Η Intrakat αλλάζει τον κατασκευαστικό χάρτη, η ΔΕΗ κλέβει τις εντυπώσεις, το πουγκί του Mr. Jumbo και η ώρα του ΟΤΕ

Το κουμπί της έναρξης για τη δημιουργία στην πράξη ενός ισχυρού πυλώνα στις κατασκευές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και του δεύτερου ισχυρότερου παίκτη στο κατασκευαστικό γίγνεσθαι στην Ελλάδα, πατήθηκε με την έγκριση της εξαγοράς της Άκτωρ από την Intrakat από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η τριανδρία των κ. Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου, πλέον δημιουργεί έναν κατασκευαστικό όμιλο με ανεκτέλεστο άνω των 5 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο 370 εν εξελίξει έργων, συνδυαστικό κύκλο εργασιών που θα ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ο αριθμός των εργαζομένων τους 3.000.

Η δημιουργία του νέου «γίγαντα» των κατασκευών αποτελεί εχέγγυο τόσο για την έγκαιρη και άρτια ολοκλήρωση των έργων, ιδιωτικών και δημόσιων στη χώρα, ενώ επανατοποθετεί την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη των κατασκευών με έναν ακόμη ισχυρό ανταγωνιστή στην κατασκευαστική αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Η έγκριση της εξαγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού βρίσκει, με βάση τα στοιχεία εξαμήνου, τα οποία στο εννεάμηνο προφανώς και θα έχουν βελτιωθεί λόγω νέων έργων που προσθέτει συνεχώς η Intrakat στο portfolio της, την εταιρεία με αύξηση κατά 138% στα ταμειακά διαθέσιμα, ισχυρά ίδια κεφάλαια ύψους 177 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 194% και έχοντας επιτευχθεί οικονομική εξυγίανση, με μείωση του καθαρού δανεισμού κατά 26%.

To deal της εξαγοράς της Άκτωρ προβλέπει την καταβολή τιμήματος ύψους 110,81 εκατ. ευρώ το οποίο και εξοφλήθηκε πλήρως. Επιπλέον ποσό ύψους 114 εκατ. ευρώ, που αφορά ενδοομιλικές υποχρεώσεις της Άκτωρ προς τον Όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα αποπληρωθεί σταδιακά από την Άκτωρ με την εγγύηση της Intrakat, εντός 24 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Στόχευση του νέου σχήματος που θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα σχήματα υποδομών στη χώρα,  αποτελούν οι  αγορές της Ελλάδας και των Βαλκανίων και ειδικότερα της Ρουμανίας. Επίσης, το γκρουπ εστιάζει, πέραν των ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων που εξασφαλίζουν μακροχρόνιες και σταθερές ροές, και στις ΑΠΕ.


Για τον Απόστολο Βακάκη, η στήλη έχει γράψει και την άποψή του την παρακολουθεί, γιατί αρκετές φορές έχει βγει σωστή. Από τους πρώτους ήταν που φώναζε για μειώσεις τιμών και προστασία του καταναλωτή, ώστε να υπάρχει και αύριο και να μπορεί να καταναλώσει. Προφανώς, και η Jumbo έχει υιοθετήσει την άποψη του επικεφαλής της και έχει θετικά αποτελέσματα.

Σε περισσότερους από 9.000 κωδικούς έχει κάνει μειώσεις τιμών και παρόλα αυτά, στο δεκάμηνο οι πωλήσεις τρέχουν με ρυθμό αύξησης 16% αρκετά πάνω από την εκτίμηση της διοίκησης για 12%. Στην Ελλάδα ο Οκτώβριος είχε άνοδο 4% και στο δεκάμηνο 17%, αλλά σημειώνεται πως τα καταστήματα σε Λάρισα και Καρδίτσα είναι κλειστά προκειμένου να γίνει η αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πλημμύρα του Σεπτεμβρίου.

Εντυπωσιακή είναι η αύξηση 14% των πωλήσεων στη Ρουμανία τον ίδιο μήνα, ενώ το δεκάμηνο τρέχει με 16%. Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου κόβει και το δικαίωμα στην έκτακτη χρηματική διανομή 1,47 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε 200 εκατ. ευρώ! Υπενθυμίζεται πως δεν είναι η μοναδική διανομή που έχει κάνει φέτος. Τον Ιούλιο είχε δώσει 0,32 ευρώ και τον Μάρτιο 1,1550 ευρώ ανά μετοχή. Δεν είναι όμως μόνο τα μερίσματα που έχουν «χρυσώσει» τους μετόχους της εταιρείας. Από την αρχή του έτους η μετοχή έχει άνοδο 70% περίπου...


Η ώρα της ΔΕΗ, καθώς σήμερα ανακοινώνει αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και οι αναλυτές περιμένουν ισχυρά μεγέθη που θα επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις της διοίκησης και θα βάλουν τις βάσεις για διανομή μερίσματος. Η Eurobank Equities περιμένει έσοδα 1,9 δισ. ευρώ μειωμένα κατά 55% λόγω της υποχώρησης της χονδρικής τιμής ενέργειας με τα επαναλαμβανόμενα EBITDA να ενισχύονται 42% και να ανέρχονται στα 304 εκατ. ευρώ. Τα καθαρά κέρδη αναμένεται να ανέλθουν στα 76 εκατ. ευρώ.

Η Optima Bank περιμένει έσοδα 1,63 δισ. ευρώ στο τρίμηνο, EBITDA 325 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 82 εκατ. ευρώ, ενώ στο εννεάμηνο τα καθαρά κέρδη αναμένει να ανέλθουν στα 263 εκατ. ευρώ από ζημία 170 εκατ. ευρώ πέρυσι. Συνολικά αναμένει ένα ισχυρό τρίμηνο σε επαναλαμβανόμενη βάση και υπέρβαση του στόχου της διοίκησης για EBITDA 1,2 δισ. ευρώ στο σύνολο της χρήσης και τονίζει πως θα επικαιροποιήσει τη δική της εκτίμηση σύντομα.

Όσον αφορά το μέλλον, θεωρεί ότι η απρόσκοπτη εκτέλεση του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ (κυρίως ΑΠΕ), τόσο οργανικά, όσο και μέσω εξαγορών (π.χ. ENEL Romania) και την παρουσίαση της επικαιροποιημένης επιχειρηματικής δραστηριότητας του ομίλου στο Λονδίνο τον ερχόμενο Ιανουάριο, είναι οι βασικοί μελλοντικοί καταλύτες για τη μετοχή.


Αποτελέσματα τρίτου τριμήνου και από τον ΟΤΕ σήμερα, με την Eurobank Equities να αναμένει ένα ήπια θετικό τρίμηνο καθώς παραμένει η πίεση στη σταθερή στην Ελλάδα, αντισταθμίζοντας τη συνεχιζόμενη ισχυροποίηση της κινητής, ενώ η Ρουμανία θα συνεχίσει να επηρεάζει την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές.

Τα έσοδα αναμένονται στα 898 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 153 εκατ. ευρώ.  Η Optima Bank περιμένει επίσης ένα καλό τρίμηνο και βλέπει έσοδα 889 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 1,9% και προσαρμοσμένο EBITDA μετά τις μισθώσεις 347 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη εκτιμά πως θα υποχωρήσουν στα 134 εκατ. ευρώ.


Με σημαντικούς ρυθμούς έτρεξαν,  όπως μαθαίνει η στήλη, τα οικονομικά μεγέθη της IDEAL στο εννεάμηνο, κάτι που ήταν αναμενόμενο μετά και το mega deal που έβαλε τα Αττικά Πολυκαταστήματα στην ομπρέλα του ομίλου, κίνηση η οποία έδειξε την πρόθεση της εισηγμένης για να κάνει τη διαφορά.

Πλέον η IDEAL με τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου στον πάγκο «παίζει» μπάλα στο κλάμπ των ισχυρών του ΧΑ, καθώς με βάση τις προβλέψεις για το 2023  είναι στις 25 μεγαλύτερες εισηγμένες (εξαιρουμένων των τραπεζών) με βάση τον κύκλο εργασιών και την κερδοφορία.

Η εταιρεία έχει δυνατότητα μόχλευσης, καλό ισολογισμό, μειωμένο ρίσκο και ισχυρούς μετόχους και μετά το «κρεσέντο» εξαγορών την τελευταία διετία με τρεις πυλώνες δραστηριοποίησης αναμένει κύκλο εργασιών στα 400 εκατ. ευρώ, EBITDA άνω των €50 εκατ. και καθαρά κέρδη πάνω από €30 εκατ. για το 2023.

Την ίδια ώρα διαθέτει ισχυρή μετοχική σύνθεση και έναν ισολογισμό με δανεισμό σε χαμηλά επίπεδα που δίνει δυνατότητες περαιτέρω μόχλευσης για επιχειρηματικές κινήσεις. Κινήσεις που στην περίπτωση της IDEAL, με βάση τα έως σήμερα πεπραγμένα, σημαίνουν νέες εξαγορές και καταγραφή υπεραξιών.

Για να επανέλθουμε όμως στα μεγέθη εννεαμήνου σε επίπεδο proforma, αναμένεται υπερδιπλασιασμός εσόδων και EBTIDA και υψηλότατη αύξηση στα Κέρδη προ φόρων και μετά φόρων που επιβεβαιώνουν πλήρως τις προβλέψεις της διοίκησης. Οι ανακοινώσεις έρχονται και αναμένουμε πλήρη επιβεβαίωση.


Oι μισθολογικές αυξήσεις στην ευρωζώνη ήταν γρήγορες και ενδέχεται να διατηρήσουν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο διάστημα και για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια υψηλά για όλο το 2024 για να «εξοντώσει» τις πληθωριστικές πιέσεις, εκτιμά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ΕΚΤ έκανε παύση τον προηγούμενο μήνα μετά από 10 συνεχείς αυξήσεις των παρεμβατικών της επιτοκίων, δημιουργώντας προσδοκίες στην αγορά ότι η επόμενή της κίνηση θα είναι μια μείωση, που ίσως συμβεί ακόμη και τον Απρίλιο του 2024. Ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Alfred Kramer, ωστόσο, αποκρούει τα σενάρια μειώσεων επιτοκίων, τονίζοντας οτι το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει κοντά στο υψηλό-ρεκόρ του 4,0% για όλο το 2024. Η άποψη του ΔΝΤ είναι οτι η ΕΚΤ πρέπει να αποφύγει πρόωρες μειώσεις επιτοκίων.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ξεπέρασε το 10% πριν ένα χρόνο αλλά έκτοτε βρίσκεται σε καθοδική τροχιά. Το τελευταίο του μίλι αναμένεται να είναι το δυσκολότερο και μπορεί να χρειαστούν έως και δύο χρόνια για να πέσει στον στόχο του 2% από το 3%.


Σούσουρο έχει ξεσπάσει στη ξενοδοχειακή αγορά, όπως μαθαίνει η στήλη. Στο επίκεντρο της κριτικής είναι ξενοδόχος από τη Βόρεια Ελλάδα με μεγάλες οφειλές (και) ληξιπρόθεσμα χρέη κοντά στο 1 εκατ. ευρώ σε ιδιοκτήτη ακινήτου, ενώ με τις οφειλές στο κράτος ο λογαριασμός ανεβαίνει και… ζαλίζει. Οι συνολικές οφειλές σε κράτος και ιδιώτες ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ! Ο πολυτελής βίος που διάγει σε συνδυασμό με τα δικαστήρια που βρίσκονται σε εξέλιξη και στα οποία ισχυρίζεται πως… δεν έχει χρήματα, δημιουργούν εύλογες απορίες. Την ίδια στιγμή αυξάνονται τα τουριστικά ακίνητα και ξενοδοχεία για τα οποία χτυπάει το ηλεκτρονικό σφυρί του πλειστηριασμού...


Μία πολύ μεγάλη αρχική δημόσια εγγραφή φαίνεται πως είναι στα σκαριά για τις αμερικανικές αγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg που εμφανίστηκαν σε προχθεσινό του άρθρο, η μεγάλη κινεζική επιχείρηση Shein, η οποία έχει αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια σε μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις στον χώρο των ενδυμάτων με προσιτές τιμές, αρχίζει την προετοιμασία της για την εισαγωγή των μετοχών της σε κάποιο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Στο άρθρο αναφέρεται πως η εταιρεία έχει ενημερώσει κάποιους υποψήφιους επενδυτές πως σκοπεύει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο πετυχαίνοντας χρηματιστηριακή αξία από 80 έως 90 δισ. δολάρια για την εταιρεία. Όπως βέβαια τονίζεται στο άρθρο, ακόμα δεν γνωρίζουμε τίποτε σχετικά με τον χρόνο διενέργειας της αρχικής δημόσιας εγγραφής. Η Shein έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία προωθώντας το μοντέλο που η ίδια ξεκίνησε και ονομάζεται «ultra-fast fashion».

Πουλώντας κατ’ ευθείαν στους καταναλωτές μέσα από κανάλια ηλεκτρονικού εμπορίου, η εταιρεία έχει ένα μείγμα προϊόντων που χαρακτηρίζεται από δύο κυρίως στοιχεία: το ότι όλα είναι της μόδας και μάλιστα της τρέχουσας και το ότι οι τιμές τους είναι πολύ χαμηλές (το Bloomberg αναφέρει πως μερικά πουκάμισα και μαγιό πωλούνται σε τιμές της τάξης των 2 δολαρίων το καθένα).

Η Shein βοηθήθηκε πολύ από την αλλαγή των συνηθειών μας κατά την διάρκεια της πανδημίας και η εφαρμογή της για κινητά τηλέφωνα έγινε πολύ γρήγορα μία από τις πιο δημοφιλείς στις ΗΠΑ και αλλού, κυρίως ανάμεσα σε εφήβους και νεαρές γυναίκες. Ο κύκλος εργασιών της έχει μεγαλώσει εντυπωσιακά και αν συνεχίσει έτσι σύντομα θα ξεπεράσει όλα τα άλλα μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας.

Σε άρθρο του Reuters από τον προηγούμενο Ιούνιο όπου χρησιμοποιήθηκε υλικό και από τους Financial Times, την Wall Street Journal, την Refinitiv και τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία των εταιρειών, είδαμε πως ο κύκλος εργασιών της για το 2022 είχε φθάσει στα 23 δισ. δολάρια, αυξημένος κατά 46% από το 2021.

Την ίδια χρονιά η σουηδική H&M (HM-B STOCKHOLM) ήταν ελάχιστα χαμηλότερα στα 22 δισ. δολάρια και η ισπανική Inditex (ITX MADRID), ιδιοκτήτρια της Zara και των άλλων συνδεδεμένων με αυτήν αλυσίδων, ήταν στα 36%. Στο ίδιο άρθρο είδαμε πως με βάση τις ίδιες πηγές αναμένεται πως το 2025 ο κύκλος εργασιών της Shein θα πλησιάσει τα 60 δισ. δολάρια ενώ αυτός της Inditex θα έχει ανεβεί στα 41 δισ. και αυτός της H&M τα 25 δις δολάρια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, τα καθαρά κέρδη της Shein μετά τους φόρους αναμένεται να φθάσουν φέτος τα 2,5 δισ. δολάρια ενώ το 2019 ήταν μόλις 137 εκατ. Είναι φανερό πως η εταιρεία αναπτύσσεται ραγδαία. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προβλήματα.

Πολλοί ανταγωνιστές της την κατηγορούν πως χρησιμοποιεί προμηθευτές με χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης στην νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος και αρκετοί ακτιβιστές την κατηγορούν πως χρησιμοποιεί βαμβάκι από την περιοχή του Xinjang της Κίνας όπου καταπιέζονται οι Ουιγούροι. Άλλοι ανταγωνιστές την κατηγορούν πως τους «κλέβει» τα σχέδια.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η κινεζική της «ταυτότητα» και για τον λόγο αυτό έχει μεταφέρει την έδρα της στην Σιγκαπούρη και προσπαθεί να «αποστασιοποιηθεί» από την χώρα προέλευσής της συνεργαζόμενη πλέον με αρκετούς προμηθευτές εκτός Κίνας. Την ίδια στιγμή προσπαθεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς εξαγοράζοντας επιχειρήσεις στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πιθανότατα, όλα αυτά έχουν σχέση και με την προετοιμασία της για την είσοδο σε κάποιο αμερικανικό χρηματιστήριο. Το πότε θα έρθει και με ποιους όρους, θα το μάθουμε μάλλον σε μερικούς μήνες.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.