Η παραπληροφόρηση μέσω ΑΙ αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο παγκοσμίως εν όψει των εκλογών
AP Photo/Esteban Felix
AP Photo/Esteban Felix
Έκθεση Νταβός

Η παραπληροφόρηση μέσω ΑΙ αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο παγκοσμίως εν όψει των εκλογών

Η επιρροή της Τεχνητής Νοημοσύνης στα εκλογικά αποτελέσματα βρίσκεται στην κορυφή της «Παγκόσμιας Έκθεσης Κινδύνων 2024» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η οποία δημοσιεύτηκε την Τετάρτη, μια εβδομάδα πριν την ετήσια Σύνοδο Κορυφής στο Νταβός. Η ίδια έκθεση κατατάσσει την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την ΤΝ στους μεγαλύτερους κινδύνους του 2024, ξεπερνώντας ακόμα και τις απειλές της κλιματικής αλλαγής, του πολέμου και της οικονομικής αδυναμίας.

Ανησυχία για τον ρόλο της ΤΝ

Η έκθεση του WEF, η οποία εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Zurich Insurance Group, διεξήγαγε τον Σεπτέμβριο του 2023 έρευνα σε περισσότερους από 1.400 παγκόσμιους φορείς που ειδικεύονται σε θέματα κινδύνων, χάραξης πολιτικής και ηγέτες του κλάδου σχετικά με τις μεγαλύτερες παγκόσμιες ανησυχίες τους.

Με το 2024 να είναι χρονιά εκλογών για πολλές χώρες του κόσμου - στην Ταϊβάν, στις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και το Μεξικό - η ανησυχία για την αλληλεπίδραση της ΤΝ στη διατάραξη των αποτελεσμάτων βρίσκεται στην κορυφή των κινδύνων.

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την ΤΝ και τις επιπτώσεις της στην κοινωνική πόλωση, χαρακτηρίζοντας την ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τα επόμενα δύο χρόνια.

Οι 10 κορυφαίοι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Οι συχνότερα αναφερόμενοι κίνδυνοι για τα επόμενα δύο χρόνια ήταν, κατά σειρά:

  1. Παραπληροφόρηση
  2. Ακραία καιρικά φαινόμενα
  3. Κοινωνική πόλωση
  4. Ανασφάλεια στον κυβερνοχώρο
  5. Διακρατικές ένοπλες συγκρούσεις
  6. Έλλειψη οικονομικών ευκαιριών
  7. Πληθωρισμός
  8. Ακούσια μετανάστευση
  9. Οικονομική ύφεση
  10. Ρύπανση

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι κρίσιμες αλλαγές στα γήινα συστήματα, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, η έλλειψη φυσικών πόρων και η παραπληροφόρηση κατονομάστηκαν ως οι πιο μεγάλοι κίνδυνοι για τα επόμενα 10 χρόνια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έκθεσης. Τα δυσμενή αποτελέσματα των τεχνολογιών AI αναφέρθηκαν επίσης ως μακροπρόθεσμη ανησυχία.

Ο κίνδυνος του ρόλου της ΤΝ στα εκλογικά αποτελέσματα ξεπερνά αυτόν του πολέμου

«Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για τον επηρεασμό μεγάλων πληθυσμών ψηφοφόρων με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί», δήλωσε στο CNBC η Καρολίνα Κλιντ, επικεφαλής εμπορική Διευθύντρια για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Marsh McLennan. «Το πώς θα εξελιχθεί αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για εμάς να το παρακολουθήσουμε», πρόσθεσε.

«Τα επιτεύγματα της ΤΝ θα διαταράξουν ριζικά τις προοπτικές κινδύνου για τους οργανισμούς, με πολλούς να αγωνίζονται να αντιδράσουν στις απειλές που προκύπτουν από την παραπληροφόρηση, την αποδιαμεσολάβηση και τον στρατηγικό εσφαλμένο υπολογισμό», αναφέρει η Κλιντ στην έκθεση. 

Πόσο μάλλον όταν διακυβεύονται τα κρίσιμα αποτελέσματα των εκλογών σε παγκόσμιους παίκτες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Ινδία, εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην καρδιά της Ευρώπης, στο μέτωπο της Ουκρανίας.

Σε μια ξεχωριστή έκθεση για τους παγκόσμιους κινδύνους του 2024 που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Eurasia Group ονόμασε τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές ως τον κορυφαίο κίνδυνο για το έτος, ενώ η «ανεξέλεγκτη Τεχνητή Νοημοσύνη» κατατάσσεται επίσης μεταξύ των πέντε κορυφαίων κινδύνων.

Ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος και ιδρυτής της Eurasia Group, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι, δεδομένων των ευρύτερων προεκτάσεων του εκλογικού αποτελέσματος, η συμβουλευτική εταιρεία δεν είχε «άλλη επιλογή» από το να κατατάξει τον κίνδυνο πάνω από τους πολέμους μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Ισραήλ και Χαμάς.

Οι ηγέτες καλούνται να θέσουν τα θεμέλια για ένα πιο ανθεκτικό και βιώσιμο μέλλον

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έρχεται καθώς οι παγκόσμιοι ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας για την ετήσια σύνοδο κορυφής του WEF, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητήσουν παγκόσμια ζητήματα, όπως οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η οικονομία και η τεχνολογία, υπό το μήνυμα της εκδήλωσης "Επαναφορά της εμπιστοσύνης".

«Μια ασταθής παγκόσμια τάξη που χαρακτηρίζεται από πολωτικές αφηγήσεις και ανασφάλεια, οι επιδεινούμενες επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων και η οικονομική αβεβαιότητα προκαλούν την επιτάχυνση της διάδοσης των κινδύνων - συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης», δήλωσε η Σάαντια Ζαχίντι, Διευθύνουσα Σύμβουλος του WEF.

«Οι παγκόσμιοι ηγέτες πρέπει να συναντηθούν για να αντιμετωπίσουν τις βραχυπρόθεσμες κρίσεις, καθώς και να θέσουν τις βάσεις για ένα πιο ανθεκτικό, βιώσιμο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον», πρόσθεσε.

Πηγή: CNBC, WEF