Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος την εβδομάδα που πέρασε καθώς οι φήμες επιμένουν για τη στρατηγική προσέγγιση της εταιρίας. Ωστόσο η ένταση στη διαπραγμάτευση της μετοχής τροφοδοτήθηκε και από το deal της εισηγμένης στον DAX Encavis A.G. με το επενδυτικό κεφάλαιο του KKR. Η συναλλαγή έκλεισε την Πέμπτη και είναι ανάλογη των μεγεθών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Συγκεκριμένα το προσφερόμενο τίμημα αντιστοιχεί σε αξία μετοχικού κεφαλαίου 2,8 δισ. ευρώ, (καθαρός δανεισμός 2 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 315 εκατ. ευρώ).
Το ΚΚR θα αποκτήσει 2.500 MW εγκατεστημένης δυναμικότητας με προοπτική να φθάσει τα 7 GW το 2027. Το deal θα κλείσει στο τέταρτο τρίμηνο του 2024 και θα θεωρηθεί επιτυχές αν συγκεντρωθεί ποσοστό τουλάχιστον 54% στη δημόσια πρόταση που θα ακολουθήσει μετά την απόκτηση του 31% από τους βασικούς μετόχους της Encavis. Η διαπραγμάτευση διήρκησε αρκετούς μήνες και το αρχικό τίμημα ξεκίνησε από τις 12 φορές τον λόγο EV/EBITDA για να κλείσει στο ιδιαίτερα ικανοποιητικό 16, ενώ το τίμημα (EV) ανα MW διαμορφώθηκε σε 1,92 εκατ. ευρώ.
Για το 2024 το consensus της αγοράς αναμένει λειτουργικά κέρδη 235 εκατ. ευρώ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, τα λειτουργούντα πάρκα είναι 1.200 MW, ενώ ο καθαρός δανεισμός βρίσκεται στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου 2023 οι Έλληνες θεσμικοί επενδυτές είχαν 5,6 εκατ. μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε διάφορα αμοιβαία με τρέχουσα αξία θέσεων 102 εκατ. ευρώ. Τις περσότερες μετοχές της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει το Μικτό Εσωτερικού της ΑΕΔΑΚ των Ασφαλιστικών Οργανισμών με 1,57 εκατ. μετοχές και ακολουθεί το μετοχικό της Πειραιώς ΑΕΔΑΚ με 889 χιλιάδες μετοχές.
Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Και μάλλον κάτι τέτοιο έγινε στο ξεκίνημα των συναλλαγών της περασμένης Τρίτης όταν το παράγωγο του Ιουνίου της Τερνα Ενεργειακή έγραψε τιμή 36,80 ευρώ από μια βιαστική μαρκετιά 40 συμβολαίων που πιθανότατα οφείλεται σε λάθος πληκτρολόγηση. Ο άτυχος επενδυτής τελικά σώθηκε από την ακύρωση της πράξης, διότι το κοντέρ θα έγραφε αμέσως ζημιά 80.000 ευρώ.
Ξεκινούν οι αποκοπές μερισμάτων και έρχονται και σημαντικές αποδόσεις μέσω επιστροφών κεφαλαίου στις επόμενες μέρες. Μάλιστα οι επενδυτές θα δουν δυνατές αποδόσεις από συγκεκριμένες μετοχές. Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Σήμερα, Τρίτη 19 Μαρτίου, οι μετοχές της Jumbo θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα στην έκτακτη διανομή ύψους 0,60 ευρώ ανά μετοχή ή μετά την αφαίρεση του φόρου 0,57 ευρώ ανά μετοχή. Κάτι παραπάνω από 2% η απόδοση.
Λίγες μέρες αργότερα οι μέτοχοι της Alpha Αστικά Ακίνητα και συγκεκριμένα στις 26 Μαρτίου θα δουν τις μετοχές τους να διαπραγματεύονται με νέα ονομαστική αξία και χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 2,20 ευρώ ανά μετοχή που αντιστοιχεί σε απόδοση περίπου 20%.
Τέλος, στις 2 Απριλίου και στο πλαίσιο της διαδικασίας συγχώνευσης με την BriQ Properties, οι μετοχές της Intercontinental International θα διαπραγματεύονται με νέα ονομαστική αξία και χωρίς το δικαίωμα στην επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,98 ευρώ ανά μετοχή. Η απόδοση ανέρχεται στο 30%.
Το rebalancing των δεικτών FTSE Russell έστειλε στα ύψη και πάλι τον τζίρο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο στη συνεδρίαση της Παρασκευής και πολλές μετοχές είδαν τον όγκο τους να εκτινάσσεται. Από την άλλη θα πούμε πως συνεχίζονται οι μάχες για μία θέση στον FTSE 25 αν και υπάρχει ακόμα αρκετός δρόμος μέχρι να ανακοινωθούν οι αλλαγές στους δείκτες από τον οίκο. Έχουμε ξανασχολιάσει πως δίνουν μάχη τρεις εταιρείες. Υπενθυμίζουμε πως μετά την εισαγωγή του στο Χ.Α. το Αεροδρόμιο Αθηνών θα πάρει μία θέση στη μεγάλη κατηγορία και δικαίως, αφού η αποτίμηση είναι στα 2,5 δισ. ευρώ.
Όμως υποψηφιότητα για είσοδο έχουν βάλει η Intralot και η Intrakat. Από την άλλη, σήμερα στον δείκτη στην τελευταία θέση με τη χαμηλότερη αποτίμηση είναι η ΕΥΔΑΠ και ακολουθεί η Quest και η Autohellas. Η Σαράντης που μέχρι πρόσφατα ήταν χαμηλότερα στον πίνακα, με την τελευταία ανοδική κίνηση λόγω αποτελεσμάτων και προοπτικών που δημοσίευσε η διοίκηση σκαρφάλωσε.
Οι διαφορές βέβαια δεν είναι μεγάλες και μέχρι να γίνουν οι ανακοινώσεις υπάρχει αρκετός χρόνος για νέες ανακατατάξεις, αλλά όπως και να το κάνουμε έχουν αρχίσει κάποιες να ξεχωρίζουν. Όπως έχει ανακοινωθεί οι αλλαγές θα γίνουν με βάση τη μέση συνολική κεφαλαιοποίηση του μηνός Απριλίου.
Δυνατές κινήσεις είδαμε στις τελευταίες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας από τις ενεργειακές μετοχές. Η αγορά τα θέλει τα deals και αυτό το δείχνει με κάθε ευκαιρία. Τα θεμελιώδη είναι υποστηρικτικά και το βλέπουμε στις εκθέσεις των αναλυτών, οι οποίοι παρά την άνοδο των μετοχών, εντοπίζουν ακόμα περιθώρια ανόδου. Η ενέργεια παραμένει hot κλάδος και οι κινήσεις που κάνουν οι εταιρείες για να πετύχουν τους «πράσινους» στόχους τους δίνουν άνοδο στο ταμπλό του Χ.Α.
Έτσι εκτός από την Τέρνα Ενεργειακή, η οποία είναι καθαρό play πράσινης ανάπτυξης, είδαμε ανοδική κίνηση από την Μυτιληναίος, τη Motor oil, τη HelleniQ Energy και κάποιες άλλες που άμεσα ή έμμεσα συνδέονται με τον κλάδο αυτό. Θα θυμίσουμε πως πρόσφατα η διοίκηση της Cenergy, είχε αναφέρει πως περιμένει ότι οι δουλειές θα κρατήσουν για τουλάχιστον μία δεκαετία ακόμα, αφού τα ενεργειακά projects είναι πολλά και ο κλάδος θα συνεχίσει να είναι στο επίκεντρο για τα επόμενα χρόνια.
Διπλασιασμός των αποθεμάτων στην Πετρόπουλος στο τέλος της περυσινής χρονιάς και αύξηση του καθαρού δανεισμού στα 20 εκατ. ευρώ. Δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες κινήσεις η εταιρία, ωστόσο κάποιοι βλέπουν πίσω από αυτή την τακτική την υιοθέτηση αμυντικών τακτικών έναντι «εξωγενών απειλών».
Ο Σαράντης εξέπληξε θετικά με μια αναλυτικότατη και σωστά δομημένη παρουσίαση για το επενδυτικό πρόγραμμα της επόμενης πενταετίας το οποίο προβλέπει λειτουργικά κέρδη 100 εκατ. ευρώ το 2028, διπλάσια απ' όσα είδαμε το 2023. Έχοντας ολοκληρώσει την εξαγορά της Stella Pack, ο όμιλος παραμένει με εξαιρετικά χαμηλό δανεισμό, όπως αναφέρθηκε η καθαρή δανειακή θέση στις αρχές Μαρτίου εξαιρουμένων των μισθώσεων είναι στα 5 εκατ. ευρώ.
Ο Όμιλος επίσης προσβλέπει στη δημιουργία ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών, με συνολικές ελεύθερες ταμειακές ροές άνω των 375 εκατ. ευρώ στην πενταετία μέχρι το 2028, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν πέραν των επιχειρηματικών επενδύσεων, τις μελλοντικές εξαγορές και τη συνεχιζόμενη πληρωμή μερίσματος για τους μετόχους.
Ειδικά για το μέρισμα οι επόμενες χρονιές εκτιμάται ότι θα κινηθούν σε χρηματικές ανταμοιβές 20 - 25 εκατ. ευρώ. Η παρουσίαση είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για την εκτιμώμενη πορεία των επιδόσεων του ομίλου, αλλά και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων με την επενδυτική κοινότητα καθώς η διοίκηση φρόντισε να μην αφήσει καμία ερώτηση αναπάντητη.
Με τη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της Fed να πλησιάζει, μια ημερομηνία που ήταν φαβορί για την πρώτη μείωση επιτοκίων, οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων των ΗΠΑ δεν είναι αυτές που προσδοκούσε η αγορά στο ξεκίνημα της χρονιάς. Δεύτερη απογοήτευση μέσα σε μία εβδομάδα από το μέτωπο του πληθωρισμού, η μεγαλύτερη αύξηση των τιμών πετρελαίου σε ετήσια βάση από το 2022 και η υψηλή πιθανότητα η Τράπεζα της Ιαπωνίας να βάλει τέλος στην πολιτική των αρνητικών επιτοκίων την επόμενη Τρίτη, βάρυναν το κλίμα στην αγορά των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.
Με βάση την τιμολόγηση στα futures, είναι αμφίβολο αν θα υπάρξει μείωση επιτοκίων μέσα στο πρώτο εξάμηνο και πάνω από 50 μονάδες βάσης έχουν αφαιρεθεί από τις προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων συνολικά το 2024. Οι αγορές πλέον τις έχουν περιορίσει κατά το ήμισυ μέσα σε διάστημα οκτώ εβδομάδων. Οι αποδόσεις στα 2ετή και 10ετή ομόλογα ΗΠΑ αυξήθηκαν πάνω από 10 μονάδες βάσης μετά την επιμονή που έδειξε ο πληθωρισμός Φεβρουαρίου και οι τιμές παραγωγού.
Η Altria (MO NYSE) είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες καπνικών προϊόντων στον κόσμο. Προέρχεται από την παλιά Philip Morris, μετά την διάσπαση της οποίας κράτησε στην ουσία to αμερικανικό κομμάτι της (το διεθνές κατέληξε στην Phillip Morris International (PM NYSE). Σε αντίθεση με την διεθνή «συγγενή» της, η Altria δεν τα έχει καταφέρει τόσο καλά. Η μετοχή της δεν έχει κάνει τίποτα το αξιόλογο την τελευταία πενταετία, παρά το γεγονός πως μοιράζει στους μετόχους ένα πολύ αξιόλογο μέρισμα, της τάξεως του 9% ετησίως.
Στην κακή πορεία της έχει παίξει ρόλο, εκτός από τα πολύ μικρά περιθώρια ανάπτυξης για τον κλάδο στις ΗΠΑ, και η εντελώς αποτυχημένη επένδυση που έκανε πριν μερικά χρόνια στην εταιρεία JUUL, μία από τις πρωτοπόρες στον τομέα του Vaping, δηλαδή του ατμισμού ή ηλεκτρονικού τσιγάρου όπως είναι πιο γνωστό στην Ελλάδα. Η ζημιά από αυτή την επένδυση είναι κοντά στα 13 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς η JUUL κατέρρευσε και η Altria αναγκάστηκε να ξεφορτωθεί το μερίδιό της για ένα σχεδόν συμβολικό ποσό.
Ευτυχώς για τους μετόχους της όμως, η Altria έχει και άλλες συμμετοχές σε επιχειρήσεις. Η πιο σημαντική από όλες είναι αυτή στην μεγάλη ζυθοποιία Anheuser Busch InBev (BUD NYSE), της οποίας κατέχει περίπου το 9,6% του μετοχικού κεφαλαίου. Η συμμετοχή αυτή προέρχεται από την εξαγορά της SAB Miller, μίας πολύ σημαντικής ζυθοποιίας που ανήκε παλαιότερα στην Altria.
Όταν η Anheuser Busch εξαγόρασε την SAB Miller, έδωσε στην Altria περίπου 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και περίπου 197 εκατομμύρια μετοχές. Από το 2016 που έγινε αυτή η συναλλαγή μέχρι τώρα, η Altria δεν έχει πουλήσει ούτε μία μετοχή της BUD και το μερίδιό της αξίζει λίγο πάνω από 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε σημερινές τιμές. Αυτό όμως θα αλλάξει σύντομα, καθώς την Πέμπτη που μας πέρασε η εταιρεία ανακοίνωσε την απόφασή της να πουλήσει περίπου το 18% του μεριδίου της.
Στην τιμή των 61,50 δολαρίων, τιμή στην οποία θα πουλήσει τουλάχιστον 35 εκατομμύρια μετοχές, η Altria θα εισπράξει κοντά στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κατά κύριο λόγο για την αγορά μετοχών της ίδιας. Το Barron’s εκτιμά πως με αυτά τα χρήματα η Altria θα μπορέσει να αγοράσει περίπου το 3% των μετοχών της, κάτι που μάλλον ικανοποίησε τους μετόχους της, καθώς η μετοχή της Altria ανέβηκε κατά 1,2% την ώρα που οι δείκτες ήταν ελαφρά πτωτικοί.
Το αμερικανικό περιοδικό όμως εκτιμά πως η μεγάλη καπνοβιομηχανία δεν πρέπει να μείνει εκεί. Κατά την άποψη του πολύπειρου συντάκτη του Andrew Bary, η Altria πρέπει να πουλήσει όλη την συμμετοχή της στην Anheuser Busch και με τα περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια που θα εισπράξει να αγοράσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό δικών της μετοχών.
Ο Bary υποστηρίζει πως αυτό συμφέρει την Altria για αρκετούς λόγους: Γιατί η συμμετοχή της στην ζυθοποιία δεν είναι στρατηγικού χαρακτήρα, γιατί η μετοχή της Anheuser Busch είναι πιο ακριβή από αυτήν της Altria και έχει πολύ χαμηλότερη μερισματική απόδοση και γιατί η Altria δεν θα χρειαστεί να πληρώσει φόρους για τα πολύ μεγάλα κέρδη που θα γράψει πουλώντας την συμμετοχή της.
Δεν θα πληρώσει φόρους πολύ απλά διότι η φορολογική της υποχρέωση θα συμψηφιστεί με τις τεράστιες φορολογικές ζημιές που έχει συσσωρεύσει λόγω της καταστροφικής επένδυσης στην JUUL. Δεν ξέρουμε αν η διοίκηση της Altria συμφωνεί με την εκτίμηση του Andrew Bary, ακόμα και αν συμφωνεί όμως δεν θα το μάθουμε αμέσως, αφού για το επόμενο εξάμηνο η καπνοβιομηχανία δεσμεύθηκε να μην πουλήσει άλλες μετοχές της Anheuser Busch.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.