«Πτήσεις» σε ιστορικά υψηλά κάνει καθημερινά η μετοχή της Μυτιληναίος, αφού η δίψα των επενδυτών για ποιοτικές εταιρείες της χώρας είναι μεγάλη. Προφανώς και αποτελεί επιβεβαίωση και της στήλης, η πορεία της μετοχής, καθώς από την αρχή είμαστε δίπλα και παρακολουθούμε το ταξίδι, αλλά μας αρέσει περισσότερο η πορεία ανάπτυξης που κάνει ο όμιλος.
Οι πρόσφατες ανακοινώσεις για την επένδυση στον Καναδά, αλλά και τα σχέδια που γίνονται για είσοδο σε μεγάλη αγορά, επιβεβαιώνουν τη δυναμική του ομίλου και αυτό αποτυπώνεται και στη χρηματιστηριακή αποτίμηση που έχει φτάσει στα 4,5 δισ. ευρώ. Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που συσσώρευε σε τιμές κάτω από τις μισές που έχει σήμερα.
Τώρα και λόγω της ενεργειακής μετάβασης, όπου παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και της πορείας των κερδών η Citi αύξησε την τιμή στόχο στα 37 ευρώ από 30 ευρώ, διατηρώντας φυσικά σύσταση αγοράς. Αναμένει καθαρά κέρδη 594 εκατ. ευρώ για φέτος η Citi και αυτό σημαίνει πως παρά την άνοδο το p/e είναι μονοψήφιο. Εντυπωσιακό πραγματικά για μία εταιρεία που δίνει και εξαιρετικά μερίσματα, αναπτύσσεται με δυναμικό ρυθμό και έχει και χαμηλή μόχλευση. Τρεις πυλώνες που υποστηρίζουν την περαιτέρω άνοδο είναι η νέα οργανωτική δομή, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και η εκτόξευση των «πράσινων» EBITDA και η πράσινη μετάβαση του κλάδου του Αλουμίνιου.
Για άλλη μία μετοχή που η στήλη επίσης αισθάνεται δικαίωση είναι η Lavipharm, αφού την περίοδο εκείνη που γινόταν η αύξηση ελάχιστοι είδαν το story και κατάλαβαν τι μπορεί να συμβεί. Η μετοχή βλέπει άνοδο πάνω από 75% από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου που ήταν τα 0,34 ευρώ, η αποτίμηση πέρασε πάνω από 100 εκατ. ευρώ και ακόμα δεν έχουμε δει τα αποτελέσματα της αύξησης, εκτός από το τζίρο στο διαδερμικό που απέκτησε από τον βασικό μέτοχο.
Λόγω της αύξησης βέβαια τα θετικά δεν είναι μόνο η άνοδος της τιμής της μετοχής. Αρχικά θα πούμε ότι αν δεν είχε γίνει η αύξηση θα ήταν ακόμα στην κατηγορία της Επιτήρησης, άρα θα είχε λίγες στιγμές διαπραγμάτευσης, οι οποίες σύντομα θα γίνονταν πιο λίγες. Δεν θα είχε όμως ούτε τη δυνατότητα να περνάει τις επενδύσεις στο clawback και να το μειώνει, ή να πάρει κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η μόχλευση είναι χαμηλή μετά την αύξηση και θα μειωθεί περαιτέρω όσο θα έρχονται πωλήσεις από το διαδερμικό, την κάνναβη και τη συνεργασία με τη Zentiva. Επιπλέον, με την κεφαλαιοποίηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ και επειδή είναι η μοναδική εισηγμένη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, όποιος θέλει να επενδύσει στον κλάδο δεν έχει πολλές επιλογές.
Μετά από αρκετό καιρό και λόγω των όσων είχαν ακουστεί για τον ανταγωνισμό στον κλάδο, ο ΟΤΕ «πήρε μπρος». Πριν από 14 μήνες ήταν πάνω από τα 12 ευρώ και βρέθηκε πρόσφατα ακόμα και κάτω από 13 ευρώ. Ωστόσο, ένας όμιλος όπως ο συγκεκριμένος, με τέτοιο ισολογισμό, υψηλές επενδύσεις και πρόγραμμα επιβράβευσης των μετόχων, δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητους τους επενδυτές, ειδικά σε μία τέτοια αγορά.
Στις τελευταίες συνεδριάσεις, έσπασε το διαγραμματικό σχηματισμό και έκοψε προς τα πάνω το πλαγιοκαθοδικό κανάλι που τον είχε φέρει από τα υψηλά του, στα χαμηλά του. Έτσι πέρασε και πάλι πάνω από τα 15 ευρώ και έχει βάλει στόχο υψηλότερα, αφού αν συνεχιστεί και το καλό χρηματιστηριακό κλίμα μπορεί να δει τιμές που έχουν δώσει αναλυτές, δηλαδή 17 ευρώ. H Eurobank Equities είχε εντοπίσει τη μετοχή στα χαμηλά της και είχε αναβαθμίσει τη σύσταση σε αγορά και είχε αυξήσει την τιμή στόχο στα 16,6 ευρώ από 15,7 ευρώ.
Γιατί δεν πέφτει η αγορά; Μα γιατί έχει εισροές! Στο μικρόκοσμο των Μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων Εσωτερικού συνεχίστηκαν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα οι εισροές κεφαλαίων γυρίζοντας πλέον και το εξάμηνο σε εισροές. Την περασμένη εβδομάδα είχαμε εισροές 20,3 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να γυρίσει το έτος θετικό κατά 13,5 εκατ. ευρώ. Και η μεγάλη εικόνα όμως σε τμήματα διαχείρισης των χρηματιστηριακών και private banking δείχνει ότι οι εισροές κινούνται με ανάλογο τρόπο.
Το επενδυτικό forum της ΕΧΑΕ για τη μεσαία κεφαλαιοποίηση άφησε γενικά θετικές εντυπώσεις σε όσους το παρακολούθησαν. Η Ελλάδα είναι mainstream στο εξωτερικό, το στόρι της επενδυτικής βαθμίδας και των εισροών από το Ταμείο Ανάκαμψης συντηρούν το ενδιαφέρον. Στους συμμετέχοντες εντονότερη ήταν η παρουσία του private banking και των family offices, ενώ ο αριθμός των αμιγώς επενδυτικών κεφαλαίων ήταν περιορισμένος. Βέβαια ο τόπος διεξαγωγής έπαιξε το ρόλο του: Στη Γενεύη η θεσμική διαχείριση είναι πιο στοχευμένη και λιγότερο συλλογική. Από όσα μάθαμε ξεχωρίζουν:
· H ΚΡΙ - ΚΡΙ επαναδιατύπωσε την πρόβλεψη για πωλήσεις 200 εκατ. ευρώ στο έτος. Στη φετινή χρονιά η εταιρία αναμένει βελτίωση των λειτουργικών περιθωρίων της κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες επιστρέφοντας στα επίπεδα του 2021. Το σύνολο των κεφαλαιουχικών επενδύσεων για το σύνολο της χρονιάς ανέρχεται σε 20 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία είχε και τα πιο πολλά ραντεβού.
· Θετική εικόνα παρουσίασε και η Entersoft η οποία κινείται στο β’ τρίμηνο με ισχυρότερους ρυθμούς από το ξεκίνημα της χρονιάς.
· Η Cenergy επιβεβαίωσε την εκτίμηση για EBITDA 180 -200 εκατ. ευρώ για το σύνολο της χρονιάς. Το συνολικό ανεκτέλεστο βρίσκεται στα 2,2 δισ. ευρώ και οι επενδύσεις αύξησης της παραγωγικής δυναμικότητας στα καλώδια υψηλής τάσης θα διπλασιάσουν την παραγωγική ικανότητα στο συγκεκριμένο προϊόν από τις αρχές του 2024.
Αυξημένη κατά 7,3% ήταν η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στον ΟΛΠ τον Μάιο. Στο πεντάμηνο η αύξηση της κίνησης των TEUs βρίσκεται στο 3%. Σημαντικά αυξημένα είναι και τα έσοδα από σταθμό των αυτοκινήτων λόγω των τιμολογιακών αναπροσαρμογών.
Άλαλα τα χείλη των ασεβών: Ο ΟΠΑΠ όχι μόνο χώνεψε με άνεση το μέρισμα των 0,7 ευρώ ανά μετοχή, αλλά συνέχισε το ταξίδι του στην περιοχή των 17 ευρώ. Σήμερα θα διαπραγματεύεται χωρίς την επιστροφή κεφαλαίου των 40 λεπτών. Αν καταφέρει και καλύψει και αυτήν τη διαφορά (η μετοχή ξεκινάει τη διαπραγμάτευσή της αναπροσαρμοσμένη για το ύψος της χρηματικής διανομής) το επόμενο ορόσημο είναι στις 27 Ιουνίου. Ημερομηνία κατά την οποία ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που προέκυψαν από τη μετατροπή του μερίσματος. Ποιος είπε ότι τα μεγάλα μερίσματα οδηγούν βραχυπρόθεσμα σε αδυναμίες;
Η τιμαριθμική αύξηση των τιμολογίων τέθηκε επί τάπητος στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και το θέμα είναι υπό διαβούλευση. Για τον ΟΤΕ τα έσοδα από τις συνδέσεις της κινητής τηλεφωνίας αντιπροσωπεύουν το 31% των εσόδων της Ελλάδας ή το 29% των ενοποιημένων εσόδων του ομίλου. Μια αύξηση της τάξης του 9,6% (τόσος ήταν ο επίσημος πληθωρισμός στην Ελλάδα το 2022) θα σήμαινε μια αύξηση εσόδων 100 εκατ. ευρώ. Ωστόσο μένει να δούμε αν η πληθωριστική προσαρμογή θα «τριμαριστεί» από τον ανταγωνισμό ο οποίος είναι έντονος στον κλάδο.
Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί επισήμως, στην Euroxx Χρηματιστηριακή φαίνεται να κατευθύνεται το δίδυμο του τμήματος ανάλυσης ελληνικών μετοχών της Wood. Εξελίξεις σύντομα θα έχουμε και σε μετακινήσεις στελεχών από τα τμήματα επενδυτικών σχέσεων, όχι μίας αλλά δύο εισηγμένων.
Στις 6 Ιουλίου το απόγευμα έρχεται το Investors Day της Lamda με φυσική και διαδικτυακή παρουσία.
Ποια εισηγμένη εταιρία της μικρής κεφαλαιοποίησης σκέφτεται την μετατροπή της σε Venture Capital;
Μπορεί στην πορεία προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου τα ζητήματα στο χώρο της ενέργειας να έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα και η υπηρεσιακή κυβέρνηση να έχει ένα διεκπεραιωτικό χαρακτήρα, ωστόσο η αποτελεσματική προεργασία που έχει γίνει ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση αφήνει ακόμα το θετικό της στίγμα. Σύμφωνα με αυτά που φθάνουν στα αυτιά μας, η Ελλάδα έχει κερδίσει μια σημαντική διάκριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών αρχών για την πρώτη γιγαντιαία μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας 250 MW στη χώρα μας και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή.
Πρόκειται για ένα από τα έργα που εισηγήθηκε η κυβέρνηση με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Διπλή επιτυχία, καθώς το έργο PTOLEMAIDA BESS του ομίλου EUNICE, έρχεται σε έναν κρίσιμο πεδίο για την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, αυτό της αποθήκευσης ενέργειας, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι θα κατασκευαστεί στη Δυτική Μακεδονία, μια περιοχή που η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη προσοχή λόγω της αλλαγής του τοπικού οικονομικού μοντέλου.
Η πρόθεση της διοίκησης της Currys να εκποιήσει πλειοψηφικό ή μειοψηφικό μετοχικό πακέτο της Κωτσόβολος - Dixons Southeast Europe δείχνει ότι έχει ανάγκη από μια ένεση ρευστότητας, καθώς οι δραστηριότητές της στη Βόρεια Ευρώπη, κυρίως στις Σκανδιναβικές χώρες, αλλά και στη Βρετανία και στην Ιρλανδία παραμένουν στάσιμες και καθόλου κερδοφόρες.
Αντίθετα η Κωτσόβολος που κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική και κυπριακή αγορά με 96 καταστήματα έχει αποδειχθεί «χρυσωρυχείο» καθώς ακόμη και την περασμένη χρήση που έκλεισε πριν λίγους μήνες, κόντρα στην τάση των online αγορών, κατάφερε να αυξήσει και τον τζίρο, αλλά και την κερδοφορία της κατά 20%, περίπου.
Αν τελικά προκριθεί το σχέδιο της πώλησης του συνόλου των μετοχών της εταιρείας σε κάποιον επενδυτή, κάτι που θα γίνει γνωστό πριν το τέλος της χρονιάς, θα αρχίσουν ανακατατάξεις στην ελληνική αγορά, η οποία τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έναν συγκεντρωτισμό, αλλά και ένα σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων.
Η Κωτσόβολος μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας από τις υπόλοιπες αλυσίδες όμως εξακολουθεί να επενδύει με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξή της και τη βελτίωση των υπηρεσιών της. Η τελευταία επένδυση που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθεί από ομολογιακό δάνειο 12 εκατ. ευρώ, περίπου, αφορά στη δημιουργία μεγάλου logistic center 56.000 τετραγωνικών μέτρων στο Θριάσιο σε μια έκταση 120 στρεμμάτων. Εκτός από τη βελτίωση των υπηρεσιών η επένδυση αυτή περιλαμβάνει και επέκταση σε άλλες κατηγορίες προϊόντων, όπως τα έπιπλα.
Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, θα συρρικνωθεί φέτος και ο πληθωρισμός θα παραμείνει πάνω από το 2% τουλάχιστον μέχρι το 2025, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Bundesbank, της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Οι νέες προβλέψεις ανακοινώθηκαν μόλις μια ημέρα μετά την όγδοη συνεχή αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που προϊδέασε για περαιτέρω νομισματική σύσφιξη, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να ξεπερνούν τις προβλέψεις, παρά την ύφεση τον χειμώνα.
Η Bundesbank βλέπει τη γερμανική οικονομία να συρρικνώνεται 0,3% φέτος, εκτίμηση που είναι χειρότερη από αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προέβλεπε ανάπτυξη 0,2%. Η νέα εκτίμηση όμως είναι βελτιωμένη από το -0,5% που έβλεπε η γερμανική κεντρική τράπεζα πριν ένα εξάμηνο. Η οικονομία της Γερμανίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% το 2024 και 1,3% το 2025. Ο πληθωρισμός φέτος προβλέπεται στο 6%, στο 3,1% τον επόμενο χρόνο και στο 2,7% το 2025.
Η Bundesbank εδώ και καιρό υποστηρίζει πως χρειάζεται πιο σφιχτή νομισματική πολιτική παρά τις επιπτώσεις που υφίσταται ο βιομηχανικός κλάδος στη Γερμανία και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Joachim Nagel δεν έχει πειστεί ότι οι αυξήσεις επιτοκίων της ΕΚΤ θα έχουν τελειώσει πριν από το πέρας του καλοκαιριού.
Η εβδομάδα που πέρασε μπορεί να αποδειχθεί σημαδιακή για την ευρωπαϊκή βιομηχανία μικροεπεξεργαστών. Αν δεν αλλάξει κάτι, αργότερα σήμερα θα επισημοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής Intel (INTC NASDAQ) και της γερμανικής κυβέρνησης για την ανέγερση ενός νέου εργοστασίου κοντά στην πόλη του Μαγδεβούργου στην ανατολική περιοχή της Γερμανίας. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, αργότερα σήμερα ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς θα δεχθεί τον διευθύνοντα σύμβουλο της Intel Πατ Γκέλσινγκερ. Η λογική λέει πως αντικείμενο της συνάντησης θα είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας για την ανέγερση του εργοστασίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, η γερμανική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να καλύψει περίπου το 30% του κόστους για την κατασκευή του εργοστασίου. Η συνεισφορά αυτή αναμένεται να ανέλθει κοντά στα 10 δισεκατομμύρια Ευρώ, αφού το κόστος κατασκευής θα πλησιάσει ή θα υπερβεί τα 30 δισεκατομμύρια. Η αρχική συμφωνία, η οποία είχε συναφθεί πριν περίπου έναν χρόνο, προέβλεπε την επιχορήγηση ύψους 6,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, με την διαφορά πως το συνολικό κόστος κατασκευής είχε αρχικά εκτιμηθεί κοντά στα 17 δισεκατομμύρια Ευρώ. Η ανέγερση του εργοστασίου θα έπρεπε να έχει ήδη ξεκινήσει.
Όμως αυτό δεν έχει γίνει ακόμα, καθώς η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να διεκδικήσει την αύξηση της κρατικής βοήθειας λόγω της τεράστιας ανόδου τω εκτιμήσεων για το κόστος κατασκευής μέσα στον χρόνο που πέρασε. Οι πληροφορίες που έρχονται από την Γερμανία μας δείχνουν πως η Intel μάλλον πετυχαίνει τον στόχο της. Παρά το γεγονός πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, το γεγονός πως οι εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προανήγγειλε την συνάντηση Σολτς - Γκέλσινγκερ δείχνει πως τα δύο μέρη εκτιμούν πως η συμφωνία μεταξύ τους θα επιτευχθεί πολύ σύντομα.
Για προφανείς λόγους, η Intel απέφυγε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και το ύψος της χρηματικής βοήθειας που θα δοθεί τελικά, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στους εκπροσώπους της γερμανικής κυβέρνησης. Από την δική τους μεριά, οι εκπρόσωποι του υπουργείου οικονομικών επιβεβαίωσαν την διεξαγωγή εντατικών διαπραγματεύσεων αλλά δεν σχολίασαν τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για το ύψος της βοήθειας. Εκτός απροόπτου, τα τελικά νούμερα θα τα μάθουμε μετά την συνάντηση Σολτς - Γκέλσινγκερ.
Αυτό που έχουμε όμως μάθει ήδη από την Παρασκευή είναι πως η Intel ετοιμάζει επένδυση αξίας άνω των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ λίγο ανατολικότερα από το Μαγδεβούργο, στην δυτική Πολωνία. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Βρόκλαβ, τη παρουσία και του Πολωνού πρωθυπουργού Μοραβιέτσκι.
Το εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία κάποια στιγμή το 2027 ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, θα έχει ως κύρια δραστηριότητα την συναρμολόγηση μικροεπεξεργαστών και θα διαθέτει και συστήματα ελέγχου ποιότητας. Ο Γκέλσινγκερ δήλωσε πως αυτό το εργοστάσιο, σε συνδυασμό με το σχεδιαζόμενο γερμανικό και με το υπό επέκταση υφιστάμενο στην Ιρλανδία, θα δημιουργήσει μία πολύ ανθεκτική εφοδιαστική αλυσίδα για την Intel μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν αυτό γίνει πραγματικά θα είναι κάτι πολύ καλό, και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τους μετόχους της Intel που τώρα έχουν αρχίσει λίγο να χαμογελούν ύστερα από μεγάλη ταλαιπωρία.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.