«Θέλω να είμαι πολύ σαφής, είμαι επίσης αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος: για εμάς οποιαδήποτε συμφωνία με το Afd και το κόμμα της κας Λε Πεν είναι αδύνατη», ξεκαθάρισε ο Αντόνιο Ταγιάνι, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τα βίαια επεισόδια στη Γαλλία και τόνισε πως υπάρχει ανάγκη περιορισμού της εξάπλωσης του φαινομένου απομονώνοντας τα βίαια υποκείμενα, με επίλυση του προβλήματος «δια μέσου της πολιτικής και ποτέ με τη βία»
Τη δήλωσή του για τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης ακολούθησε μια διευκρίνηση - «νερό στο κρασί» με αναφορά στον κυβερνητικό σύμμαχο - τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, την οποία χαρακτήρισε «εντελώς διαφορετικό πράγμα» και για την οποία είπε πως «θα ήμασταν ευτυχείς να την έχουμε ως μέρος μιας πλειοψηφίας, αλλά χωρίς τη Λε Πεν και την Alternative Fur Deutschland», όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Ιταλία.
Σφοδρότατη απάντηση Λέγκα και αναβολή της συνάντησης Σαλβίνι-Λε Πεν
Δεν άργησε να φτάσει η απάντηση της Λέγκα, δια μέσου δύο ευρωβουλευτών του κόμματος: “Ο φίλος μας Αντόνιο Ταγιάνι προτιμά πραγματικά να συνεχίσει να κυβερνά με το Δημοκρατικό Κόμμα, με τους σοσιαλιστές και με τον Μακρόν;”
Βρισκόμαστε σε τροχιά συμμαχιών ενόψει των Ευρωεκλογών, και η Λέγκα αντιλαμβάνεται πλήρως το βάρος της τοποθέτησης του Ταγιάνι, στην οποία οι ίδιοι ανωτέρω ευρωβουλευτές τονίζουν πως “δεν είναι η ώρα για ντιρεκτίβες” και πόσο μάλλον ζητούν “περισσότερο σεβασμό προς τους συναδέλφους της Ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής ομάδας ID (Ταυτότητας και Δημοκρατίας)”. Αυτό, τη στιγμή μάλιστα που η Λέγκα ανεβαίνει στο 9,1%, βάσει δημοσκόπησης της Ipsos.
Το θέμα ενδέχεται να πάρει σημαντικές πολιτικές διαστάσεις. Μόλις μια ώρα μετά τη δήλωση του Αντόνιο Ταγιάνι, η Λέγκα προέβη σε σημείωμα όπου ανακοινώθηκε πως το προγραμματισμένο τετ-α-τετ μεταξύ Ματέο Σαλβίνι και Μαρίν Λε Πεν “αναβάλλεται λόγω της σοβαρής κατάστασης στη Γαλλία” και πως οι δύο ηγέτες “θα πραγματοποιήσουν τηλεδιάσκεψη το απόγευμα”.
Η γραμμή του Μπερλουσκόνι πίσω από τις δηλώσεις του Ταγιάνι
Η τοποθέτηση του Ταγιάνι δεν είναι τυχαία, εφόσον ακολουθεί τη γραμμή που χάραξε ο ιδρυτής του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Άλλωστε ο Ταγιάνι είναι ο εθνικός συντονιστής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και οφείλει μερίδα του λέοντος του πολιτικού του βίου στον Καβαλιέρε.
Αυτή είναι μια κρίσιμη εβδομάδα για το Φόρτσα Ιτάλια, εφόσον αναμένεται το άνοιγμα της διαθήκης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Όμως, πέραν της μοιρασιάς της οικονομικής περιουσίας του Καβαλιέρε, εκκρεμεί και το μέλλον της ηγεσίας του κόμματος, κάτι το οποίο αναμένεται να αργήσει λίγο να προσδιοριστεί.
Στο μέλλον του Φόρτσα Ιτάλια αναφέρθηκε ο Ιταλός ΥπΕξ στην προαναφερόμενη εκπομπή της Rai3, μιλώντας περί “μεγάλης μετριοπαθούς δύναμης”. “Θα είμαστε το κέντρο της Ιταλικής πολιτικής και έχουμε έναν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε” τόνισε ο Ταγιάνι, το κόμμα “θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους απογοητευμένους και από το κέντρο της Κεντροαριστεράς, εμείς είμαστε ελκυστικοί. Θα υπάρξουν επίσης κάποιες σημαντικές εισόδους (εγγραφές στο κόμμα) τις επόμενες ημέρες”.
Να τονίσουμε πως 10 περίπου ημέρες πριν τις Ιταλικές εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2022 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε δηλώσει πως η παρουσία του κόμματός του στον κυβερνητικό συνασπισμό θα αποτελούσε “απόλυτη εγγύηση ότι αυτή θα είναι φιλελεύθερη, χριστιανική και πάνω απ’ όλα φιλοευρωπαϊκή και ατλαντική”. Μια γραμμή την οποία θέλει να συνεχίσει να τηρεί ο Ταγιάνι – αλλά με ποιο κόστος;