Να αποστρατικοποιηθούν τα ελληνικά νησιά στα Δωδεκάνησα ζητά ο επικεφαλής του «Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης «Τούρκων» Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσων-Τουρκίας», Δρ. Μουσταφά Καϊμακτσί τις δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα ενεργεί κατά παράβαση των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων και μετέτρεψε τα περισσότερα από τα 23 νησιά του Αιγαίου σε οπλοστάσιο με αποτέλεσμα «να αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για την Τουρκία».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα ο Καϊμακτσί, υπενθυμίζοντας ότι η Ρόδος και τα Δώδεκα Νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων το 1947, ο όρος «αυστηρά μη οπλισμού» επιβλήθηκε στα νησιά, ενώ με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η Αθήνα έχει το δικαίωμα να έχει αστυνομία και χωροφύλακες στη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω μόνο για λόγους ασφαλείας, σημειώνει ακολούθως ότι «όχι μόνο συσσώρευσε στρατό σε Λήμνο, Ρόδο, Μυτιλήνη και Κω, αλλά κατασκεύασε και κατασκεύασε αεροδρόμια για μαχητικά αεροσκάφη».
«Η Αθήνα μετέτρεψε τα νησιά σε στρατιωτικές βάσεις. Αυτή τη στιγμή έχοντας εξοπλίσει 18 νησιά τα μετέτρεψε σε οπλοστάσιο. Κατασκεύασε αεροδρόμια για πολεμικά αεροσκάφη σε Λήμνο, Μυτιλήνη, Κω και Ρόδο και εγκατέστησε πολεμικά αεροσκάφη. Για αυτό το λόγο αποτελούν δυνητική απειλή για την Τουρκία» σημείωσε.
Και συνέχισε: «Η Τουρκία σε αυτό το θέμα επέδωσε νότα διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Αλλά η κυβέρνηση της Ελλάδας παρά το ότι είναι μία χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ χωρίς να υπολογίζει τις διεθνείς συνθήκες δεν κάνει βήμα πίσω και κλιμακώνει την ένταση. η Τουρκία πρέπει να χρησιμοποιήσει το διεθνές δίκαιο για να επιλύσει τα προβλήματα που απειλούν την κυριαρχία της»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου, υποστηρίζει ακόμα πως η Τουρκία θα πρέπει να θέσει το θέμα του status των νησιών και του εξοπλισμού τους στο διεθνές δικαστήριο, προκειμένου η Ελλάδα να υποχρεωθεί να εφαρμόσει τις διατάξεις της συμφωνίας των Παρισίων του 1947.
Επίσης, μεταξύ άλλων, το anatolu αναφέρει τα σημεία που αυξάνουν συχνά την ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας και είναι υπό αμφισβήτηση αφορούν: «υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, FIR, αμφισβητούμενες περιοχές, οπλισμός των νησιών και παραβιάσεις των δικαιωμάτων κατά της τουρκικής μειονότητας στη Δυτική Θράκη».