Τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ανοίγει η Gazprom, αφού όπως ανακοίνωσε ενέκρινε και ξεκίνησε την εφαρμογή του σχεδίου διοχέτευσης φυσικού αερίου σε πέντε ευρωπαϊκούς σταθμούς υπόγειας αποθήκευσης. Ωστόσο, δε διευκρινίζει αν η διαδικασία έχει ξεκινήσει και σε ποιες χώρες βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αυτές.
Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν στα τέλη του Οκτωβρίου όταν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom να αυξήσει τις παραδόσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την πλήρωση των ρωσικών αποθεμάτων.
Την ίδια στιγμή η Ρωσία διαβεβαιώνει ότι έχει την πρόθεση να στείλει μεγαλύτερες ποσότητες αερίου, αλλά επιθυμεί να επιστρέψει στην πρακτική των πολυετών συμφωνιών προμήθειας φυσικού αερίου.
«Ο όγκος και οι διαδρομές μεταφοράς του φυσικού αερίου έχουν ορισθεί», αναφέρει η Gazprom. Ο επικεφαλής της εταιρείας Αλεξέι Μίλερ διευκρίνισε στη συνέχεια ότι ο όμιλος επρόκειτο να πληρώσει τα ρωσικά αποθέματα πριν από τις 8 Νοεμβρίου.
Η Ευρώπη, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία για το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί, αντιμετωπίζει εδώ και μήνες εκτίναξη των τιμών, λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας της οικονομικής ανάκαμψης που ακολουθεί τη βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.
Ορισμένες χώρες επιρρίπτουν την ευθύνη για την κατάσταση κρίσης που έχει δημιουργηθεί εν μέρει στη Μόσχα. Στη Δύση έχουν διατυπωθεί κατηγορίες κατά της Μόσχας ότι έθεσε σκοπίμως τις τιμές υπό πίεσιν για να εκβιάσει για την επιτάχυνση της έναρξης λειτουργίας του νέου αγωγού Nord Stream 2.
Στην Ευρώπη, τα αποθέματα του φυσικού αερίου βρίσκονται στο χαμηλότερό τους επίπεδο, λόγω του παρατεταμένου χειμώνα του 2020 και επειδή στη συνέχεια δεν αποκαταστάθηκαν. Σε αυτό προστίθεται η χαμηλότερη απόδοση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η αιολική, για μετεωρολογικούς λόγους.
Σύμφωνα με τη Μόσχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε προτιμήσει τα τελευταία χρόνια τις αγορές spot φυσικού αερίου, που σημαίνουν διακύμανση των τιμών, αντί να υπογράφει μακροπρόθεσμα, πολυετή, συμβόλαια με την Gazprom.