Έπειτα από τη συμφωνία για εκεχειρία στις συγκρούσεις - ενός και πλέον έτους - μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, η προσοχή στράφηκε πάλι στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά οι όποιες ελπίδες για ένα γρήγορο τέλος του πολέμου, μοιάζει πιθανό να διαψευστούν.
Η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ τέθηκε σε ισχύ τα ξημερώματα της Τετάρτης, διακόπτοντας τις εχθροπραξίες που είχαν κλιμακωθεί απότομα τους τελευταίους μήνες και επισκίασαν τον παράλληλο πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα κατά της Χαμάς.
Ανακοινώνοντας την εκεχειρία με τον Λίβανο την Τρίτη, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι θα κάνει εκ νέου προσπάθεια για μια συμφωνία στη Γάζα, προτρέποντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να εκμεταλλευτούν το μομέντουμ.
Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένα σημάδι πως οι Ισραηλινοί θα είναι πιο «χαλαροί» με τη Χαμάς, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να ξεκαθαρίζουν ότι οι πολεμικοί στόχοι για τη Γάζα είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους για τον Λίβανο.
«Ο Λίβανος είναι αλλιώς»
«Η Γάζα δεν θα αποτελέσει ποτέ ξανά απειλή για το κράτος του Ισραήλ...Θα φτάσουμε σε μια αποφασιστική νίκη εκεί. Ο Λίβανος είναι διαφορετικός», δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας του Ισραήλ Άβι Ντίχτερ, μέλος του υπουργικού συμβουλίου εσωτερικής ασφάλειας και πρώην επικεφαλής του Shin Bet.
«Είμαστε στην αρχή του τέλους (της εκστρατείας στη Γάζα); Σίγουρα όχι. Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε», είπε σε μια ομάδα ξένων ανταποκριτών αυτή την εβδομάδα.
Περίπου 101 Ισραηλινοί όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί πως θα τους επιστρέψει όλους και θα εξολοθρεύσει τη Χαμάς.
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν «κολλήσει» εδώ και καιρό, με κάθε πλευρά να κατηγορεί την άλλη για το αδιέξοδο. Ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σάμι Αμπού Ζούχρι, κατηγόρησε την Τετάρτη το Ισραήλ ότι είναι άκαμπτο, λέγοντας ότι η οργάνωσή του εξακολουθεί να θέλει μια συμφωνία.
«Ελπίζουμε ότι αυτή η συμφωνία (με τη Χεζμπολάχ) θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας που θα τερματίσει τον πόλεμο γενοκτονίας κατά του λαού μας στη Γάζα», είπε στο Reuters.
Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν τη Χαμάς ότι δεν διαπραγματεύεται με καλή πίστη.
Αισιοδοξία και καχυποψία
Η είδηση ότι η Χεζμπολάχ αποφάσισε να σταματήσει τις μάχες αντιμετωπίστηκε με κατήφεια από πολλούς κατοίκους της Γάζας, οι οποίοι αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι και ξεχασμένοι, αν και ορισμένοι είχαν ελπίδες ότι η τύχη τους μπορεί να αλλάξει.
Μια μικρή χαραμάδα αισιοδοξίας εμφανίστηκε και στην Αίγυπτο, η οποία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς. Δύο αιγυπτιακές πηγές ασφαλείας δήλωσαν ότι το Ισραήλ είχε ενημερώσει το Κάιρο ότι αν η κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο κρατήσει, θα εργάζονταν και πάλι για μια συμφωνία για τη Γάζα.
Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια για εκεχειρία στη Γάζα την Τετάρτη, βάζοντας τους απεσταλμένους του να συνεργαστούν με την Τουρκία, το Κατάρ, την Αίγυπτο και άλλους παράγοντες στην περιοχή.
Ωστόσο, ο Ντόναλντ Τραμπ, που αναλαμβάνει την προεδρία των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, έχει δηλώσει ότι θα εργαστεί για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά δεν έχει δείξει κανένα σχέδιο για το πώς σκοπεύει να το κάνει. Οι Παλαιστίνιοι από την άλλη δεν είναι αισιόδοξοι δεδομένης της προηγούμενης εμπειρίας με τον Τραμπ, έναν ισχυρό υποστηρικτή του Ισραήλ.
Η εκεχειρία στον Λίβανο βοηθάει ή όχι;
Τόσο Ισραηλινοί όσο και Αμερικανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν τη συμφωνία του Λιβάνου επειδή ανάγκασε τη Χεζμπολάχ, η οποία, όπως και η Χαμάς, υποστηρίζεται από το Ιράν, να αποσυνδεθεί από τον πόλεμο στη Γάζα.
Ωστόσο, ο Όφερ Σελάχ, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS) του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, δήλωσε ότι αυτή η αποσύνδεση μπορεί τελικά να δυσκολέψει τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. «Δεν θα υπάρχει πλέον πραγματική πίεση στο Ισραήλ για τη Γάζα», δήλωσε ο Σελάχ στο Reuters.
«Νομίζω ότι είναι προς το πολιτικό του συμφέρον να συνεχιστεί ο πόλεμος, διότι το τέλος του πολέμου στη Γάζα ίσως πραγματικά να απειλήσει αυτόν τον συνασπισμό», δήλωσε ο Σελάχ.
Αδιέξοδο και στη μέση οι όμηροι
Οι οικογένειες των ισραηλινών ομήρων εξέφρασαν επίσης την οργή τους για το γεγονός ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε σε μια ξεχωριστή κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, λέγοντας ότι η Χεζμπολάχ, η οποία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες τον τελευταίο χρόνο, θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους με αντάλλαγμα τον τερματισμό των μαχών.
Η Χαμάς θέλει το Ισραήλ να απελευθερώσει Παλαιστίνιους κρατούμενους σε αντάλλαγμα για τους υπόλοιπους ομήρους - που είχαν συλληφθεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023, υπό την ηγεσία της Χαμάς, η οποία σκότωσε επίσης περίπου 1.200 ανθρώπους στο νότιο Ισραήλ. Έχει επίσης απαιτήσει να αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις από τη Γάζα και απορρίπτει κατηγορηματικά τις απαιτήσεις να αφοπλιστεί και να διαλυθεί.
Ο Ντίχτερ έχει δηλώσει ότι είναι αδιανόητο η Χαμάς να έχει μελλοντικό ρόλο στη Γάζα ή ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί σύντομα να εγκαταλείψει την περιοχή. «Θα παραμείνουμε στη Γάζα για πολύ καιρό», προέβλεψε.