είναι και η πιο ευμετάβλητη μετοχή στον κόσμο ανάμεσα σε όσες έχουν χρηματιστηριακή αξία πάνω από 50 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Η πορεία της είναι όντως εντυπωσιακή και γεμάτη έντονες διακυμάνσεις που παραξενεύουν τους επενδυτές, αναστατώνουν το χρηματιστήριο και αναγκάζουν τις αρχές να πάρουν μέτρα προστασίας των επενδυτών. Η εταιρεία είναι νέα στο χρηματιστήριο της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, καθώς ξεκίνησε την διαπραγμάτευσή της τον περασμένο Οκτώβριο. Από τότε μέχρι τώρα έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 1.200%. Ενδιάμεσα όμως έχει πέσει δύο φορές κατά τουλάχιστον 40%, ανακάμπτοντας όμως στην συνέχεια.

Οι πολύ απότομες και μεγάλες διακυμάνσεις προβλημάτισαν τις χρηματιστηριακές και εποπτικές αρχές της Ινδονησίας, οι οποίες από το 2023 έχουν αρχίσει μία προσπάθεια βελτίωσης της εικόνας του τοπικού χρηματιστηρίου, το οποίο ταλαιπωρείται από την έντονη μεταβλητότητα πολλών μετοχών και την μειούμενη ρευστότητα της αγοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιούργησαν ένα κατάλογο που σε εμάς θυμίζει τις ελληνικές μετοχές που βρίσκονται στην κατηγορία της επιτήρησης, καθώς η διαπραγμάτευσή τους γίνεται με το σύστημα των δημοπρασιών.

Σε αυτόν τον κατάλογο τοποθετούνται οι μετοχές εταιρειών που, ανάμεσα σε αρκετά κριτήρια, δεν παρουσιάζουν ανάπτυξη των οικονομικών τους μεγεθών, παρουσιάζουν χαμηλή εμπορευσιμότητα και διαπραγματεύονται σε τιμή κάτω από τις 51 ρουπίες για πάνω από τρεις μήνες. Όπως διαβάσαμε στο ρεπορτάζ του Bloomberg, η δημιουργία αυτού του καταλόγου έγινε πέρυσι, ενώ τον Μάρτιο αποφασίστηκε η αυστηρή εφαρμογή σε αυτές του μοντέλου των δημοπρασιών.

Η χρηματιστηριακή αγορά δεν ασχολήθηκε και πολύ με αυτές, μέχρι το τέλος του Μαΐου, όταν ξαφνικά οι εποπτικές αρχές ανακοίνωσαν την ένταξη της μετοχής της Barito Renewables Energy στον κατάλογο. Η αιτιολόγηση αυτής της απόφασης ήταν κάπως αόριστη, καθώς η επίσημη ανακοίνωση αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη άνοδο της μετοχής χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Με ή χωρίς λεπτομέρειες όμως, αυτή η κίνηση προκάλεσε πανικό και χάος σε ολόκληρο το ινδονησιακό χρηματιστήριο. Η μετοχή της Barito Renewables υπέστη μεγάλη ζημιά, καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες έχασε πάνω από το 40% της αξίας της, παρασέρνοντας και πολλές άλλες μετοχές, εντός και εκτός καταλόγου. Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του χρηματιστηρίου της Τζακάρτα έχασε και αυτός 5% σε αυτό το διάστημα.

Η μεγάλη αναταραχή εξαγρίωσε τους επενδυτές οι οποίοι αντέδρασαν με διάφορους τρόπους, όπως με online εκστρατείες που ζητούσαν την κατάργηση του θεσμού των δημοπρασιών. Ο πιο ευφάνταστος τρόπος ήταν η μαζική αποστολή λουλουδιών στα γραφεία του χρηματιστηρίου. Τα λουλούδια ήταν τοποθετημένα έτσι ώστε να μοιάζουν με τις «συνθέσεις» που χρησιμοποιούνται σε κηδείες. Στην περίπτωσή μας, η κηδεία αφορούσε στο σύστημα των δημοπρασιών.

Τελικά, και χωρίς την παροχή πολύ πειστικών εξηγήσεων, οι αρχές αφαίρεσαν την μετοχή της Barito Renewables από τον επίμαχο κατάλογο, λίγο πριν το τέλος του Ιουνίου. Η μετοχή ανέκαμψε και πλησίασε και πάλι τα υψηλά που είχε πετύχει μερικούς μήνες πριν. Το τι θα γίνει στην συνέχεια είναι προφανώς αδύνατον να πούμε.

Αν κρίνουμε πάντως από το γεγονός πως διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 637 και την παρακολουθεί μόνο ένας αναλυτής, ο οποίος εργάζεται σε εταιρεία που ελέγχεται από τον μεγαλομέτοχό της, το μέλλον προβλέπεται σίγουρα ευμετάβλητο και μάλλον και λίγο θολό.    

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.