Ο απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ έδωσε μια έμμεση απάντηση στον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ευρωπαίους ηγέτες, τονίζοντας πως κανείς δεν θα επιβάλει συμφωνία στον Ζελένσκι, αυτός και ο λαός της Ουκρανίας θα πάρουν αυτή την απόφαση.
«Η δουλειά μας είναι να εργαστούμε ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία», σημείωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης, ενώ πρόσθεσε ότι «ο σχεδιασμός για το ταξίδι στην Ουκρανία δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, θα συναντηθώ με τον Ζελένσκι».
Διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος ακούσει απόψεις από κάθε πλευρά, αλλά ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι λογικό να κάτσουν όλοι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τη συζήτησης της ειρηνευτικής συμφωνίας».
Επίσημη επίσκεψη Ζελένσκι στα Αραβικά Εμιράτα - Τι μηνύματα στέλνει
Από την άλλη, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι θα μεταβεί στη Σαουδική Αραβία την Τετάρτη, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν θα συμμετάσχει στις συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων που θα λάβουν στο Ριάντ, και δεν θα αναγνωρίσει καμία συμφωνία.
«Επίσημη επίσκεψη μαζί με την πρώτη κυρία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα», ανακοίνωσε ο Ζελένσκι μέσω του X, μεταφορτώνοντας βίντεο στο οποίο εικονίζονται καθώς κατεβαίνουν από αεροσκάφος.
«Η κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να φέρουμε ακόμη περισσότερους αιχμαλώτους μας σπίτι, καθώς και επενδύσεις και οικονομική εταιρική σχέση, καθώς και μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστικό πρόγραμμα», πρόσθεσε.
Ο Ζελένσκι είχε αναγγείλει περιοδεία του στα ΗΑΕ, στην Τουρκία και στη Σαουδική Αραβία από την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, σημείωσε την Παρασκευή πως δεν προγραμματίζει να έχει συνομιλίες ούτε με Ρώσους, ούτε με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Η Μόσχα και η Ουάσιγκτον κάνουν προετοιμασίες για σύνοδο κορυφής των Πούτιν και Τραμπ, προκαλώντας εντεινόμενη νευρικότητα στο Κίεβο και στην Ευρώπη, που επιδιώκουν να μην αφεθούν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για τον πόλεμο.
Σημειώνεται ότι τα ΗΑΕ έχουν διαδραματίσει επανειλημμένα σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, διευκολύνοντας ιδίως ανταλλαγές αιχμαλώτων, καθώς και τον επαναπατρισμό παιδιών από την Ουκρανία που είχαν μεταφερθεί στη Ρωσία.