Tα καλύτερα έρχονται για τη Mytilineos, η κίνηση της Πειραιώς και η επενδυτική ψυχολογία

Παρά το μεγάλο ράλι της μετοχής, οι αναλυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν πως ο τίτλος της Μυτιληναίος έχει ακόμα σημαντικό περιθώριο ανόδου. Πλέον δεν υπάρχει θα λέγαμε αναλυτής που  βλέπει την αξία της μετοχής κάτω από τα 30 ευρώ. Η Citi είναι ο πιο πρόσφατος οίκος που αύξησε την τιμή στόχο στα 30 ευρώ από 26 ευρώ με σύσταση αγοράς και εντοπίζει 3 καταλύτες για την αύξηση της κερδοφορίας: i) Εμπορική λειτουργία για πρώτη χρονιά του νέου CCGT (826MW), ii) επιτάχυνση της ωρίμανσης του Παγκόσμιου χαρτοφυλακίου έργων ΑΠΕ της Mytilineos, η οποία μόνο για το 2023 εκτιμάται ότι θα προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό 1GW νέων έργων ΑΠΕ και iii) σταθεροποίηση του κόστους παραγωγής αλουμινίου σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, που σε συνδυασμό με τις υψηλότερες τιμές αλουμινίου που έχει επιτύχει η εταιρεία για αυτή τη χρονιά, συνεισφέρουν στην ενδυνάμωση της κερδοφορίας του Τομέα των Μετάλλων για το 2023.

Περιμένει EBITDA 900 εκατ. ευρώ το 2023 και αυξημένο μέρισμα τουλάχιστον 1,5 ευρώ ανά μετοχή για κάθε ένα από τα επόμενα 3 χρόνια. Έτσι πιστεύει πως το discount είναι μεγάλο με τη μετοχή να έχει περιθώριο ανόδου περί τα 6 ευρώ. Υπενθυμίζεται πως λίγες μέρες νωρίτερα η Wood είχε δώσει τιμή στόχο τα 32,2 ευρώ για τη μετοχή, ενώ και οι εγχώριοι αναλυτές την έχουν στις κορυφαίες τους επιλογές. Η Alpha Finance έχει δώσει τιμή στόχο τα 31,40 ευρώ, η Optima Bank τα 30,8 ευρώ και η Eurobank Equities τα 30,50 ευρώ. Σημειώνεται πως ο Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει πει πως φέτος ο στόχος για τα EBITDA είναι το 1 δισ. ευρώ, αλλά στην τακτική γενική συνέλευση θα μπορέσει να δώσει πιο αναλυτικές εκτιμήσεις. 


Δυνατή διόρθωση χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην αγορά ανέφερε πως λόγω της τραγωδίας στα Τέμπη, έχει επηρεαστεί και η επενδυτική ψυχολογία, ενώ έχει αυξηθεί και το πολιτικό ρίσκο. Η αγορά ήταν έτσι κι αλλιώς σε υπεραγορασμένα επίπεδα και μία διόρθωση ακόμα και δυνατή ήταν δικαιολογημένη. Τώρα όμως φαίνεται πως οι επενδυτές, λόγω και των μεγάλων αποδόσεων και της αύξησης του κινδύνου, οδηγούνται σε αύξηση ρευστότητας μέχρι να καθαρίσει λίγο το τοπίο. Δεν αποκλείουν κάποιοι αναλυτές μέχρι τις εκλογές να έχουμε αυξημένη μεταβλητότητα. Στα θετικά είναι το γεγονός ότι αυτήν την εβδομάδα θα μάθουμε κάποια αποτελέσματα εταιρειών και θα δώσουν τον τόνο. Τα θεμελιώδη επομένως, ίσως κρατήσουν το επιλεκτικό ενδιαφέρον και να δώσουν μία στήριξη στην αγορά. Χθες όμως είδαμε καθολική πτώση και με καλές συναλλαγές. Πολλές μετοχές είχαν απώλειες πάνω από 5%, ενώ βαριές απώλειες κατέγραψαν και αρκετά blue chips.


Η Τράπεζα Πειραιώς έκανε μία κίνηση προκειμένου να προστατεύσει περαιτέρω το deal της Attica Group και κυρίως να μην υπάρξουν άλλες νομικές περιπέτειες. Ουσιαστικά ζήτησε από τη MIG να περιμένει την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και μετά θα κάνει τη μεταβίβαση στη STRIX. Αυτό από τη μία ερμηνεύτηκε ως μία καθυστέρηση σε όσους περίμεναν ότι μετά τη γενική συνέλευση της περασμένης Παρασκευής άμεσα θα ξεκινούσε η δημόσια πρόταση και θα πουλούσαν τις μετοχές στα 2,59 ευρώ. Έτσι πιέστηκε λίγο η μετοχή. Το θέμα όμως για τη στήλη είναι άλλο. Υπάρχει σημαντικό discount στη μετοχή της ΑΝΕΚ γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί αν οι μέτοχοι της ΑΝΕΚ όταν θα ανταλλάξουν τις μετοχές τους με τις νέες μετοχές της Attica Group θα είναι σε ισχύ η δημόσια πρόταση ώστε να πουλήσουν.

Γι΄ αυτό παίζει με μεγάλο discount η ΑΝΕΚ σε σύγκριση με το discount της Attica. Μετά την απόφαση όμως της Πειραιώς να πάει λίγο πίσω το deal ίσως ανοίγει ένα παράθυρο ώστε να είναι ακόμα σε ισχύ η δημόσια πρόταση και να αφορά δηλαδή και τους μετόχους της ΑΝΕΚ. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να ξεκαθαριστεί το ζήτημα ώστε να μην υπάρχει παρερμηνεία.


Φουντώνει η κινητικότητα στα logistics με νέα deals να κυοφορούνται. Το τελευταίο στη λίστα των συναλλαγών αυτού του είδους αφορά την εξαγορά της εταιρίας Med Frigo από την EOS Capital του Απόστολου Ταμβακάκη σε συνεργασία με άλλους παίκτες. Πρόκειται για πατρινή εταιρία για την εξαγορά της οποίας -μαζί με την Cargo Med- το EON βρίσκεται σε συζητήσεις, χωρίς το deal να έχει ακόμη κλείσει, ενώ μένει να δούμε πότε και εάν θα γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση, τα logistics έχουν μετατραπεί σε hot επενδυτικό κλάδο, εάν λάβουμε υπόψη ότι η EON Capital έχει αποκτήσει και το 49% του Seagull.

«Οι εταιρείες που είναι ήδη μέσα στην κρίση πάνε πάρα πολύ καλά. Ενίοτε μας εκπλήσσουν για την πορεία τους. Κι αυτό γιατί, συνήθως, οι πολύ υγιείς εταιρείες στην κρίση, ακόμη και εάν μειώνεται η πίτα, παίρνουν μεγαλύτερα μερίδια» είχε σημειώσει, παλαιότερα, ο κ. Ταμβακάκης. Πάντως, για να γίνει αντιληπτή η ελκυστικότητα των logistics αρκεί να σημειωθεί ότι κάθε νέος χώρος logistics επιφανείας πάνω από 15.000 τ.μ. μπορεί να μισθωθεί άμεσα καθώς υπάρχει συσσωρευμένη ζήτηση και ανύπαρκτη προσφορά.


Σημαντική είναι η αύξηση του προϋπολογισμού του έργου που έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα. Συγκεκριμένα, η αξία του project αυξάνεται από 98,1 εκατ. ευρώ σε 146,4 εκατ. ευρώ με στόχο να καλυφθεί το ποσό της δημόσιας δαπάνης επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί και πληρούν τις προϋποθέσεις έγκρισης. Το συγκεκριμένο έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον μετασχηματισμό του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου, περιλαμβάνοντας έναν μεγάλο αριθμό ιδιωτικών επενδύσεων στον πρωτογενή και αγροδιατροφικό τομέα της χώρας. Και εστιάζει στην παραγωγή ποιοτικών γεωργικών προϊόντων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη διευκόλυνση της εισόδου τους σε νέες αγορές, κάτι που είναι και το μεγάλο ζητούμενο.  Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου θα πρέπει να είναι κατ’ ελάχιστον 1.000.000 ευρώ, ενώ η μέγιστη ένταση ενισχύσεων των επενδυτικών σχεδίων δεν θα ξεπερνά το 50% των επιλέξιμων δαπανών.


Η Morgan Stanley και τρεις άλλες επενδυτικές τράπεζες αναθεωρούν τις προβλέψεις τους για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και πλέον τα βλέπουν στο 4,0% καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις επιμένουν. Οι αναθεωρημένες προβλέψεις έρχονται μετά από δηλώσεις του Βέλγου κεντρικού τραπεζίτη Pierre Wunsch ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να αυξήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο έως το 4% σε περίπτωση που ο δομικός πληθωρισμός επιμείνει σε υψηλά επίπεδα.

BofA, BNP Paribas και Barclays έχουν την ίδια άποψη με τη Morgan Stanley αναθεωρώντας και αυτές τις εκτιμήσεις τους. Η Morgan Stanley και η BNP Paribas έβλεπαν το τελικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 3,25% προηγουμένως, ενώ η Barclays και η BofA στο 3,5%, Η ΕΚΤ έχει ανεβάσει το κόστος χρήματος από το -0,5% τον Ιούλιο του 2022 στο 2,5% σήμερα. Η επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής είναι προγραμματισμένη για τις 16 Μαρτίου.

Σε έκθεση της η Barclays αναμένει αυξήσεις 50 μονάδων βάσης τον Μάρτιο και τον Μάιο από την ΕΚΤ και μετά αυξήσεις των 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.


Μία ενδιαφέρουσα μάχη έφερε χθες χαμόγελα στους μετόχους της ιταλικής τηλεπικοινωνιακής  εταιρείας Telecom Italia (TIT MILANO). Η μετοχή της επιχείρησης που κάποτε ήταν κάτω από τον πλήρη έλεγχο του δημοσίου και είχε το μονοπώλιο παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ανέβηκε μέχρι και κατά 5% μετά την ανακοίνωση πως η υπό κρατικό έλεγχο τράπεζα Cassa Depositi i Prestiti (CDP) μαζί με την αυστραλιανή Macquarie (MQG SYDNEY) υπέβαλαν από κοινού πρόταση εξαγοράς του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της. Η πρόταση δεν είναι δεσμευτική αλλά φαίνεται πως είναι λίγο ανώτερη από την αντίστοιχη που είχε υποβάλει πριν λίγο καιρό η αμερικανική εταιρεία private equity KKR (KKR NYSE).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, και οι δύο προτάσεις ανέρχονται περίπου στα 20 δισεκατομμύρια Ευρώ, συμπεριλαμβανομένων και των δανείων, την εξυπηρέτηση και αποπληρωμή των οποίων θα αναλάβει όποιος αγοράσει την τηλεπικοινωνιακή υποδομή της ιταλικής επιχείρησης, η οποία περιλαμβάνει επίγειο και υποβρύχιο δίκτυο. Η πρόταση της CDP και της Macquarie φημολογείται πως είναι καλύτερη διότι περιλαμβάνει μεγαλύτερο μέρος σε μετρητά από ότι αυτή της KKR. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως οπωσδήποτε θα έχουμε σύντομα μία συμφωνία. Ο βασικός μέτοχος της Telecom Italia, δηλαδή η γαλλική Vivendi (VIV PARIS), έχει δηλώσει στο παρελθόν πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην πώληση του δικτύου της αν η προσφορά δεν είναι ανώτερη των 31 δισεκατομμυρίων Ευρώ, ενώ η διοίκηση της Telecom Italia έχει αφήσει να εννοηθεί πως δεν συζητά για κάτι χαμηλότερο από 25 δισεκατομμύρια.

Η αλήθεια είναι όμως πως η θέση της Telecom Italia δεν είναι και τόσο ισχυρή, αφού η ιταλική εταιρεία πιέζεται να μειώσει το υψηλό της χρέος και η άνοδος των επιτοκίων δεν την διευκολύνει καθόλου. Η κατάσταση περιπλέκεται λίγο από την παρουσία της κρατικής τράπεζας CDP. Η συνεργασία της με την αυστραλιανή εταιρεία, η οποία έχει μεγάλη πείρα από συμμετοχές σε επιχειρήσεις που έχουν σχέση με υποδομές, έχει άμεση σχέση με την επιθυμία της κυβέρνησης Μελόνι να δει το τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της Telecom Italia να περνάει κάτω από κρατικό έλεγχο.

Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί αυτό το δίκτυο ως στρατηγικής σημασίας ενώ έχει δηλώσει πως θέλει να προστατέψει τις 40.000 θέσεις εργασίας οι οποίες σίγουρα θα κινδυνέψουν στην περίπτωση ανάληψης του ελέγχου από ιδιωτική επιχείρηση. Οι πληροφορίες λένε πως η KKR είχε συζητήσει παλαιότερα την πιθανότητα υποβολής κοινής προσφοράς με μία οντότητα υπό κρατικό έλεγχο αλλά απέρριψε την πρόταση συνεργασίας με την CDP επικαλούμενη λόγους ανταγωνισμού. Ο λόγος είναι απλός: η CDP και η Maquarie είναι ιδιοκτήτες μίας μικρότερης εταιρείας τηλεπικοινωνιακών υποδομών, της Open Fiber, την οποία μάλιστα σκοπεύουν να ενώσουν με το δίκτυο της Telecom Italia στην περίπτωση που γίνει δεκτή η προσφορά τους.

Δύσκολο να προβλέψουμε την συνέχεια, αλλά είναι βέβαιο πως ό,τι γίνει θα πρέπει να «αρέσει» στην ιταλική κυβέρνηση η οποία έχει την θεσμική εξουσία να σταματήσει οποιαδήποτε συμφωνία δεν θεωρεί επωφελή για τα συμφέροντα του ιταλικού δημοσίου. Μην  ξεχνάμε πως το δίκτυο τηλεπικοινωνιακών υποδομών της Telecom Italia είναι με διαφορά το σημαντικότερο της Ιταλίας.


Το άλλοτε κραταιό επενδυτικό κεφάλαιο της αγοράς κρυπτονομισμάτων Multicoin Capital έχασε το 91,4% των κεφαλαίων υπό διαχείριση το 2022, σύμφωνα με ένα report που εστάλη στους επενδυτές.

Αυτό το αποτέλεσμα προκύπτει από τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις από την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυτονομισμάτων FTX. Σε ξεχωριστή επιστολή προς τους επενδυτές τον περασμένο Νοέμβριο, το Multicoin διατηρούσε το 10% των περιουσιακών του στοιχείων στο FTX, καθώς είχε και σημαντική έκθεση στα κρυπτονομίσματα FTT, SOL και SRM τα οποία είδαν σημαντική πτώση στην τιμή διαπραγμάτευσής τους.

Καθώς η ευρύτερη αγορά κρυπτονομισμάτων ανέκαμψε από τα χαμηλά του περασμένου έτους, το Multicoin ανέφερε ότι το ταμείο σημείωσε αύξηση κατά 100,9% τον Ιανουάριο που πέρασε.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.