Η ανάλυση των δεδομένων από το μαύρα κουτιά του αεροπλάνου Boeing 737 της Αιθιοπικής Αεροπορίας που συνετρίβη προκαλώντας το θάνατο των 157 επιβαινόντων, έδειξε «σαφείς ομοιότητες» με τη συντριβή της πτήσης της ινδονησιακής Lion Air τον Οκτώβριο, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών της Αιθιοπίας.
«Κατά τη διάρκεια της έρευνας στον καταγραφέα δεδομένων πτήσης (FDR), παρατηρήθηκαν σαφείς ομοιότητες μεταξύ της πτήσης 302 της Ethiopian Airlines και της πτήσης 610 της Lion Air», είπε η υπουργός Νταγκμαουίτ Μόγκες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα. Διευκρίνισε ότι η προκαταρκτική έκθεση για τα αίτια της συντριβής της πτήσης 302 θα δοθεί στη δημοσιότητα σε 30 ημέρες, καθώς τα «μαύρα κουτιά» έχουν σταλεί στη Γαλλία που διαθέτει την απαραίτηση τεχνογνωσία για την ανάλυση των δεδομένων.
Να σημειωθεί ότι και τα δύο αεροπλάνα ήταν Boeing 737 MAX 8s, και τα δύο συντρίφθηκαν λίγα λεπτά μετά την απογείωση αφού οι πιλότοι ανέφεραν προβλήματα ελέγχου πτήσης. Η ανησυχία για την ασφάλεια του αεροσκάφους προκάλεσε τις αεροπορικές αρχές σε όλο τον κόσμο να καθηλώσουν το συγκεκριμένο μοντέλο αεροσκάφους.
Τα δύο κουτιά αποκαλύπτουν συνήθως τα στοιχεία πτήσης που οδηγούν στην απόδοση ευθυνών σε όσους εμπλέκονται στην ασφάλεια των πτήσεων των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας.
«Τα δεδομένα ανακτήθηκαν με επιτυχία. Τόσο η αμερικανική ομάδα όσο και η ομάδα μας (Αιθιοπίας) την επικύρωσαν. Ο υπουργός ευχαρίστησε τη γαλλική κυβέρνηση. Θα σας ενημερώσουμε περισσότερα μετά από τρεις ή τέσσερις ημέρες», ανέφερε αξιωματούχος της αιθιοπικής κυβέρνησης στο Reuters.
Υπενθυμίζεται ότι η πτήση 302 της Ethiopian Airlines, είχε ασυνήθιστα υψηλή ταχύτητα μετά την απογείωση, πριν να αναφέρει ο κυβερνήτης ότι υπήρχε πρόβλημα, σύμφωνα με μια πηγή που άκουσε την ηχογραφημένη συνομιλία με τον πύργο ελέγχου.
Το αεροπλάνο εξαφανίστηκε από τα ραντάρ στα 10.800 πόδια, αφού είχε ξεκινήσει να κάνει μια δεξιά στροφή για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο καθώς ο πιλότος ανέφερε κάποιο πρόβλημα με τον έλεγχο της πτήσης, πρόσθεσε η πηγή αυτή που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη επειδή η έρευνα συνεχίζεται.