Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η απόφαση της Ρωσίας να αποχωρήσει από τη συμφωνία για τα σιτηρά, ως αντίποινα για την υποστήριξη της Δύσης στην Ουκρανία. Η Μόσχα κατηγορεί τους Ουκρανούς ότι επιτέθηκαν με drones, με τη βοήθεια Βρετανών «ειδικών», στον στόλο της ανοιχτά της Κριμαίας και τη Βρετανία ότι ευθύνεται για τις εκρήξεις στους Nord Stream. Το βέβαιο είναι ότι με την κίνησή του αυτή το Κρεμλίνο επαναφέρει το «μαύρο σύννεφο» της αύξησης των τιμών των τροφίμων και της επισιτιστικής κρίσης πάνω από τον πλανήτη.
Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συμφωνία εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών, που είχε υπογραφεί με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη τον περασμένο Ιούλιο, καταγγέλλοντας επίθεση με ουκρανικά drones εναντίον του στόλου της στην Κριμαία.
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις επιτέθηκαν με 16 drones στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, κοντά στη Σεβαστούπολη, στην προσαρτημένη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας, το Σάββατο. Και υποστήριξε πως «ειδικοί» του Βρετανικού Ναυτικού βοήθησαν στον συντονισμό της «τρομοκρατικής» επίθεσης.
Cotton in temporarily occupied Sevastopol. According to various sources, the explosions damaged several ships of the Russian Black Sea Fleet. They say that among them is the frigate "Admiral Makarov", which became the flagship after the loss of the "Moscow" by the Russians. pic.twitter.com/UqYSCAqD9c
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) October 29, 2022
Η αναστολή της συμφωνίας θα περικόψει τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Η Μόσχα με επιστολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον ενημέρωσε ότι αναστέλλει τη συμφωνία για «αόριστο χρόνο» επειδή δεν μπορεί να εγγυηθεί «την ασφάλεια των εμπορικών πλοίων» που ταξιδεύουν βάσει της συμφωνίας.
Παράλληλα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει τη Δευτέρα για την επίθεση, όπως έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Ντμίτρι Πολγιάνσκι.
Η Βρετανία αντέκρουσε τον ρωσικό ισχυρισμό για την επίθεση στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, καθώς και ότι το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό κρύβεται πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς του ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, κάνοντας λόγο για ψεύδη, που έχουν ως στόχο να αποσπάσουν την προσοχή από τις ρωσικές στρατιωτικές αποτυχίες στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, η επίθεση εναντίον των πολεμικών της πλοίων αποκρούστηκε, αλλά χτυπήθηκαν και εμπορικά πλοία που συμμετείχαν στη διασφάλιση του διαδρόμου σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε πως η αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία, απαιτεί ισχυρή διεθνή απάντηση από τον ΟΗΕ και τους G20. «Πρόκειται για μια εντελώς ξεκάθαρη προσπάθεια της Ρωσίας να επιστρέψει στην απειλή μεγάλης κλίμακας λιμού για την Αφρική και την Ασία», είπε σε βιντεοσκοπημένο του μήνυμα.
Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε πως η Μόσχα χρησιμοποιεί ψευδή προσχήματα για να τορπιλίσει τη συμφωνία. «Καλώ όλες τις χώρες να απαιτήσουν από τη Ρωσία να σταματήσει τα "παιχνίδια πείνας" και να εφαρμόσει ξανά τις υποχρεώσεις της», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η συμφωνία με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών επιτρέπει αποστολές σιτηρών από την Ουκρανία, έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς στον κόσμο, οι οποίες και είχαν σταματήσει λόγω της ρωσικής εισβολής.
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση τόνισε πως «όλα τα μέρη θα πρέπει να απέχουν από οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο» μια συμφωνία που χαρακτηρίζει ως «κρίσιμη ανθρωπιστική προσπάθεια».
Από τότε που η Ρωσία και η Ουκρανία υπέγραψαν την Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας στις 22 Ιουλίου στην Τουρκία, έχουν εξαχθεί πάνω από 9 εκατομμύρια τόνοι καλαμποκιού, σιταριού, ηλιανθού, κριθαριού, ελαιοκράμβης και σόγιας.
Ωστόσο, πριν από τη λήξη της συμφωνίας στις 19 Νοεμβρίου η ρωσική πλευρά είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα για την τήρησή της.
«Τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τις ρωσικές αρχές για την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Ο επικεφαλής της βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών, Μάρτιν Γκρίφιθς, δήλωσε την Τετάρτη ότι ήταν «σχετικά αισιόδοξος» ότι η συμφωνία θα παραιτηθεί πέρα από τα μέσα Νοεμβρίου.
«Αν και οι τιμές στις δυτικές αγορές μειώθηκαν, η Ρωσία δεν κέρδισε τίποτα από αυτή τη συμφωνία», δήλωσε ο Τούρκος αμυντικός αναλυτής, Τουράν Ογκούζ. «Νομίζω ότι ο κύριος λόγος για την απόσυρση της Ρωσίας είναι η αδιαφορία της Δύσης απέναντι στη Ρωσία».
Μόλις 24 ώρες πριν την από την κίνηση της Ρωσίας, εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, είχε απευθύνει έκκληση στα εμπλεκόμενα να ανανεώσουν τη συμφωνία. «Υπογραμμίζουμε την επείγουσα ανάγκη να το κάνουμε για να συμβάλουμε στην επισιτιστική ασφάλεια σε όλο τον κόσμο και να αμβλύνουμε τα δεινά που προκαλεί αυτή η παγκόσμια κρίση κόστους ζωής σε δισεκατομμύρια ανθρώπους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στέφαν Ντουζάρικ.
Ο Ρώσος υπουργός Γεωργίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να προμηθεύσει έως και 500.000 τόνους σιτηρών σε φτωχές χώρες τους επόμενους τέσσερις μήνες δωρεάν, με τη βοήθεια της Τουρκίας και να αντικαταστήσει τις προμήθειες ουκρανικών σιτηρών.
«Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι πλήρως έτοιμη να αντικαταστήσει τα ουκρανικά σιτηρά και να παραδώσει προμήθειες σε προσιτές τιμές σε όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης:
Ο Πούτιν μπορεί να βάλει στο στόχαστρο τις ενεργειακές υποδομές της Βρετανίας