Η ευκαιρία στη ΔΕΗ, η μεταβλητότητα στο ταμπλό, η Σαράντης ψάχνεται για εξαγορές και ο φόβος για τα τρόφιμα

Η πρόσφατη διόρθωση επηρέασε και την πορεία της μετοχής της ΔΕΗ η οποία υποχώρησε κάτω από τα 10 ευρώ. Διπλή ευκαιρία για κάποιους καθώς από τη μία θεωρείται μεταξύ των μετοχών που θα είναι από τις πλέον κερδισμένες λόγω της επενδυτικής βαθμίδας και από την άλλη λόγω του επενδυτικού προγράμματος που έχει ξεδιπλώσει η διοίκηση του Γ. Στάσση.

Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση της Enel Romania, όπως έχει πει η διοίκηση και άρα τα EBITDA του 2024 θα περιλαμβάνουν 300 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και παράλληλα έχει κάνει και κάποιες άλλες κινήσεις η εταιρεία, όπως ότι εξετάζει την εξαγορά της Κωτσόβολος.

Μπορεί κάποιοι να παραξενεύτηκαν από το ενδιαφέρον αυτό, καθώς δεν θεωρούν ότι «κολλάει» με το core business της ΔΕΗ, όμως είναι το μέσο για να μπουν στο σπίτι του κάθε καταναλωτή. Δεν είναι μόνο τα προϊόντα που πουλάει, όπως οι λευκές συσκευές. Μέσα από τον Κωτσόβολο μπορούν να πουλήσουν ενέργεια οι εταιρείες και όλα τα προϊόντα ενεργειακής μετάβασης.


Υψηλή είναι η μεταβλητότητα πολλών μετοχών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο στις τελευταίες συνεδριάσεις και οι μετοχές των συστημικών τραπεζών είναι μεταξύ αυτών. Ουσιαστικά ο γενικός δείκτης κινείται πέριξ των 1.250 μονάδων πάνω στον ανοδικό σχηματισμό που έρχεται από το Σεπτέμβριο του 2022 και δεν προκαλεί μέχρι στιγμής κάποια ανησυχία. Αντιθέτως μετά την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η πλειονότητα των αναλυτών είναι ήρεμη, αφού βλέπουν πως οι μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι ισχυρές.

Δεν εξετάζουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία, αφού είναι λογικό κάποιοι που πόνταραν στην απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να προχωρούν σε κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Αυτό που κοιτούν είναι οι προοπτικές που ανοίγονται. Όπως έχουν ήδη αναλύσει εγχώριοι και ξένοι αναλυτές, κεφάλαια για επενδύσεις θα έρθουν πιο εύκολα στη χώρα, κεφάλαια που δεν μπορούσαν να μπουν στο χρηματιστήριο, μπορούν τώρα να έρθουν αφού έχουμε επενδυτική βαθμίδα και δεν υφίσταται πλέον ο περιορισμός για την Ελλάδα. Από την άλλη το τρίτο τρίμηνο των τραπεζών αναμένεται και πάλι ισχυρό, μιας και τα επιτόκια καταθέσεων παραμένουν χαμηλά και αυτά των χορηγήσεων υψηλά. 


«Παραμένουμε προσηλωμένοι στις βασικές μας στρατηγικές και δεσμευόμαστε να επιτυγχάνουμε ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη επενδύοντας και καινοτομώντας στις βασικές μας κατηγορίες, ενισχύοντας παράλληλα την απλοποίηση και αποτελεσματικότητα με στόχο τη δημιουργία αξίας και την απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό, ενώ παράλληλα επενδύουμε στους ανθρώπους μας αναβαθμίζοντας τις δεξιότητες και ικανότητές τους», σημείωσε ο Γιάννης Μπούρας, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Σαράντης.

Ο όμιλος υλοποιεί το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης και εξακολουθεί να αναζητά ευκαιρίες ανάπτυξης μέσω εξαγορών. Στο πρώτο εξάμηνο εξαγόρασε τα υπολειπόμενα δικαιώματα μειοψηφίας της Polipak ύψους 20% για το ποσό περίπου 5 εκατ. ευρώ και αποπλήρωσε στο σύνολό τους τα δάνεια προς τρίτους της Polipak ύψους 20,5 εκατ. ευρώ.

Τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αλλά η διοίκηση αναβάθμισε την εκτίμησή της για τα κέρδη προ φόρων και τόκων, αφού προσβλέπει για το σύνολο της χρήσης σε καλύτερα περιθώρια. Έτσι εξακολουθεί να περιμένει πωλήσεις 480 εκατ. ευρώ, τώρα αναμένει κέρδη προ φόρων και τόκων 43 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Το περιθώριο κερδών προ φόρων και τόκων θα διαμορφωθεί στο 8,9% από 8,3% που ήταν με βάση την προηγούμενη εκτίμηση. Τα καθαρά κέρδη στο εξάμηνο ανήλθαν στα 19,18 εκατ. ευρώ από 11,53 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η εικόνα της μετοχής είναι βελτιωμένη το τελευταίο διάστημα με την τιμή να συσσωρεύει πέριξ των 8 ευρώ.


Τρεις βασικές δράσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της έκτακτης βοήθειας που παρέχει ο ΟΤΕ στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

Η πρώτη δράση αφορά στις εντατικές εργασίες αποκατάστασης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στις πληγείσες περιοχές, καθώς έχουν σημειωθεί ζημίες σε 23 κεντρικά καλώδια οπτικών ινών. Για τον σκοπό αυτό ο Οργανισμός έχει προχωρήσει σε εμπλουτισμό των κεντρικών του μονάδων με επιπλέον προσωπικό καθώς και αποστολή κινητού σταθμού βάσης στην περιοχή του Παλαμά.

Η κάλυψη των αυξημένων αναγκών επικοινωνίας είναι ο στόχος της δεύτερης δράσης. Για τον σκοπό αυτό προσφέρει δωρεάν 1.500 λεπτά προς όλα τα εθνικά δίκτυα σε όλους τους συνδρομητές του με συμβόλαιο και καρτοκινητά, όπως και 15 GB σε όλους τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας με συμβόλαιο ή καρτοκινητά.

Η τρίτη δράση αφορά στη διανομή δωρεάν συσκευών κινητής τηλεφωνίας, εξωτερικών μπαταριών  φόρτισης (powerbanks) και καλωδίων φόρτισης. Η δωρεάν διανομή γίνεται στα καταστήματα Cosmote και Γερμανός της Καρδίτσας. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον φορέα Humanity Greece, ο οργανισμός έχει αρχίσει προσπάθειες για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους πληγέντες.


Ανατιμήσεις σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης, όπως κρέατα, γαλακτοκομικά, ψωμί και αρτοσκευάσματα, αλλά και όσπρια, θα είναι, μεταξύ άλλων, οι συνέπειες των πλημμυρών που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel στη Θεσσαλία.

Στο χοιρινό κρέας, όπου η Θεσσαλία συμμετέχει κατά το 71% στη συνολική εγχώρια παραγωγή, οι ανατιμήσεις, πιθανότατα να εμφανιστούν σε δύο μήνες, περίπου, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς. Στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 250.000 τόνους χοιρινού κρέατος το έτος. Από αυτούς περίπου το 1/3 παράγονται στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι εισάγονται από το εξωτερικό. Από αυτούς τους 83.000 τόνους που παράγονται στη χώρα μας μόνο το 17% προέρχεται από τη Θεσσαλία. Τουτέστιν, κάτω από το 6% της εγχώριας κατανάλωσης παράγεται στη Θεσσαλία.

Σημαντικές θα είναι και ο ανατιμήσεις στα προϊόντα βιομηχανικής ντομάτας, από την οποία παρασκευάζονται οι κονσέρβες με πελτέ ή ντοματάκια, καθώς η Θεσσαλία έχει περίπου την μισή ετήσια παραγωγή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, όμως που θα οδηγήσει σε ανατιμήσεις και πιθανότατα εισαγωγές που θα επιβαρύνουν το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας είναι η ζημιά στην παραγωγή γάλακτος, καθώς οι απώλειες χιλιάδων ζώων (αιγοπροβάτων και βοοειδών) αναμένεται να δημιουργήσουν προβλήματα επιβίωσης τόσο στις παραγωγικές επιχειρήσεις, όσο και στις μεταποιητικές όπως είναι οι γαλακτοβιομηχανίες και τα τυροκομεία.

Ήδη, σε αγώνα δρόμου βρίσκεται η εταιρεία Ελληνικά Γαλακτοκομεία, η οποία και προσπαθεί να αποκαταστήσει τις ζημιές που έχει υποστεί το εργοστάσιο. Το εργοστάσιο της Όλυμπος στη Λάρισα δεν έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, όμως θα χρειαστεί χρόνος για να καταστεί δυνατή η εκ νέου πρόσβαση σε αυτό. Το εργοστάσιο, εκτιμάται ότι θα παραμείνει κλειστό για μία έως δύο εβδομάδες

Προβλήματα, ακόμη, αντιμετωπίζουν και το εργοστάσιο LA Farm, το τυροκομείο Διβάνη και η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος. Η τυροκομική μονάδα «Βασιλίτσας» που βρίσκεται έξω από τη Λάρισα έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Μια πρόχειρη αποτίμηση ανεβάζει το ύψος της ζημιάς σε 12 εκατ.ευρώ.

Επίσης, σε ό,τι αφορά στο εργοστάσιο ζυμαρικών Μέλισσα - Κίκιζας, δεν απειλήθηκε από την κακοκαιρία. Όμως, σημαντική ζημιά υπέστησαν οι αποθήκες που ήταν γεμάτες με σιτάρι. Ζημιές έχουν υποστεί, ακόμη, και πολλά παραδοσιακά τυροκομεία αλλά και άλλες μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις της περιοχής.

Αν και οι περισσότερες από αυτές είναι ασφαλισμένες τόσο για κτίρια, εξοπλισμό όσο και για διαφυγόντα κέρδη, αυτό που προβληματίζει είναι σε τι βάθος χρόνου θα αρχίσουν να επαναδραστηριοποιούνται.


To ράλι των ιταλικών ομολόγων που κράτησε σχεδόν ένα χρόνο έφτασε στο τέλος του και το «πριμ» κινδύνου θα αυξηθεί και πάλι προς τα επίπεδα που ήταν στο ξεκίνημα του 2023, εκτιμά η Morgan Stanley. H επιβράδυνση της οικονομίας της ευρωζώνης, η μειωμένη ζήτηση από το εξωτερικό και η προοπτική αυξημένων πωλήσεων ομολόγων από το χαρτοφυλάκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα ασκήσουν πίεση στα χρεόγραφα. Η κούρσα έδειξε κόπωση τους δύο τελευταίους μήνες. Παρόμοια είναι και η εκτίμηση της Goldman Sachs που βλέπει τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας «υπό πίεση».

«Προβλέπουμε υψηλότερα δημοσιονομικά ελλείμματα και πιο αδύναμη ανάπτυξη. Στο πλαίσιο εξασθένησης της οικονομίας της ευρωζώνης, τους επόμενους μήνες εκτιμούμε οτι θα δούμε μια επιτάχυνση στο repricing», επισημαίνει η Morgan Stanley.

H ιταλική οικονομία συρρικνώθηκε 0,4% στο τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και το δημοσιονομικό έλλειμμα τον επόμενο χρόνο μπορεί να φτάσει το 4% του ΑΕΠ, πάνω από το όριο του 3% της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κούρσα των ιταλικών ομολόγων, των ΒΤΡ όπως είναι γνωστά στην αγορά, συρρίκνωσε τη διαφορά απόδοσης των 10ετών με τα αντίστοιχα γερμανικά κατά 60 μονάδες βάσης στις 160 μβ τον Ιούνιο. Το spread αυτό αναμένεται να διευρυνθεί στις 210 μβ μέχρι το τέλος της χρονιάς.


Δύο ημέρες μένουν μέχρι τη λήξη της ισχύουσας συλλογικής σύμβασης εργασίας μεταξύ της ομοσπονδίας των εργαζομένων στις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες (United Auto Workers, UAW) και των τριών αμερικανικών παραδοσιακών επιχειρήσεων, της Ford (F NYSE), της General Motors (GM NYSE) και της Stellantis (STLA NYSE).

Αν μέχρι τις 23:59:59 το βράδυ της Πέμπτης προς την Παρασκευή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, η ηγεσία της UAW είναι έτοιμη να ξεκινήσει απεργιακό αγώνα και στις τρεις μεγάλες βιομηχανίες ταυτόχρονα. Κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ, καθώς οι μεγάλες απεργίες που είχαν διαρκέσει αρκετές εβδομάδες στο παρελθόν γίνονταν μόνο σε μία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες.

Ο Σον Φέιν, πρόεδρος της UAW έχει κάνει σαφές προς κάθε πλευρά πως δεν θα διστάσει να κάνει αυτό το πολύ σημαντικό βήμα. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, τα πράγματα έδειχναν πως η πιθανότητα κήρυξης απεργίας ήταν πολύ σημαντική, καθώς οι προτάσεις των δύο πλευρών απείχαν σημαντικά. Σε σχετικό άρθρο του το Barron’s εκτιμούσε πως η απεργία είναι σχεδόν βέβαιη και εξέταζε τις επιπτώσεις που θα είχε μία απεργία μεγάλης διάρκειας πάνω στις τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες και την οικονομία της χώρας.

Αρκετοί αναλυτές που μίλησαν στο Barron’s θεωρούν αναπόφευκτη την απεργία και μάλιστα ένας από αυτούς, ο Κόλιν Λόγκαν της Wells Fargo εκτιμά πως αυτή θα διαρκέσει περίπου 45 ημέρες. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι τρεις εταιρείες αναμένεται να χάσουν παραγωγή αυτοκινήτων αξίας περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων και οι προμηθευτές με τους συνεργάτες τους θα υποστούν και αυτοί μεγάλες ζημιές.

Από την μεριά τους, οι εργαζόμενοι θα χάσουν μισθούς αξίας σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και η συνολική ζημιά για την οικονομία εκτιμάται στα περίπου 20 δισ. δολάρια. Αυτά όλα στο υποθετικό σενάριο μίας απεργίας που θα κρατήσει ενάμιση μήνα και στις τρεις εταιρείες μαζί.

Σύμφωνα με τους αναλυτές όμως, οι μετοχές των τριών εταιρειών δεν θα υποστούν σημαντικές ζημιές σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς έχουν ήδη προεξοφλήσει εν μέρει το σενάριο της απεργίας. Το αν θα γίνει απεργία ή όχι είναι βέβαια αρκετά δύσκολο να το πούμε. Η UAW ζητά αυξήσεις που ανέρχονται συνολικά κοντά στο 40% για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με το μισό περίπου να δίνεται αμέσως μετά την υπογραφή της νέας σύμβασης (οι βιομηχανίες υποστηρίζουν πως το πραγματικό ύψος είναι 46%).

Οι μέχρι στιγμής προτάσεις των τριών βιομηχανιών (οι οποίες διαπραγματεύονται χωριστά η κάθε μία) βρίσκονται κοντά στο μισό, αφού προβλέπουν συνολικές αυξήσεις της τάξης του 20% περίπου. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας έχει δηλώσει πως αυτές οι προτάσεις έχουν θέση στον κάλαθο των αχρήστων αφήνοντας να εννοηθεί πως αν δεν βελτιωθούν θα οδηγηθούμε σε σύγκρουση και απεργία.

Αυτά όλα μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, όταν κυκλοφόρησαν δημοσιογραφικές πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η πλευρά των εργαζομένων φέρεται έτοιμη να προχωρήσει σε νέες προτάσεις και να μειώσει τις απαιτήσεις της για μισθολογικές αυξήσεις προς το 36% συνολικά για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Η υποχώρηση αυτή δεν ακούγεται πολύ σημαντική αλλά θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή μίας προσέγγισης των δύο πλευρών και να οδηγήσει στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης καθώς η απεργία στην πραγματικότητα δεν συμφέρει κανέναν. Σε μία τέτοια περίπτωση, όσοι αγόρασαν τις μετοχές των τριών εταιρειών αυτές τις μέρες μάλλον θα χαμογελάσουν.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.