Σημαντική πρωτιά με διεθνές βραβείο του Euromoney, που έχει ιδιαίτερο βάρος στο διεθνή τραπεζικό κλάδο αποκόμισε η Τράπεζα Πειραιώς, γεγονός που αντανακλά στις σημαντικές προσπάθειες που έχουν καταβάλει η διοίκηση και οι εργαζόμενοι, για να μειώσουν τάχιστα τα κόκκινα δάνεια και να επανέλθουν σε βιώσιμη οργανική κερδοφορία, με αύξηση των κεφαλαιακών δεικτών και βελτίωση σε όλο το εύρος των μεγεθών της τράπεζας.
H Τράπεζα Πειραιώς αναδείχθηκε «Καλύτερη Τράπεζα στην Ελλάδα» στα διεθνή βραβεία Euromoney Awards for Excellence 2023. Η αξιολόγηση έγινε από τους συντάκτες της διεθνούς οικονομικής έκδοσης Euromoney με πολύχρονη εμπειρία στον χώρο των τραπεζών, λαμβάνοντας υπόψη τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα, τη συνεχή βελτίωση των βασικών δεικτών της Τράπεζας και τη συνεπή υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου.
Στην αξιολόγηση συνεκτιμήθηκε ότι, σε συνέχεια των ισχυρών αποτελεσμάτων του 2022, το 1ο τρίμηνο του 2023 σημειώθηκε εξίσου ισχυρή επίδοση, παράγοντας 13% απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Ο όμιλος πέτυχε αυξανόμενη κερδοφορία, ενδυνάμωσε περαιτέρω τα κεφάλαιά του, ενίσχυσε τη ρευστότητά του, ενώ παράλληλα μείωσε σημαντικά το λειτουργικό του κόστος. Η εξυγίανση του ισολογισμού συνεχίζεται, με τον δείκτη NPE να μειώνεται σημαντικά και με στόχο να φτάσει το 5% στο τέλος του 2023 ή και χαμηλότερα.
Το διεθνές βραβείο αναγνωρίζει ακόμη ότι η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει τη δυναμική υλοποίηση της ψηφιακής της μετάβασης, στο πλαίσιο του συνολικού προγράμματος μετασχηματισμού της, το οποίο καλύπτει τους κλάδους της επιχειρηματικής και της λιανικής τραπεζικής, καθώς και της εσωτερικής αναδιοργάνωσης.
Επίσης, συνυπολογίστηκε ότι η Τράπεζα Πειραιώς πρωτοστατεί σε θέματα κλιματικής αλλαγής, προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ είναι η μόνη ελληνική εταιρεία που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα «Europe’s Climate Leaders» των Financial Times για το 2023, για τρίτη συνεχή χρονιά.
Τα Βραβεία Αριστείας του Euromoney καθιερώθηκαν το 1992 και ήταν τα πρώτα του είδους τους στον παγκόσμιο τραπεζικό κλάδο. Παραμένουν το παγκόσμιο πρότυπο στον κλάδο και απονέμονται από μια συντακτική επιτροπή κριτών μετά από τρίμηνη διαδικασία έρευνας και συνεντεύξεων.
Ο χρόνος περνάει και η αγορά περιμένει απαντήσεις για το τι πραγματικά έγινε στην πρώτη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank και γιατί όλη αυτή η «θορυβώδης» θολούρα και οι αλχημείες για μια αύξηση κεφαλαίου που θα έπρεπε να ήταν διαφανής. Στο κάτω - κάτω για μια μεγάλη τράπεζα μιλάμε, όχι για ζαχαροπλαστείο. Το σίριαλ που παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα με την Ellington Solutions, την Ellington Αμερικής και τη Rinoa ξεπερνάει κάθε φαντασία. Μια εταιρεία Rinoa έχει μετοχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ (!) και συμμετέχει στην ΑΜΚ. Μια άλλη εταιρεία Ellington Solutions παραπέμπει στην αμερικανική Ellington, αλλά τελικά δεν έχει σχέση. Και μια αμερικανική εισηγμένη πότε λέει ότι δεν έχει σχέση με την ΑΜΚ και την επομένη πως έχει.
Σταθερά σε αυτό το κουβάρι, φαίνεται πως είναι η κα. Ειρήνη Μαραγκουδάκη, η οποία πότε εμφανίζονταν στη μία εταιρεία και πότε στην άλλη. Αυτό που μένει τελικά είναι πως η ανικανότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δίνει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να κάνει business στην Ελλάδα, χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ! Και εξηγούμαστε: Η Ellington πήρε τα κόκκινα δάνεια της Attica Bank χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ. Η Ellington Solutions αγόρασε μετοχές της Thea Artemis Solutions με δάνειο από την ίδια την τράπεζα! Και μια Rinoa με μετοχικό κεφάλαιο που παραπέμπει σε…περίπτερο παίρνει μέρος στην πρώτη ΑΜΚ της τράπεζας με χρήματα που δανείστηκε από το ΤΜΕΔΕ.
Και μπορεί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να κωφεύει, καθώς η ανικανότητά της να επιβάλει κανόνες στην αγορά είναι δεδομένη και επιβεβαιωμένη, η ανάγκη πλέον εισαγγελικής παρέμβασης είναι επιτακτική.
Η παραπάνω θολούρα δημιουργεί εύλογα την απορία τι θα είχε συμβεί στην Αττικής αν η νυν CEO, Ελένη Βρεττού, δεν είχε καταφέρει να βρει νέους ιδιώτες επενδυτές και να δώσει διέξοδο και προοπτική για το μέλλον της τράπεζας. Αν δεν επένδυαν η Thrivest και η Παγκρήτια στην τράπεζα τότε θα αναγκάζοταν κάποια συστημική (πιθανότατα η ΕΤΕ) να απορροφούσε την Αττικής.
Ας αναλογιστούμε όλοι τι συνέπειες θα είχε αυτή η κίνηση στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και τους κλυδωνισμούς που θα επέφερε. Τελικά όλο αυτό το γαϊτανάκι των εταιρειών (Rinoa, Ellington MG, Ellington Solutions, Thea Artemis Financial Soulutios), απλά δείχνει πως έχουν πολλά βήματα ακόμα να γίνουν για να μπούμε στο club των αναπτυγμένων αγορών.
Ο Φωκίων Καραβίας έπλεξε το εγκώμιο των μετόχων στη γενική συνέλευση και αρκετές φορές τους ευχαρίστησε που τόσα χρόνια ήταν κοντά στην τράπεζα, χωρίς να λαμβάνουν μέρισμα. Άλλωστε τελευταία φορά που έδωσε μέρισμα η Eurobank ήταν το 2008 και ουσιαστικά θα ξανα-λάβουν το 2024, όταν θα μοιράσει το 25% των φετινών κερδών. Πλέον η προτεραιότητα της τράπεζας θα είναι η ανταμοιβή των μετόχων.
Όπως σημείωσε «μετά από χρόνια συστηματικής προσπάθειας που ζητούσαμε από εσάς τους μετόχους στήριξη, έχει έρθει η ώρα της ανταμοιβής των μετόχων». Επιπλέον, προτεραιότητα είναι μία σταθερά υψηλή απόδοση ιδίων κεφαλαίων, τουλάχιστον 14%, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, σημείωσε ο κ.Καραβίας. Η ανταμοιβή ξεκινάει από την έγκριση που έδωσε η Γενική Συνέλευση για την εξαγορά του 1,4% του συνόλου των μετοχών που κατέχει στην τράπεζα το ΤΧΣ.
Η συναλλαγή αποτελεί έμμεση ανταμοιβή μετόχων καθώς έμμεσα αυξάνονται τα κέρδη ανά μετοχή. Γι’ αυτές τις μετοχές δεν έχει παρθεί απόφαση τι θα γίνουν και μπορούν είτε να δοθούν σε στελέχη ή να διαγραφούν ή συνδυασμός. H Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα που πήρε έγκριση από τον SSM και θα είναι η πρώτη τράπεζα χωρίς κρατική συμμετοχή. Υπενθυμίζεται πως η αγορά των μετοχών θα γίνει με ανώτατη τιμή τα 1,90 ευρώ και κατώτατη τα 1,10 ευρώ.
Ανοδική κίνηση χθες από τη μετοχή του ΑΔΜΗΕ, με αφορμή τις πληροφορίες για βελτίωση του WACC από τη ρυθμιστική αρχή. Η αλήθεια είναι πως το πρώτο τρίμηνο είχε ξεκινήσει πολύ δυνατά και τα καθαρά κέρδη και τότε η εταιρεία είχε πει πως έγινε πλήρης αποκατάσταση των οικονομικών μεγεθών χάρη στην εξομάλυνση του εσόδου και την ενσωμάτωση των νέων χρεώσεων χρήσης συστήματος από τον Σεπτέμβριο του 2022.
Τα έσοδα είχαν ενισχυθεί κατά 33,8%, ενώ τα καθαρά κέρδη της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών από 6 εκατ. ευρώ ενισχύθηκαν στα 14,8 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 145,4%. Προφανώς και η αγορά βλέπει πως αν δοθεί βελτίωση στο μέσο σταθμισμένο κόστος κεφαλαίου (WACC) οι προοπτικές είναι πολύ θετικές. Βέβαια, έτσι κι αλλιώς οι προοπτικές είναι μεγάλες λόγω του επενδυτικού προγράμματος 5 δισ. ευρώ που υλοποιεί και όταν ολοκληρωθεί θα έχει αλλάξει όλη η χώρα στο θέμα των διασυνδέσεων. Άλλωστε πώς θα μπορέσουν να συνδεθούν τόσα έργα ΑΠΕ, αν δεν κάνει ο ΑΔΜΗΕ τις επενδύσεις; Η μετοχή χθες αναρριχήθηκε σε υψηλό 17 μηνών.
H άνοδος διαχέεται σε όλες τις μετοχές, αφού εδώ και καιρό έχουν ενισχυθεί τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών και υπάρχει διάθεση για ανάληψη μεγαλύτερου ρίσκου. Έτσι πολλά μικρομεσαία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο και κάνουν ανοδική κίνηση. Μετά από χρόνια η Χαϊδεμένος κάνει κίνηση, ενώ ευκολότερη είναι η κίνηση και σε κάποιες μετοχές της επιτήρησης όπως ΒΙΟΤΕΡ ή Μπήτρος, οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά οι επενδυτές αισιοδοξούν.
Μέχρι και η Οίκος Σπύρου κατέγραψε ισχυρή άνοδο το τελευταίο διάστημα, ενώ και η Minerva δείχνει ενισχυμένους όγκους. Μετοχές με καλά θεμελιώδη της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης παραμένουν στο επίκεντρο, όπως Τεχνική Ολυμπιακή και Κορδέλλου, όπου και η διαγραμματική εικόνα των μετοχών δείχνει ανοδική διάθεση, η οποία μένει να επιβεβαιωθεί. Έλτον, ΣΙΔΜΑ, Μοτοδυναμική έδειξαν επίσης καλή εικόνα.
Καθώς ο ελληνικός τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ, φέτος, η ζήτηση των εξοχικών ακινήτων από ξένους έχει ανέβει σημαντικά, σπρώχνοντας και τις τιμές προς τα πάνω. Για πέμπτη συνεχή χρονιά οι τιμές πώλησης των κατοικιών σε τουριστικούς προορισμούς εξακολουθούν να ανεβαίνουν και μάλιστα με μια μεσοσταθμική, ετήσια αύξηση που φθάνει το 3,4%.
Οι Κυκλάδες βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προτιμήσεων των ξένων οικογενειών με παιδιά από ευρωπαϊκές χώρες , όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Αυστρία αλλά και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ.
Σύμφωνα με την εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών real estate, Geoaxis, οι μέσες τιμές πώλησης εξοχικών κατοικιών στη Μύκονο φθάνουν φέτος ως τα 2.500 ευρώ το τετραγωνισκό μέτρο, αυξημένες κατά 12% σε σχέση με τις τιμές του 2014 που ήταν 2.230 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Στην Πάρο η αύξηση φθάνει το 10% , με 2.050 ευρώ ανά τ.μ. έναντι 1.865. Στη Σαντορίνη η μέση αύξηση διαμορφώνεται το 6,7% με 2.050 ευρώ ανά τ.μ. από 1.920 το 2014. Παρά το γεγονός ότι στην η Κέα (Τζιά) η μέση τιμή διαμορφώνεται πιό χαμηλά, στα 1.950 ευρώ ανά τ.μ. εν τούτοις το ποσοστό αύξησης σε σχέση με το 2014 φθάνει αυτό της Μυκόνου, στα 12%.
Σε ό,τι αφορά τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίας οι μέσες τιμές πώλησης στη Μύκονο φθάνουν τα 13.360 ευρώ ανά τ.μ., χωρίς βέβαια να λείπουν και οι εξαιρέσεις των υπερπολυτελών ακινήτων που μπορεί να πωληθούν και στα 38.850 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Δηλαδή κατά 42% υψηλότερα σε σχέση με το 2016.
Tα hedge funds παγκοσμίως κλείνουν τα ζημιογόνα trades αφού απέτυχαν να υπεραποδώσουν έναντι του δείκτη MSCI, σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs, η οποία είναι σε θέση να ξέρει καθώς παρέχει υπηρεσίες prime brokerage στον κλάδο αυτόν. Την τελευταία εβδομάδα τα hedge funds έκλεισαν τις θέσεις που δεν πήγαιναν καλά με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο και έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς της τελευταίας πενταετίας. Ο κύριος λόγος είναι οτι τα πονταρίσματα για ύφεση απογοήτευσαν μέχρι τώρα, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.
Τα hedge funds πήραν τις ζημιές τους αφού δεν κατάφεραν να πιάσουν την απόδοση του παγκόσμιου μετοχικού δείκτη αναφοράς της MSCI που καταγράφει άνοδο άνω του 15% μέχρι στιγμής φέτος. Αντίθετα, τα hedge funds πέτυχαν θετική απόδοση μόνο 5,8%, ενώ αυτά των οποίων η διαχείριση γίνεται από εξειδικευμένα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών με βάση αλγόριθμους έπιασαν απόδοση μόνο 3,2%. Τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία που έδειξαν οτι ο πληθωρισμός αποθερμαίνεται ενίσχυσαν τις προσδοκίες οτι η παγκόσμια οικονομία θα καταφέρει μια ήπια προσγείωση, σενάριο που ενισχύει τις μετοχές.
Η αποτυχία των θέσεων που είχαν στοιχηματίσει σε πτώση των μετοχών είναι ένας από τους λόγους που ώθησε τα hedge funds στην έξοδο από το σορτάρισμα αυτό. Περίπου το 60% των θέσεων αυτών ήταν σε αμερικανικές μετοχές, ωστόσο, εγκαταλείπονται παρόμοια trades σε νομίσματα, ομόλογα και εμπορεύματα.
Το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη, η αμερικανική Netflix (NFLX NASDAQ) ανακοίνωσε τις οικονομικές της επιδόσεις για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου και τις εκτιμήσεις της για την συνέχεια. Η πρώτη αντίδραση των επενδυτών ήταν αρνητική, κυρίως γιατί δεν ικανοποιήθηκαν από τον κύκλο εργασιών της στην τελευταία περίοδο και από τις εκτιμήσεις της εταιρείας για το επόμενο τρίμηνο.
Για το β τρίμηνο του 2023 ανήλθε στα 8,20 δισεκατομμύρια δολάρια, χαμηλότερα δηλαδή από τα 8,30 δις που περίμεναν οι αναλυτές της Wall Street, ενώ η εκτίμηση της διοίκησης για τον κύκλο εργασιών στο γ τρίμηνο που διανύουμε ήταν πιο χαμηλή από αυτή που περίμεναν οι αναλυτές, 8,50 δισεκατομμύρια δολάρια αντί για 8,70. Η μετοχή ξεκίνησε την συνεδρίαση της Πέμπτης με πτώση της τάξης του 8%, κάτι που δείχνει πως (αρχικά τουλάχιστον) οι αγορές αποφάσισαν να δώσουν μεγαλύτερο βάρος στον κύκλο εργασιών παρά στην κερδοφορία της Netflix, αφού τα κέρδη ήταν 3,29 δολάρια ανά μετοχή από 2,86 που περίμεναν κατά μέσο όρο οι επενδυτές.
Απ’ ότι φαίνεται οι αγορές αποφάσισαν να αγνοήσουν και την σημαντική άνοδο στον αριθμό των συνδρομητών της ανά τον κόσμο, μάλλον γιατί η υστέρηση στον κύκλο εργασιών έδειξε πως οι πελάτες της Netflix ξοδεύουν λιγότερα χρήματα από πριν. Οι συνδρομητές αυξήθηκαν κατά σχεδόν έξι εκατομμύρια στο δεύτερο τρίμηνο και έφεραν τον αριθμό των συνολικών συνδρομητών στα 238 εκατομμύρια. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δημοσιογράφων του οικονομικού ρεπορτάζ, η αύξηση του αριθμού των συνδρομητών οφείλεται στην εκστρατεία της εταιρείας για την καταπολέμηση της «μοιρασιάς» των συνθηματικών (passwords) των χρηστών που πληρώνουν τις συνδρομές τους με άλλους που δεν πληρώνουν τίποτα. Η εκστρατεία αυτή ξεκίνησε πέρυσι μαζί με μία άλλη μεγάλη αλλαγή που έκανε η εταιρεία, δηλαδή την δημιουργία συνδρομών χαμηλού κόστους βάζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της διαφημίσεις κατά την μετάδοση των προγραμμάτων της.
Ένας άλλος τομέας όπου η Netflix πήγε καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και πρόβλεψε πως θα συνεχίσει να τις ξεπερνά ήταν αυτός των ταμειακών ροών. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους της επιχείρησης, για το σύνολο της χρήσης του 2023, αναμένεται να παραχθούν ελεύθερες ταμειακές ροές ύψους 5 δισεκατομμυρίων. Για να το πούμε πιο απλά, η εταιρεία θα «γεννήσει» 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά από τις δραστηριότητές της για το 2023. Η προηγούμενη πρόβλεψη για αυτό το πολύ σημαντικό μέγεθος ήταν για 3,50 δισεκατομμύρια δολάρια. Φαίνεται όμως πως και αυτά τα νέα δεν συγκίνησαν, τουλάχιστον στην αρχή, τους επενδυτές.
Ίσως γιατί ένα μέρος αυτής της επίδοσης οφείλεται στο γεγονός πως έχουν μειωθεί τα έξοδα της επιχείρησης εξ αιτίας της απεργίας των σεναριογράφων του Χόλυγουντ. Πιθανότατα, οι επενδυτές και οι αναλυτές υποθέτουν πως αυτό το όφελος θα αποδειχθεί παροδικό αφού κάποια στιγμή λογικά η απεργία των σεναριογράφων θα τελειώσει, όπως και αυτή των Αμερικανών ηθοποιών που άρχισε αυτές τις μέρες και τα έξοδα θα ανεβούν και πάλι.
Αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητο να συμβεί, καθώς η Netflix δεν εξαρτάται μόνο από τις αμερικανικές παραγωγές αλλά συνεργάζεται με σεναριογράφους, παραγωγούς και σκηνοθέτες από όλο τον κόσμο, ακόμα και από την Ελλάδα. Προς το παρόν πάντως, οι αγορές δεν είναι πρόθυμες να κοιτάξουν τίποτε άλλο εκτός από την εξέλιξη του κύκλου εργασιών της εταιρείας.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.