Μπορεί το τηλεοπτικό κοινό (αν και πολύ αμφιβάλω για το αν διατηρεί ζωντανό το ενδιαφέρον του) να παρακολουθεί «κατά πόδας» τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η κοινωνία ενδιαφέρεται για τελείως διαφορετικά πράγματα.
Παρά το γεγονός πως σε όλες τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση δείχνει να κρατάει τις δυνάμεις της και τη διαφορά από το δεύτερο κόμμα, παρόλα αυτά, υπάρχουν ευρήματα, τα οποία θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη και να διορθώσει την πορεία της.
Η κρίση των πολιτών για την πορεία της κυβέρνησης τις πρώτες 100 ημέρες από τότε που ανέλαβε την ευθύνη, δεν θα πρέπει να τη χαροποιεί ιδιαίτερα, αφού το 51% την κρίνει μη ικανοποιητική και πως κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Προφανώς, οι πολίτες είδαν και αξιολόγησαν τα περιστατικά με την ανεπάρκεια και την αντικατάσταση ορισμένων υπουργών, περιστατικά τα οποία τραυμάτισαν την εικόνα της.
Επιπλέον, το 54% των πολιτών, αξιολόγησε αρνητικά την προσπάθεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Σε αυτό το ζήτημα, η κυβέρνηση δε θα πρέπει να θεωρήσει πως τέτοιου είδους αξιολογήσεις δεν αντέχουν στο χρόνο, όπως συνέβη πχ. Με την τραγωδία των Τεμπών, η οποία δεν επηρέασε τελικά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Σε βάθος χρόνου, η συσσωρευμένη δυσαρέσκεια θα αρχίσει να εκφράζεται πιο έντονα και τότε η φθορά της κυβέρνησης θα επιταχυνθεί.
Μπορεί οι δημοσκοπήσεις να αποτυπώνουν «φωτογραφικά» τις διαθέσεις και τις αξιολογήσεις των πολιτών, σε βάθος χρόνου, όμως, διαμορφώνουν τάσεις και συμπεριφορές, οι οποίες δεν είναι πάντα ευνοϊκές για εκείνον που θεωρεί πως έχει πολιτικό προβάδισμα ή, ακόμη χειρότερα, το πλεονέκτημα της ηγεμονίας.
Όπως έχω επισημάνει και άλλοτε από αυτή εδώ τη στήλη, μπορεί η χώρα να μη διαθέτει μία σοβαρή αντιπολίτευση, η οποία θα ελέγχει και θα προτείνει εναλλακτικές λύσεις, η κυβέρνηση, όμως, αντιμετωπίζει την κοινωνική αντιπολίτευση, τους πολίτες εκείνους που την προτίμησαν στις τελευταίες εκλογές, ελπίζοντας πως θα αξιοποιήσει την εντολή και τη δυναμική ώστε να προχωρήσει στις αναγκαίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές.
Για να είμαστε ειλικρινείς, μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί και να τα καταφέρνει καλύτερα σε τομείς όπως η οικονομία και η εικόνα της χώρας στον διεθνή οικονομικό χώρο, δεν τα πάει καλά, όμως, σε άλλους τομείς όπως η δημόσια ασφάλεια, το μεταναστευτικό, η ακρίβεια στα τρόφιμα και τα καύσιμα και η καθημερινότητα του πολίτη.
Προφανώς, εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθειά της το επόμενο διάστημα, αν δε θέλει να δει την αποδοχή της να μειώνεται και τη φυσιολογική φθορά που έχει πάντα το κυβερνών κόμμα να επιταχύνεται.
Το διάλειμμα «Κασσελάκη» δε θα κρατήσει πολύ και η κυβέρνηση θα πρέπει να το λάβει σοβαρά υπόψη της αυτό. Μπορεί οι πολίτες να διασκεδάζουν με τα καμώματα του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και να τον αντιμετωπίζουν ως πρωταγωνιστή ενός reality show που μεταδίδουν τα βραδινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων (γιατί άραγε; ), μα το πρωί όταν σηκώνονται να πάνε στη δουλειά της, έρχονται αντιμέτωποι με την πραγματικότητα κι εκεί αλλάζει η διάθεσή τους.
Μπορεί να απέμεινε μία εβδομάδα έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το αποτέλεσμα τους σίγουρα θα είναι ένα καμπανάκι τόσο για την κυβέρνησή, όσο και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από την ικανότητά τους να ακούσουν το μήνυμα των εκλογών και να προβούν σε διορθωτικές κινήσεις και, γιατί όχι, σε αλλαγές πορείας, θα οριοθετηθεί και η δυνατότητά τους να παρέμβουν στις πολιτικές διεργασίες. Αυτό το τελευταίο αφορά κυρίως στην κυβέρνηση, αν θέλει να συνεχίσει να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να μη βαλτώσει, όπως φάνηκε να κάνει το φετινό καλοκαίρι. Κυριακή κοντή γιορτή.