Οι επενδυτές σκανάρουν τράπεζες, η Avax αναπτύσσεται και οι μέτοχοι πάνε ταμείο

Μετά από ένα εντυπωσιακό +60% στις τράπεζες από την αρχή του χρόνου, ήρθε η ώρα να πάρουν «ανάσες» λένε οι αναλυτές, καθώς και τεχνικά έχουν φτάσει σε υπεραγορασμένα επίπεδα. Ωστόσο, κανείς δεν πιστεύει ότι η ανοδική κίνηση έχει τελειώσει, αφού οι περισσότεροι τις κοιτάζουν για να αγοράσουν και όχι να πουλήσουν επειδή ανέβηκαν αρκετά. Άλλωστε έχουν φτάσει σε επίπεδα κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα του Νότου, αν και η Alpha bank και η Τράπεζα Πειραιώς έχουν ακόμα discount σε όρους p/tbv, δηλαδή αποτίμησης προς ενσώματα ίδια κεφάλαια. Με την προοπτική αναβάθμισης, δυνατής ανάπτυξης της χώρας, μερίσματος και περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δικαιολογούν και ένα premium.

Λόγω των προοπτικών η παρουσία ξένων επενδυτών που ενδιαφέρθηκαν για τις ελληνικές τράπεζες ήταν μεγάλο στο roadshow της Goldman Sachs στο Παρίσι που ολοκληρώθηκε χθες. Οι ξένοι φυσικά ρώτησαν για πολιτικές εξελίξεις, καθώς μία ισχυρή κυβέρνηση θα φέρει μεταρρυθμίσεις και φυσικά θα προχωρήσει σε placement των μετοχών που έχει το Υπερταμείο, ενώ ρώτησαν για το μέρισμα που σκοπεύουν να δώσουν από τα κέρδη της τρέχουσας χρήσης.


Οι εύστοχες κινήσεις της διοίκησης της Avax το τελευταίο διάστημα και οι προοπτικές του κλάδου δεν έχουν αφήσει ασυγκίνητους τους επενδυτές. Στις τελευταίες συνεδριάσεις υπάρχει αξιόλογη βελτίωση στην αποτίμηση της εισηγμένης, με τη διοίκηση να δηλώνει για μία ακόμη φορά, από το βήμα της γενικής συνέλευσης, αισιόδοξη για το μέλλον. Τα κέρδη του 2022 θα φτάσουν στην τσέπη των επενδυτών, αφού για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια θα δώσει ξανά μέρισμα ύψους 0,07 ευρώ ανά μετοχή.

Σήμερα (16/6) κατοχυρώνουν δικαίωμα στο μέρισμα οι κάτοχοι μετοχών και τη Δευτέρα θα διαπραγματεύεται χωρίς το σχετικό δικαίωμα. Το ανεκτέλεστο των 2,9 δισ. ευρώ θα δώσει βελτίωση στον τζίρο τα επόμενα χρόνια. Σημειώνεται πως η διοίκηση έχει κάνει πρόβλεψη για την εκτέλεση των εργασιών τα επόμενα χρόνια και έχει συγκεκριμένα αναφέρει πως περιμένει με βάση το ανεκτέλεστο 416 εκατ. ευρώ το 2023, 550 εκατ. ευρώ το 2024 και πάνω από 1,2 δισ. ευρώ το 2028. Έτσι η μετοχή από λίγο κάτω από 1 ευρώ που ήταν λίγες εβδομάδες νωρίτερα, τώρα είναι πάνω από τα 1,20 ευρώ, ενώ τονίζεται πως η γενική συνέλευση έλαβε απόφαση και για αγορά ιδίων μετοχών με ανώτατο όριο τα 4 ευρώ.


Μιας και αναφερόμαστε σε μερίσματα σημειώστε πως τη Δευτέρα εκτός από την Avax, η Cenergy θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,06 ευρώ ανά μετοχή, η Viohalco χωρίς τα 0,12 ευρώ και ο ΟΠΑΠ χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 0,45 ευρώ. Σήμερα η Prodea διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα 0,145 ευρώ ανά μετοχή. Στις 20 Ιουνίου κόβει το δικό της μέρισμα ύψους 0,20 ευρώ η Quest. Στις 26 του ίδιου μήνα η Τέρνα Ενεργειακή κόβει 0,38 ευρώ ανά μετοχή, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 0,06 ευρώ και η Motor Oil 1,20 ευρώ.

Οι Μύλοι Λούλη και η Ideal θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου 0,12 ευρώ και 0,20 ευρώ αντίστοιχα. Η Μυτιληναίος θα κόψει το δικό της 1,23 ευρώ στις 27 Ιουνίου. Η Τιτάν θα κόψει το δικό της μέρισμα 0,60 ευρώ ανά μετοχή την επόμενη μέρα.


Παρά την κινητικότητα στον τομέα των εταιρειών τεχνολογίας με τις πρόσφατες εξαγορές που έχουν στόχο την ενδυνάμωσή τους ενόψει των μεγάλων έργων, αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή τους, οι μεγαλύτεροι παίκτες του κλάδου έχουν αρχίσει να εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την πορεία των μεγάλων έργων, την αύξηση της τιμής των πρώτων υλών, καθώς και την αδυναμία εύρεσης προσωπικού.

Ξεκινώντας από τα μεγάλα έργα ψηφιοποίησης, τα στελέχη των εταιρειών αναφέρουν ότι έχουν ορίζοντα υλοποίησης 18 μηνών, άρα θεωρητικά αφορούν διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν έως το 2025 και θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και πληρωθεί μέσα στα προκαθορισμένα χρονοδιαγράμματα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η εκκίνησή τους παρουσιάζει καθυστερήσεις.

Ένα, εξίσου, σημαντικό πρόβλημα είναι και αυτό των μετακινήσεων στελεχών από μια εταιρεία στην άλλη, αλλά και η αδυναμία εξεύρεσης στελεχών συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως developers, προγραμματιστές, αναλυτές συστημάτων, κάτι που έχει εντοπίσει και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής - Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΣΕΠΕ) εδώ και αρκετούς μήνες.

Βεβαίως υπάρχει και το πρόβλημα του αυξημένου κόστους πρώτων υλών. Οι περισσότερες τεχνολογικές εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα με συγκεκριμένο προϋπολογισμό και τίμημα, καλούνται συχνά να αντιμετωπίσουν υψηλότερα έξοδα απ’ ό,τι περίμεναν, καθώς πέρα από τις αμοιβές του προσωπικού ανοδικά έχει κινηθεί και το κόστος άλλων κατηγοριών όπως π.χ. του εξοπλισμού, της ενέργειας και φυσικά της χρηματοδότησης, λόγω της ανοδικής πορείας των επιτοκίων.


Εκτός από την τεχνολογία, τα τουριστικά ακίνητα και κυρίως τα ξενοδοχεία έχουν γίνει ένας σημαντικός επενδυτικός πόλος για τα ξένα κεφάλαια, τα οποία προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Η ζήτηση ακινήτων και ξενοδοχείων από μεγάλα επενδυτικά funds, εκτός από τα μεγάλα αστικά κέντρα, που έχει κάνει τις τιμές να ανέβουν στα ύψη, επεκτείνεται και στους τουριστικούς προορισμούς, όπως τα νησιά των Κυκλάδων.

Μεγάλη διαθεσιμότητα στα νησιά καταγράφεται κυρίως σε ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας 10 ως 30 δωματίων. Πρόκειται, δηλαδή για ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούσαν σε οικογενειακή βάση. Παράλληλα, ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί από τα funds και για ξενοδοχεία με δανειακές υποχρεώσεις που βρίσκονται στο όριο να «κοκκινίσουν».

Βασικό χαρακτηριστικό για τη Μύκονο είναι ότι οι επενδύσεις έχουν, προς το παρόν, επιβραδυνθεί λόγω των κατεδαφίσεων των αυθαιρέτων κτισμάτων, με αποτέλεσμα όλη η δραστηριότητα να περιορίζεται σε περιοχές εντός σχεδίου. Και πάλι, όμως, οι τιμές για τα τουριστικά έχουν εκτοξευθεί σε ένα εύρος από 11.000 ως 20.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.


Oι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν σχετικά περιορισμένες λογιστικές ζημιές λόγω της ανόδου των επιτοκίων, σύμφωνα με τον εποπτικό βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αντίθετα, μεγάλες λογιστικές ζημιές οδήγησαν στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος και αρκετές είναι οι αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες που δεν προσάρμοσαν την αξία των ομολόγων τους ώστε να απεικονίζουν την άνοδο των επιτοκίων.

Στις τράπεζες που εποπτεύει η ΕΚΤ, το συνολικό ποσό των λογιστικών ζημιών είναι περιορισμένο, γύρω στα 70 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον επικεφαλής του εποπτικού μηχανισμού Andrea Enria.

Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ κατά 375 μονάδες βάσης από πέρυσι στην προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού και έπονται περισσότερες. Τα υψηλότερα επιτόκια διευρύνουν το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των τραπεζών, αλλά μειώνουν την αξία ομολόγων που διακρατούν και μπορεί να δυσκολέψουν την εξυπηρέτηση των δανείων από τους δανειολήπτες. Σύμφωνα με τον Enria, το φετινό «stress test» των τραπεζών θα έχει και ένα άκρως δυσμενές σενάριο για την οικονομία με μεγάλη επίπτωση στις τιμές μετοχών και τις αξίες των ακινήτων.


Μία ακόμα μεγάλη ελπίδα του χρηματιστηρίου μετοχών του Λονδίνου διαψεύστηκε. Η αρχική δημόσια εγγραφή (IPO) για την εισαγωγή των μετοχών της WE Soda τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, παρά το γεγονός πως πριν δύο εβδομάδες η διοίκηση της εταιρείας είχε ανακοινώσει επισήμως την έναρξη της διαδικασίας.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπως και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ήλπιζαν πως το IPO της WE Soda θα στεφόταν με επιτυχία και θα έδειχνε στους διεθνείς επενδυτές πως το London Stock Exchange και το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να προσελκύουν σημαντικές επιχειρήσεις από όλον τον κόσμο. Είναι η δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες που μία σημαντική διεθνής εταιρεία αποφάσισε να μην βάλει τις μετοχές της στο Λονδίνο.

Είχε προηγηθεί η εταιρεία σχεδιασμού μικροεπεξεργαστών Arm Holdings, η οποία διάλεξε τελικά το αμερικανικό Nasdaq. Η WE Soda είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στον τομέα της παραγωγής natural soda ash (φυσική κρυσταλλική σόδα), ενός υλικού που παράγεται από την επεξεργασία κάποιων ορυκτών και χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κατασκευή γυαλιού και στις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το Reuters, η WE Soda είναι η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο και σύμφωνα με το Bloomberg είναι μία από τις παραγωγούς με το χαμηλότερο κόστος.

Η εταιρεία ελέγχεται από τον τουρκικό επιχειρηματικό όμιλο Ciner Group, ο οποίος, εκτός από τις άλλες δραστηριότητές του, αποτελεί και τον επιχειρηματικό συνεργάτη του Bloomberg στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, η WE Soda σκόπευε να αντλήσει περίπου 800 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση, δίνοντας στους επενδυτές περίπου το 10% των μετοχών της εταιρείας, πράγμα που σημαίνει πως είχε σαν στόχο χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας αιτιολογώντας την απόφασή για το σταμάτημα της δημόσιας εγγραφής, ο λόγος για τον οποίο δεν προχώρησαν τα πράγματα είναι πως οι επενδυτές του χρηματιστηρίου του Λονδίνου δεν ήταν διατεθειμένοι να δεχθούν αυτή την αποτίμηση.

Ο Άλαστνερ Γουόρεν υποστήριξε πως αυτό οφείλεται στο ότι οι επενδυτές στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ επιφυλακτικοί απέναντι στις εισαγωγές νέων επιχειρήσεων. Όπως όμως διαβάζουμε στο Reuters, αυτή δεν είναι η μόνη αιτία, αφού η αποτίμηση που «απαιτούσε» η τουρκική εταιρεία από τους επενδυτές ήταν αρκετά πιο υψηλή από αυτή των διαφόρων ανταγωνιστών της που είναι ήδη εισηγμένες σε χρηματιστήρια. Εκτός αυτού, κάτι που δεν ενθουσίασε τους επενδυτές είναι το γεγονός πως θα κατείχαν μόνο το 10% των μετοχών της επιχείρησης και στην ουσία δεν θα μπορούσαν να ασκήσουν τον παραμικρό έλεγχο στην διοίκηση.

Το τελευταίο στοιχείο έχει αρκετό ενδιαφέρον γιατί μέχρι το 2021 μία νεοεισαγόμενη εταιρεία θα έπρεπε να διαθέτει στο κοινό πάνω από το 25%. Αυτή η απαίτηση άλλαξε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να προσελκύσει περισσότερες επιχειρήσεις στα χρηματιστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου. Όποια πάντως και να είναι η αιτία, είναι γεγονός πως το χρηματιστήριο του Λονδίνου δυσκολεύεται να προσελκύσει νέες εταιρείες, ακόμα και με πιο ελαστικές προϋποθέσεις εισαγωγής. Η διοίκησή του θα πρέπει σύντομα να βρει τρόπο να πείσει σοβαρές επιχειρήσεις με καλές προοπτικές να το επιλέξουν για να κάνουν την είσοδό τους στις διεθνείς αγορές.

 

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.