Ανοίγει ο δρόμος για να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στο Σουδάν

Ανοίγει ο δρόμος για να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση στο Σουδάν

Το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο, που ασκεί την εξουσία στο Σουδάν αφότου οι στρατηγοί ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Όμαρ Ελ Μπασίρ, και οι ηγέτες του κινήματος διαμαρτυρίας κατέληξαν σε συμφωνία για μια «συνταγματική διακήρυξη» που θα ανοίξει τον δρόμο για τη μεταβίβαση της εξουσίας σε υπηρεσιακή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν πολίτες, ανακοίνωσε σήμερα ο μεσολαβητής της Αφρικανικής Ένωσης Μοχάμεντ Ελ Χάσεν.

«Οι δύο αντιπροσωπείες συμφώνησαν απόλυτα» στο περιεχόμενο αυτής της «συνταγματικής διακήρυξης», είπε ο μεσολαβητής στον Τύπο τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συμφωνία αυτή, που θα υπογραφεί σε επίσημη τελετή, επιτεύχθηκε έπειτα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων για την πολιτική μετάβαση ανάμεσα στη Συμμαχία για την Ελευθερία και την Αλλαγή (ΣΕΑ), αιχμή του δόρατος του κινήματος διαμαρτυρίας, και το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του Μπασίρ την 11η Απριλίου, έπειτα από πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του.

Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, οι δύο πλευρές είχαν ήδη συμφωνήσει στις αρχές του Ιουλίου να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση, που θα αποτελείται από πέντε στρατιωτικούς και έξι πολίτες, η οποία θα κυβερνήσει για μια περίοδο τριών ετών και κάτι.

Τα εκκρεμή ζητήματα αφορούσαν τις εξουσίες της μεταβατικής κυβέρνησης, την ανάπτυξη των δυνάμεων ασφαλείας και την ασυλία των στρατηγών που ενέχονται στην καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, ειδικά την πολυαίμακτη διάλυση της καθιστικής διαμαρτυρίας μπροστά στο αρχηγείο του στρατού την 3η Ιουνίου στο Χαρτούμ.

Τουλάχιστον 127 διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί εκείνη την ημέρα, σύμφωνα με μια επιτροπή γιατρών προσκείμενη στο κίνημα διαμαρτυρίας. Μετά την επίσημη έρευνα που διενεργήθηκε ανακοινώθηκε ότι στη σφαγή ενέχονταν μέλη των διαβόητων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), ο επικεφαλής των οποίων όμως αρνήθηκε κάθε εμπλοκή καταγγέλλοντας μια απόπειρα χειραγώγησης.

Οι συνομιλίες μεταξύ των στρατηγών και του κινήματος, που αρχικά προβλεπόταν να γίνουν την Τρίτη, αναβλήθηκαν μετά τον θάνατο έξι ανθρώπων, ανάμεσά τους τεσσάρων μαθητών λυκείου, στην πόλη Αλ Ομπέιντ (κεντρικά) τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ελλείψεις ψωμιού και καυσίμων.

Οι θάνατοι των διαδηλωτών και ειδικά των παιδιών προκάλεσαν αγανάκτηση σε όλη τη χώρα. Προχθές Πέμπτη, σκοτώθηκαν άλλοι τέσσερις άνθρωποι ενώ απαιτούσαν να αποδοθεί δικαιοσύνη σε μια συγκέντρωση στην Ομντουρμάν.

Συλλήψεις εννέα παραστρατιωτικών

Το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο ανακοίνωσε χθες εννέα μελών των ΔΤΥ, τα οποία κατηγορούνται πως ενέχονται στον θάνατο των μαθητών.

Διενεργείται «έρευνα για τα γεγονότα στην Αλ Ομπέιντ και επτά μέλη των ΔΤΥ αποτάχθηκαν και παραπέμφθηκαν στην πολιτική δικαιοσύνη για να δικαστούν», είπε εκπρόσωπος του Συμβουλίου. Προχθές Πέμπτη, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, «άλλα δύο μέλη των ΔΤΥ συνελήφθησαν, άρα είναι εννέα συνολικά».

Αυτές οι παραστρατιωτικές μονάδες, τις οποίες διοικεί ο Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, δεύτερος τη τάξει στο Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο, αποτελούσαν πυλώνα του καθεστώτος του προέδρου Μπασίρ, πριν συμβάλλουν στην ανατροπή του. Έχουν κατηγορηθεί για αναρίθμητες φρικαλεότητες, ειδικά την περίοδο της σύρραξης στο Νταρφούρ (δυτικά), που ξέσπασε το 2003.

Την Τετάρτη ο στρατηγός Τζαμάλ Όμαρ, μέλος του Στρατιωτικού Συμβουλίου, κατηγόρησε τους άνδρες των ΔΤΥ ότι «πυροβόλησαν εναντίον των διαδηλωτών» στην Αλ Ομπέιντ, παρακούοντας τις διαταγές που τους είχαν δοθεί, όταν συγκεντρωμένοι πέταξαν πέτρες.

«Ταυτοποιήσαμε ποιοι άνοιξαν πυρ με αληθινές σφαίρες και σκότωσαν τους έξι» διαδηλωτές, πρόσθεσε.

Τον Δεκέμβριο του 2018 ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στο Σουδάν εναντίον του τριπλασιασμού της τιμής του ψωμιού σε μια χώρα σε πλήρη οικονομικό μαρασμό. Οι κινητοποιήσεις μεταμορφώθηκαν σε γενικό ξεσηκωμό εναντίον της κυβέρνησης του Μπασίρ. Η καταστολή των διαδηλώσεων στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 250 ανθρώπους, σύμφωνα με μια επιτροπή γιατρών προσκείμενη στο κίνημα διαμαρτυρίας.

Η εξέγερση χωρίς προηγούμενο οδήγησε στην ανατροπή και στη σύλληψη από τον στρατό του πρώην προέδρου Μπασίρ, ο οποίος κατέλαβε την εξουσία με το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1989 και καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Ο Μπασίρ θα προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενος για διαφθορά την 17η Αυγούστου.

Κατά ένα προσχέδιο της συμφωνίας που ανακοινώθηκε σήμερα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, η διαβόητη εσωτερική υπηρεσία πληροφοριών θα αναφέρεται πλέον στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας, ενώ οι ΔΤΥ θα υπαχθούν στο γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας. Μόλις αναλάβει η μεταβατική κυβέρνηση, το Στρατιωτικό Μεταβατικό Συμβούλιο, του οποίου ηγείται ο στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, θα διαλυθεί.,

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

AP Photo