Η «Παγκόσμια Έκθεση Κινδύνων 2024» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δημοσιεύτηκε χθες, μια εβδομάδα πριν την ετήσια Σύνοδο Κορυφής των παγκόσμιων ηγετών στο Νταβός της Ελβετίας, κατέταξε την παραπληροφόρηση που προέρχεται από την Τεχνητή Νοημοσύνη έως έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την επόμενη διετία, πολύ μεγαλύτερο μάλιστα από την κλιματική αλλαγή, τον πόλεμο και την οικονομική αδυναμία.
Η έκθεση θα αποτελέσει ένα βασικό σημείο του WEF, που φέτος έχει τον τίτλο «Rebuilding Trust»και κατά τη διάρκεια του οποίου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητήσουν ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων συγκρούσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, την οικονομία, το κλίμα και την τεχνολογία.
Για τους συντάκτες της έκθεσης, οι συνδυασμένοι κίνδυνοι «επεκτείνουν την προσαρμοστική ικανότητα του κόσμου στα όριά της» και καλούν μέσω αυτής τους ηγέτες την άλλη εβδομάδα να επικεντρωθούν στην παγκόσμια συνεργασία και στην κατασκευή προστατευτικών πλαισίων.
Θα αναρωτιέται κανείς βέβαια πως είναι δυνατόν να μας ανησυχεί μια κακή αλληλεπίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης με τις επερχόμενες εκλογές περισσότερο από το κλίμα ή από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή ή την Ουκρανία.
Το 2024 όμως είναι μια ιδιαίτερη χρονιά. Για την ακρίβεια είναι μια χρονιά όπου σχεδόν ο μισός ενήλικος πληθυσμός του πλανήτη θα προσέλθει στις κάλπες, καθώς θα έχουμε εκλογές στην Ταϊβάν -αυτό το Σαββατοκύριακο- στις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και το Μεξικό.
Φανταστείτε το χάος που μπορεί να επικρατήσει αν οι νέες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιηθούν για τη διατάραξη των αποτελεσμάτων, την παραπληροφόρηση κ.ο.κ.
Η έκθεση του WEF, δεν είναι μια τυχαία έκθεση. Εκπονήθηκε σε συνεργασία με την Zurich Insurance Group και η έρευνα περικλείει την γνώμη όσον αφορά τις μεγαλύτερες ανησυχίες 1.400 φορέων με εξειδίκευση στους παράγοντες κινδύνου, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ηγέτες.
Το συμπέρασμα είναι ότι η βαρύτητα των κινδύνων αυτής της δεκαετίας έχει μετατοπισθεί στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στις κρίσιμες αλλαγές στην πολιτική παγκόσμια τάξη, με τα 2/3 των ερωτηθέντων να αναμένουν ότι θα διαμορφωθεί ένας νέος πολυπολικός ή κατακερματισμένος κόσμος.
Και δεν αναφερόμαστε μόνο στις εκλογές. Οι δυνατότητες ειδικά της Γενετικής Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπορούσαν να «διαταράξουν ριζικά την προοπτική κινδύνου για τους οργανισμούς, με πολλούς να αγωνίζονται να αντιδράσουν σε απειλές που προκύπτουν από παραπληροφόρηση, αποδιαμεσολάβηση και στρατηγικά λάθος υπολογισμό».
Ειδικά οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους, που γίνονται πιο περίπλοκες από μια σειρά παραγόντων, από τη γεωπολιτική και την κλιματική αλλαγή έως τις απειλές στον κυβερνοχώρο από έναν αυξανόμενο αριθμό κακόβουλων παραγόντων.
Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, θα χρειαστεί απερίσπαστη εστίαση για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας σε οργανωτικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, κάτι που προϋποθέτει μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, προκειμένου να πλοηγηθούμε με ασφάλεια σε αυτό το ταχέως εξελισσόμενο τοπίο κινδύνου.
Δεν είναι βέβαια μόνο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που εντοπίζει νέες συνισταμένες κινδύνων σε σχέση με τις επερχόμενες εκλογές.
Σε μια ξεχωριστή έκθεση παγκόσμιων κινδύνων για το 2024 που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο Όμιλος Eurasia χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ ως τον κορυφαίο κίνδυνο του έτους, με την «ακυβέρνητη Τεχνητή Νοημοσύνη» να κατατάσσεται επίσης μεταξύ των κορυφαίων πέντε κινδύνων.
Ο Ίαν Μπρέμερ, πρόεδρος και ιδρυτής του Ομίλου Eurasia, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι δεδομένων των ευρύτερων επιπτώσεων του εκλογικού αποτελέσματος, η εταιρεία συμβούλων «δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κατατάξει τον συγκεκριμένο κίνδυνο πριν από τους πολέμους μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και Ισραήλ και Χαμάς».
Η αλήθεια είναι ότι όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε στο CNBC η Carolina Klint, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής για την Ευρώπη στην εταιρεία συμβούλων Marsh McLennan: «Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να δημιουργήσει μοντέλα για να επηρεάσει μεγάλους πληθυσμούς ψηφοφόρων με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί».
Αυτή ακριβώς η δυνατότητα μια περίοδο που επικρατεί ιδιαίτερη ως ακραία πόλωση σε κάποιες περιπτώσεις, τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες μπορεί πραγματικά να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.
Ως εκ τούτου και καθώς ο τρέχον οικονομικός κύκλος τελειώνει, δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε επανάληψη των μοτίβων της προηγούμενης δεκαετίας. Θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα καλύτερα - θυμηθείτε τους λευκούς κύκνους της δεκαετίας - αλλά και για τα χειρότερα, καθώς όλα είναι ρευστά στην πολιτική, τις γεωπολιτικές ισορροπίες, τη συμπεριφορά της αγοράς ακόμα και στον πλανήτη, κάτι το οποίο οι επενδυτές πρέπει να κατανοήσουν, αν θέλουν να εντοπίσουν ευκαιρίες και να διασφαλίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους.
Νέα βαρύτητα για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο
Οι βιομηχανίες παγκοσμίως βρίσκονται στα πρόθυρα ενός τεχνολογικού μετασχηματισμού. Τα πάντα συνδέονται με υπολογιστές και το Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων της επικοινωνίας, της ψυχαγωγίας, των μεταφορών, των αγορών, της ιατρικής και άλλων.
Ένας άφθονος όγκος προσωπικών πληροφοριών αποθηκεύεται μεταξύ αυτών των διαφόρων υπηρεσιών και εφαρμογών, γι' αυτό η ασφάλεια των πληροφοριών είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, με τις νέες τεχνολογίες, από αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα μέχρι συστήματα οικιακής ασφάλειας με δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο, οι κίνδυνοι του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο γίνονται ακόμη πιο σοβαροί.
Η κυβερνοασφάλεια προστατεύει όλους τους τύπους δεδομένων από κλοπή και απώλεια. Περιλαμβάνονται ευαίσθητα δεδομένα, προστατευμένες πληροφορίες υγείας (PHI), πληροφορίες προσωπικής ταυτοποίησης (PII), πνευματική ιδιοκτησία, προσωπικές πληροφορίες, δεδομένα και κυβερνητικά και επιχειρηματικά συστήματα πληροφοριών.
Δείτε μόνο τις επενδύσεις που κάνουν πολλές κυβερνήσεις όπως εκείνες της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Ισραήλ και άλλες, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ασφάλεια του τεράστιου όγκου των εμπιστευτικών δεδομένων και πληροφοριών τους.
Οι τεχνολογικές εξελίξεις όπως η ΑΙ, το Cloud και το Blockchain αυξάνουν πλέον κάθετα τις ανάγκες για λύσεις ασφαλείας σε έναν ολοένα και πιο συνδεδεμένο κόσμο. Με τη σειρά τους όμως, οι τάσεις της κυβερνοασφάλειας και του κυβερνοεγκλήματος καθοδηγούνται από τις τεχνολογικές εξελίξεις.
Για παράδειγμα, οι επιτιθέμενοι στον κυβερνοχώρο υιοθετούν νέες τεχνολογίες, όπως τα εργαλεία Generative AI, για να αυξήσουν τον αριθμό των αγορών που μπορούν να στοχεύσουν.
Την ίδια στιγμή, η αναδυόμενη τεχνολογία μπορεί να δώσει νέες λύσεις στην κυβερνοασφάλεια, καθιστώντας την πολύ πιο αποτελεσματική.
Οι ενδείξεις δείχνουν ότι οι εξελίξεις θα ωφελήσουν τους οργανισμούς, τις κοινωνίες και τις επιχειρήσεις που είναι ήδη πιο προηγμένες και καλύτερα προστατευμένες από τις απειλές στον κυβερνοχώρο. Το χάσμα όμως μεταξύ των οργανισμών που είναι σε θέση να καταστούν ανθεκτικοί στον κυβερνοχώρο και εκείνων που δεν μπορούν να το κάνουν, αυξάνεται.
Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε πλέον άλλο ένα πεδίο ανισότητας και οι κυβερνοεπιθέσεις ν’αποτελούν πλέον μια από τις μεγαλύτερες απειλές, όχι μόνο για τις επιχειρήσεις αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία.
Οι επιθέσεις αυτές γίνονται κάθε χρόνο όλο και πιο αισθητές. Το 2022, το μέσο κόστος μιας παραβίασης δεδομένων αυξήθηκε κατά 3% φτάνοντας το ύψος των 4,35 εκατομμυρίων δολαρίων.
Ως εκ τούτου, οι εταιρικές δαπάνες για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο αναμένεται να αυξηθούν κατά 14% το επόμενο έτος στα 215 δισ. δολάρια. Η μετριοπαθής εκτίμηση είναι ότι το μέγεθος της αγοράς αυτής προβλέπεται να αυξηθεί στα 425 δισ. δολάρια το 2030, παρουσιάζοντας CAGR 13,8%.
Χαρακτηρίζουμε την εκτίμηση αυτή ως μετριοπαθή, καθότι σε έναν κόσμο που οι δυνατότητες των κυβερνήσεων για στήριξη των κοινωνιών μειώνονται συνεχώς, ο ρόλος των επιχειρήσεων γίνεται ολοένα και σημαντικότερος στην αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων, από τις κλιματικές προκλήσεις έως τις υγειονομικές απειλές και την πράσινη μετάβαση έως την προστασία της βιοποικιλότητας.
Οποιαδήποτε παραβίαση λοιπόν δεν είναι απλώς μια άμεση απειλή για τα εμπιστευτικά δεδομένα που χρειάζονται οι εταιρείες, αλλά πολλά περισσότερα. Ως εκ τούτου, η ασφάλεια και η προστασία στον κυβερνοχώρο αποκτά πλέον χαρακτηριστικά πρωταρχικής και μέγιστης προτεραιότητας, κάτι που είναι θέμα χρόνου η επενδυτική κοινότητα να το μεταφράσει ως αύξηση στη στάθμιση του συγκεκριμένου κλάδου.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.