Με ανατροπή απειλείται η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με πρόταση μομφής. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός έχει υιοθετήσει ατζέντα κατά της διαφθοράς, καθώς και μία σκληρή στάση κατά της Ρωσίας, εξαιρετικά ασυνήθιστη για τα πολιτικά ήθη της χώρας.
Ο τετρακομματικός συνασπισμός υπό τον Πέτκοφ ανέλαβε τα καθήκοντά του πριν από έξι μήνες για να διαλυθεί νωρίτερα αυτό τον μήνα λόγω διαφωνιών σχετικά με τις δημοσιονομικές δαπάνες και για το αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεκλειδώσει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις
Η χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με νέο γύρο πολιτικής αναταραχής και πιθανώς θα οδηγηθεί στις τέταρτες εθνικές εκλογές από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ, καθώς και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ευρώ το 2024.
Το αδιέξοδο μπορεί επίσης να εμποδίσει τις προσπάθειες της Βουλγαρίας να εξασφαλίσει σταθερές εισροές φυσικού αερίου μετά τη διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στη βαλκανική χώρα -σχεδόν πλήρως εξαρτημένη από το ρωσικό αέριο- λόγω της άρνησης της Σόφιας να πληρώσει σε ρούβλια.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια συζήτησης για την πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο την Τρίτη, ο Πέτκοφ απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές να υποστηρίξουν το υπουργικό συμβούλιο εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία και αυξανόμενου πληθωρισμού.
«Αυτή η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να γίνει κλοπή σε βάρος των Βουλγάρων φορολογούμενων», είπε ο Πέτκοφ. «Πρέπει να αποφασίσετε - έχετε μια πραγματική ευκαιρία να μην ωθήσετε τη χώρα σε πολιτική κρίση σε περιόδους πολέμου».
Φιλοευρωπαϊκή και φιλοΝΑΤΟϊκή θέση
Ο Πέτκοφ, 42χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ, έχει υιοθετήσει σαφή φιλοευρωπαϊκή και φιλοΝΑΤΟική θέση, ασυνήθιστη για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική στάση απέναντι στη Ρωσία.
Ο Πέτκοφ απομάκρυνε τον υπουργό Άμυνας τον Φεβρουάριο επειδή αρνήθηκε να αποκαλέσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «πόλεμο», υποστήριξε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Μόσχας και συμφώνησε να επισκευάσει τον βαρύ στρατιωτικό μηχανισμό της Ουκρανίας, ενώ δεν σταμάτησε να στέλνει όπλα στο Κίεβο.
Ο πρώην εταίρος του συνασπισμού ITN αποχώρησε από την κυβέρνηση, αφού κατηγόρησε τον Πέτκοφ ότι αγνόησε τα συμφέροντα της Βουλγαρίας πιέζοντας να άρει το βέτο του στις ενταξιακές συνομιλίες της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ υπό την πίεση των συμμάχων της στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ.
Ο Πέτκοφ υποστήριξε ότι οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το βέτο θα τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο και κατηγόρησε την ηγεσία του λαϊκιστικού κόμματος ITN ότι εσκεμμένα παρεμπόδισε τη συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο σχετικά με τη διαφθορά.
Νέος γύρος αναταράξεων
Έξι βουλευτές του ITN έχουν αυτομολήσει μέχρι στιγμής και έχουν δεσμευτεί να υποστηρίξουν τον Πέτκοφ και την προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τη διαφθορά, αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να απέχει έξι ψήφους από την απόλυτη πλειοψηφία των 121. Οι αναλυτές βλέπουν νέο γύρο αναταράξεων για τους επόμενους μήνες.
«Ακόμη και αν η κυβέρνηση επιβιώσει από την ψηφοφορία, δύσκολα θα μπορούσε να εξασφαλίσει σταθερή υποστήριξη σε μακροπρόθεσμη βάση», δήλωσε ο Ντομπρόμιρ Ζίφκοφ, πολιτικός αναλυτής της Market Links. «Οι πρόωρες εκλογές είναι στο τραπέζι», πρόσθεσε.
Η πρόταση κατά του κυβερνώντος συνασπισμού προήλθε από το αντιπολιτευόμενο κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.
Πληθωρισμός και πόλωση
Σημειώνεται ότι ο ετήσιος πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών τον Μάιο στο 15,6%.
Ο υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ δήλωσε ότι η άνοδος οφείλεται κυρίως στις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Νέες δημοσκοπήσεις είναι πιθανό να δείξουν οφέλη για το κόμμα GERB του Μπορίσοφ, καθώς και για φιλορωσικά κόμματα, όπως το εθνικιστικό Revival, καθώς τα οικονομικά δεινά και ο πόλεμος στην Ουκρανία πολώνουν την κοινωνία.