Η ώρα της Τράπεζας Πειραιώς έφτασε και η χρονική στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη. Σήμερα ξεκινά το placement των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ και ειδικότερα το 22% με δυνατότητα διάθεσης ενός επιπλέον 5%, εφόσον η ζήτηση είναι ισχυρή. Κάτι που προεξοφλεί η αγορά. Η αποτίμηση είναι πλέον 5 δισ. ευρώ, το ενδιαφέρον για μετοχές, παραμένει ζωηρό και ειδικά για τράπεζες και αναμένεται μεγάλη υπερκάλυψη από επενδυτές του εξωτερικού. Εκτιμήσεις της αγοράς κάνουν λόγο για προσφορές που θα... τρίβουμε τα μάτια μας.
To Σαββατοκύριακο κλείδωσε η διάθεση του 22% + 5% των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, μία πρόταση που είχε στηρίξει από την αρχή η BoFA, καθώς οι συνθήκες είναι ιδανικές. Η τιμή διάθεσης κυμαίνεται μεταξύ 3,7 ευρώ έως 4 ευρώ, όπως ανακοίνωσε και το ΤΧΣ, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των μετοχών θα διατεθεί στο εξωτερικό.
Μάλιστα κάποια στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως επειδή θα υπερκαλυφθεί η έκδοση κάποιοι παίρνουν ήδη θέσεις από τώρα, αφού δεν θα μπορέσουν να πάρουν όλες τις μετοχές που θα ζητήσουν. Δέλαρ αποτελεί η δέσμευση του CEO, Χρήστου Μεγάλου για κέρδη στις επόμενες χρήσεις 1 δισ. ευρώ και φυσικά μέρισμα, εφόσον πάρουν και το πράσινο φως από τον SSM.
Στελέχη της αγοράς θεωρούν πως το discount που δόθηκε στην τιμή είναι λογικό, λόγω του ενδιαφέροντος που βλέπουν ότι υπάρχει. Μάλιστα αναφέρουν πως εφόσον διατηρηθεί το καλό κλίμα και στις αγορές του εξωτερικού θα δούμε και υψηλότερα επίπεδα για τη μετοχή μεσοπρόθεσμα. Πολλοί αναλυτές έχουν δώσει τιμές στόχους πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα. Η Pantelakis έχει δώσει τα 5,50 ευρώ, η JP Morgan τα 5,35 ευρώ, η Euroxx τα 5,30 ευρώ, η AXIA τα 5 ευρώ και η Alpha Finance τα 4,90 ευρώ.
Ξεκινά το Eurojackpot και από 6 Μαρτίου οι παίκτες θα μπορούν να ποντάρουν στο τεραστίων διαστάσεων ευρωπαϊκό παιχνίδι που προσφέρει μυθικά κέρδη έως και 120 εκατ. ευρώ. Με αφορμή το νέο αυτό παιχνίδι η μετοχή έχει πάει σε υψηλά 14 και πλέον ετών και έγραψε και τα 17 ευρώ.
Δεν υπολογίζουμε τα χρυσά μερίσματα που έχει δώσει και θα συνεχίσει να δίνει στους επενδυτές. Θα επαναλάβουμε όμως πως η διοίκηση του Οργανισμού, αρκετά πριν έρθει το νέο παιχνίδι και στην Ελλάδα, φρόντισε να κάνει ένα restart στο Λόττο και το Τζόκερ και τα αποτελέσματα είναι θετικά.
Το ελάχιστο ποσό διανομής στο Τζόκερ του 1 εκατ. ευρώ, το ελάχιστο στο πεντάρι των 100 χιλ. ευρώ, αλλά και οι 100 χιλ. ευρώ κάθε μήνα για δέκα χρόνια στο Λόττο, αναζωπύρωσαν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Γνωστή η αδυναμία της στήλης στη μετοχή, καθαρά λόγω θεμελιωδών μεγεθών και επειδή είναι μηχανή παραγωγής μετρητών, άρα θα συνεχίσει να δίνει διανομές στους μετόχους υψηλές και όπως έχει υποσχεθεί πάνω από 1 ευρώ.
Η στήλη μαθαίνει για προκρατήσεις και ήδη τα χαμόγελα σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς έχουν αρχίσει να διαφαίνονται. Σας το επισημαίνουμε από τώρα και σας θυμίζουμε πως πέρυσι μέχρι και τον Ιούνιο ακούγαμε κάποιους να λένε πως ο τουρισμός δεν πήγαινε καλά, ενώ τα στοιχεία για τα αεροδρόμια έδειχναν ιστορικά υψηλές επιδόσεις. Βέβαια, η πολιτική αντιπαράθεση καμιά φορά μπορεί να επηρεάσει και τους επενδυτές του χρηματιστηρίου, αλλά εμείς κοιτάμε στοιχεία και βάσει αυτών ξεχωρίζουμε τις καλές μετοχές του Χ.Α..
Επειδή λοιπόν και φέτος και θα ρισκάρουμε μία πρόβλεψη να πούμε ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει τεράστια περιθώρια αν ολοκληρωθούν οι υποδομές, θα έχουμε λοιπόν μία πολύ καλή χρονιά, με τα σημερινά δεδομένα. Άρα μάλλον οι εταιρείες του τουρισμού μας θα συνεχίσουν να πρωταγωνιστούν. Η Aegean Airlines θα είναι ίσως η βασικότερη επιλογή για όσους κοιτάνε τις τουριστικές μετοχές. Τα κέρδη του 2023 θα εκπλήξουν αναλυτές και επενδυτές και ίσως το 2024 να αποτελέσει και αυτό μία έκπληξη, αν δούμε τις σημερινές εκτιμήσεις αναλυτών. Προφανώς και το Ελ. Βενιζέλος θα ευνοηθεί, αλλά και η Autohellas, η Μοτοδυναμική κ.α.
Για μερικές μέρες η Cenergy έδειχνε διαθέσεις διόρθωσης και πράγματι από τα ιστορικά υψηλά των 7,65 ευρώ που είχε γράψει τον Ιανουάριο πήγε μέσα στην εβδομάδα μέχρι περίπου τα 6,70 ευρώ. Μάλιστα είχε συμπληρώσει έξι συνεχόμενες πτωτικές. Όλα αυτά μέχρι πριν τρεις συνεδριάσεις όπου οι αγοραστές πήραν και πάλι τα ηνία και ώθησαν εύκολα θα λέγαμε τη μετοχή πάνω από τα 7,30 ευρώ. Προφανώς και η διόρθωση δεν ανησύχησε την αγορά, αφού όπως και στην πλειονότητα των μετοχών του FTSE 25, έτσι και στη συγκεκριμένη και λόγω της ισχυρής πορείας που έχει καταγράψει τους προηγούμενους μήνες, δικαιολογούσε πλήρως τη διόρθωση. Φαίνεται όμως πως οι αγοραστές στο Χ.Α. ελέγχουν πλήρως το παιχνίδι και λόγω των προοπτικών της δεν αφήνουν να γίνουν μεγάλες διορθώσεις.
Η άνοδος της συνολικής αξίας του χαρτοφυλακίου, καθώς και η διεύρυνση της κερδοφορίας ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά της πορείας της Trade Estates στο ΧΑ για τη χρήση 2023. Η κερδοφορία της ανήλθε σε 30,2 εκατ. ευρώ και προήλθε τόσο από τη διαχείρηση των εμπορικών μισθώσεων των επενδυτικών ακινήτων τα οποία κατέχει, καθώς από την υπεραξία των ακινήτων που απέκτησε μέσα στο 2023.
Σημαντική αύξηση της τάξεως του 65% κατέγραψε η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου των επενδυτικών ακινήτων, η οποία στις 31 Δεκεμβρίου 2023 ήταν 477,2 εκατ .ευρώ που αντιστοιχούν σε 15 ακίνητα, έναντι 288,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη ημερομηνία του 2022 που αντιστοιχούσε σε 10 ακίνητα.
Από τα 10 παραπάνω ακίνητα τα δύο είναι στη φάση της ανάπτυξής τους και βρίσκονται στην Πάτρα και στο Ηράκλειο Κρήτης. Λίγο πριν το κλείσιμο του 2023 η εταιρεία στο πλαίσιο του επενδυτικού της πλάνου απέκτησε το υπόλοιπο 50% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας ΜΑΝΤΕΝΚΟ Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση Ακινήτων ΑΕ.
Μέσω της εξαγοράς η Trade Estates απέκτησε εξ ολοκλήρου οικόπεδο συνολικής επιφανείας 42.239,87 τετραγωνικών μέτρων στο Ηράκλειο Κρήτης, στο οποίο θα ανεγερθεί εμπορικό πάρκο.
Η δεύτερη επένδυση της εταιρείας σε ακίνητο που βρίσκεται υπό ανέγερση είναι αυτή της απόκτησης του υπόλοιπου 50% της POLIKENCO Ανάπτυξη και Εκμετάλλευση Ακινήτων Μονοπρόσωπη ΑΕ. Μέσω της εξαγοράς αυτής η εταιρεία απέκτησε οικόπεδο στην Πάτρα, συνολικής επιφανείας 20.977,84 τετραγωνικών μέτρων, στο οποίο θα αναγερθεί, επίσης, εμπορικό πάρκο.
Δεν περνάει μία μέρα που να μην έρθουν στα αυτιά της στήλης πληροφορίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις. Βέβαια, όλες που είχαν ακουστεί το προηγούμενο διάστημα, πλην της Quest, η οποία επιβεβαίωσε πως έχει προτάσεις για πώληση της ACS, έχουν διαψευστεί. Σίγουρα θα γίνουν πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες φέτος, αφού πολλές εισηγμένες και έχουν ρευστότητα και αναζητούν growth. Ο κλάδος της πληροφορικής είναι σίγουρα ένας κλάδος που θα έχει ειδήσεις και τόσο η Entersoft, όσο και η Ideal (μέσω Byte) αναζητούν ευκαιρίες, όπως είπαν οι διοικήσεις. Όμως και στις κατασκευές περιμένουμε εξελίξεις. Από τη μικρή ΕΚΤΕΡ μάλλον σε λίγους μήνες θα δούμε να γίνονται και άλλες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε απόκτηση πτυχίου έβδομης τάξης. Είναι σε επαφές με κατασκευαστική εταιρεία μη εισηγμένη όπως ακούει η στήλη.
Για όσους ενδιαφερόμενους φοβούνται να μειώσουν το ποσοστό τους και να αυξήσουν την ελεύθερη διασπορά: Η περίπτωση της Helleniq Energy μπορεί να αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα προς μίμηση. Τον Δεκέμβριο οι δύο βασικοί μέτοχοι πούλησαν μέσω δημόσιας προσφοράς 33,6 εκατ. μετοχές στα 7 ευρώ. Η εμπορευσιμότητα της μετοχής αυξήθηκε κατά 372% σε όρους ημερήσιας αξίας συναλλαγών και η αύξηση της ελεύθερης διασποράς στο 28,4% έχει βελτιώσει κατά πολύ την συμμετοχή της μετοχής σε δείκτες.
Πριν την διάθεση του ποσοστού η μετοχή παρουσίαζε υποαπόδοση 7% σε σχέση με την απόδοση του Γενικού Δείκτη, μετά το placement η μετοχή εμφανίζει υπεραπόδοση 7%. Για όσους πιστεύουν ότι η πώληση «στοίχησε» στους βασικούς μετόχους 40,3 εκατ. ευρώ σε υπεραξίες πιθανόν τους διαφεύγει η υπεραξία που δημιουργήθηκε για τις υπόλοιπες μετοχές που κατέχουν ακόμα: 262,2 εκατ. ευρώ σε λιγότερες από 80 ημερολογιακές ημέρες.
Η διάθεση μετοχών είναι ένα δύσκολο, αλλά αναγκαίο βήμα που πρέπει να κάνουν όσες εισηγμένες πιστεύουν ότι είναι αδικημένες από την Αγορά λόγω κερδών, προοπτικών, αξίας κλπ αλλά παράλληλα έχουν υψηλότατο βαθμό συγκέντρωσης και άρα χαμηλή εμπορευσιμότητα.
Αν δεν ανοίξει το free float δεν θα υπάρξει αποτελεσματική τιμολόγηση των προοπτικών. Σε τελική ανάλυση δεν είναι καν αναγκαίο να πουλήσουν οι βασικοί μέτοχοι. Μια αύξηση κεφαλαίου με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης λύνει το «πρόβλημα» και μάλιστα τα χρήματα μπαίνουν στην εταιρία. Και χρήματα υπάρχουν (πλέον) και τρόποι υπάρχουν.
Μια άλλη ανάγνωση της τηλεδιάσκεψης της Helleniq Energy αφορούσε την κατανάλωση καυσίμων στο ξεκίνημα της χρονιάς. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεδιάσκεψη η ζήτηση στα καύσιμα κίνησης τον Ιανουάριο ήταν 5% στην χώρα μας. Τα διεθνή περιθώρια διύλισης έχουν παραμείνει σε διψήφια επίπεδα στο πρώτο δίμηνο, ενώ φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα και δικαιώματα εκπομπών που αποτελούν κόστος για τον όμιλο βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Οι τάσεις αυτές αφορούν και την Motor Oil.
Η θετική πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων φαίνεται πως ανοίγει την όρεξη επιχειρήσεων που θα ήθελαν να εισαχθούν σε κάποιο από αυτά αλλά μέχρι πρότινος δίσταζαν λόγω της κακής κατάστασης που επικρατούσε στον τομέα των αρχικών δημόσιων εγγραφών.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα επιχείρησης που φέρεται να έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με στόχο την εισαγωγή της είναι η σουηδική Klarna Bank AB, μία από τις μεγαλύτερες και πιο γνωστές δυνάμεις στον χώρο των εταιρειών fintech και ειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών τύπου Buy now – Pay later. Η επιχείρηση παρέχει βραχυπρόθεσμα δάνεια σε περίπου 150 εκατομμύρια καταναλωτές ανά τον κόσμο, βοηθώντας τους να χρηματοδοτήσουν τις αγορές τους οι οποίες συνήθως γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο.
Σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας της Klarna, κάθε μέρα χρηματοδοτεί περίπου 2 εκατομμύρια συναλλαγές πελατών της σε 45 χώρες του κόσμου. Κατά τις πληροφορίες του Bloomberg, η εταιρεία έχει ήδη αρχίσει την προετοιμασία για την είσοδό της σε κάποιο χρηματιστήριο, μάλλον στις ΗΠΑ και η αρχική δημόσια εγγραφή της θα μπορούσε να γίνει κάποια στιγμή μέσα στο τρίτο τρίμηνο του 2024.
Όπως φαίνεται από τις διαθέσιμες πληροφορίες, η διοίκηση πιστεύει πως η χρηματιστηριακή αποτίμηση της εταιρείας θα μπορούσε να φθάσει κοντά στα 20 δισ. δολάρια, πολύ χαμηλότερα από τα περίπου 45 δισ. που είχε ανέλθει όταν η εταιρεία εξέδωσε νέες μετοχές το 2021 αλλά πολύ πιο πάνω από τα 6,7 δισ. στα οποία είχε πέσει την αμέσως επόμενη χρονιά όταν αναζήτησε χρηματοδότηση εν μέσω ανοδικών επιτοκίων.
Η συγκυρία φαίνεται ευνοϊκή για την επιχείρηση, η λειτουργία της οποίας είναι σταθερά κερδοφόρα στην μεγαλύτερη αγορά της, δηλαδή τις ΗΠΑ, τα τελευταία τέσσερα ημερολογιακά τρίμηνα. Το γεγονός πως τα πράγματα πάνε καλύτερα φαίνεται και από το ότι το πιο πρόσφατο ημερολογιακό τρίμηνο ήταν το πρώτο κερδοφόρο εδώ και τέσσερα χρόνια για την επιχείρηση. Εδώ πρέπει βέβαια να επισημάνουμε πως τα κέρδη στα οποία αναφέρεται η επιχείρηση είναι τα λεγόμενα οργανικά και όχι τα καθαρά κέρδη σύμφωνα με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα.
Παρά την βελτίωση των αποτελεσμάτων της όμως, υπάρχει και ένα μελανό σημείο που μπορεί να κάνει λίγο δύσκολη την πορεία της προς το χρηματιστήριο: οι σημαντικές διαφωνίες μεταξύ των δύο από τους τρεις συνιδρυτές της εταιρείας. διαφωνίες οι οποίες φαίνεται πως έχουν χωρίσει σε δύο στρατόπεδα τους μεγάλους μετόχους και το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Το ένα στρατόπεδο υποστηρίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο Sebastian Siemiatkowski και το άλλο τον Victor Jacobsson.
Με την μεριά του Jacobsson έχει ταχθεί η μεγάλη επενδυτική εταιρεία Sequoia Capital η οποία είναι η μεγαλύτερη μέτοχος της επιχείρησης, ενώ με την μεριά του Siemiatkowski έχει ταχθεί ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Michael Moritz, ο οποίος παλαιότερα ήταν στέλεχος της Sequoia Capital. Η κατάσταση οξύνθηκε πριν μερικές μέρες όταν η Sequoia απαίτησε την παραίτηση του Moritz αλλά τα πράγματα φαίνεται να ηρεμούν μετά την υπαναχώρηση της Sequoia.
Αυτό ακούγεται θετικό, όπως όμως επισημαίνει η Karen Kwok του Reuters η αναταραχή έχει θορυβήσει τους υπόλοιπους μετόχους και πιθανότατα θα προβληματίσει τους επενδυτές που θα σκεφθούν να αγοράσουν τις μετοχές της όταν έρθει η ώρα της εισόδου στο χρηματιστήριο, καθώς η εσωτερική φαγωμάρα είναι ένα από τα πιο κλασσικά σημάδια κινδύνου σε μία εταιρεία. Σύμφωνα με αυτήν, ίσως θα είναι καλύτερα να καθυστερήσει η αρχική δημόσια εγγραφή μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση και να διαλυθούν τα σύννεφα πάνω από την διοίκηση της επιχείρησης.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.