Η γερμανική κυβέρνηση σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό με φόντο την άνοδο της Ακροδεξιάς και τη δημοσκοπική υποχώρηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης, έχοντας απέναντί της μια δεξιά αντιπολίτευση με προτάσεις που φτάνουν στα άκρα.
Συνοριακοί έλεγχοι σε όλα τα χερσαία σύνορα της Γερμανίας, από την Αυστρία και την Πολωνία όπου ήδη ίσχυαν, μέχρι τη Γαλλία και τη Δανία. Κράτη - μέλη της ΕΕ που επηρεάζονται άμεσα κάνουν λόγο για καταστρατήγηση της Συνθήκης Σένγκεν. Απελάσεις εξπρές για αιτούντες άσυλο, με βαρύ ποινικό παρελθόν στις χώρες προέλευσης, αλλά και περισσότερες απορρίψεις αιτήσεων ασύλου με επιστροφές στις χώρες πρώτης εισόδου στην ΕΕ.
Και τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για το άσυλο και την ασφάλεια δεν σταματούν εκεί: εξονυχιστικές διαδικασίες διακρίβωσης στοιχείων στα σύνορα για τους αιτούντες, βιομετρική ανάλυση, σύγκριση στοιχείων σε διασυνοριακές βάσεις δεδομένων, ακόμα και σκέψεις για πιθανή χρήση τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων που λαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο από κάμερες υπό την αίρεση ότι θα συνάδουν με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Μια σύνθετη δημόσια συζήτηση έχει ξεκινήσει με προτεινόμενα μέτρα ακόμα πιο δύσκολα κι άλλο τόσο θολά. Πολλοί βουλευτές της συγκυβέρνησης νιώθουν κι οι ίδιοι ότι το μεταναστευτικό μοιάζει με λαβύρινθο.
Απειλές από την Ουγγαρία
Περισσότερο ακραία μεταναστευτική πολιτική φαίνεται πως είναι έτοιμη να υιοθετήσει η Ουγγαρία, η οποία απείλησε την περασμένη Τρίτη πως «θα στείλει στις Βρυξέλλες μετανάστες με λεωφορεία», απειλές τις οποίες η Κομισιόν χαρακτήρισε ως «απαράδεκτες».
Η υπουργός εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαχμπίμπ και υποψήφια επίτροπος η οποία φημολογείται ότι μπορεί να λάβει το χαρτοφυλάκιο εσωτερικών υποθέσεων στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το μεταναστευτικό, έκανε λόγο για «πρόκληση που έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις».
Λίγο πριν από τις ευρωεκλογές και ουσιαστικά στο παρά πέντε της εκπνοής της θητείας, υιοθετήθηκε το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το άσυλο, με βάση τις νέες προκλήσεις ανάμεσα στις οποίες είναι και η εργαλειοποίηση. Όπως ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή, είναι πολύ πιο σημαντικό να υπάρχει κάτι στο τραπέζι παρά να μην υπάρχει τίποτα ακόμη και αν δε λύνει ως δια μαγείας όλα τα προβλήματα. Με το νέο σύμφωνο θεσπίζεται ένα σύνολο κανόνων που θα συμβάλουν στη διαχείριση των αφίξεων με εύτακτο τρόπο, στη δημιουργία αποτελεσματικών και ενιαίων διαδικασιών, αλλά και στη διασφάλιση δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των κρατών μελών.
Ολλανδία: Ζητά εξαίρεση από το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για το άσυλο
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ολλανδία του εθνικιστή Γκερτ Βίλντερς που ζητά σειρά μέτρων για τον περιορισμό της μετανάστευσης, όπως ένα μορατόριουμ σε όλες τις νέες αιτήσεις ασύλου, σκοπεύει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ολλανδίας, στον απόηχο των ανακοινώσεων της Γερμανίας για επέκταση των ελέγχων σε όλα τα σύνορά της.
Η νέα κυβέρνηση, με επικεφαλής το εθνικιστικό, αντιισλαμικό κόμμα PVV του Γκέερτ Βίλντερς, ανέφερε ότι θα κηρύξει εθνική κρίση ασύλου, κάτι που θα της επιτρέψει να λάβει μέτρα για τον περιορισμό της μετανάστευσης, χωρίς τη συγκατάθεση του κοινοβουλίου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβητούν την αναγκαιότητα, ακόμη και τη νομιμότητα, αυτής της κίνησης, αλλά η υπουργός Μετανάστευσης Μαργιολάιν Φάμπερ (προέρχεται από το PVV) είπε ότι ενεργεί με βάση τις δυνατότητες που παρέχονται από τους μεταναστευτικούς νόμους της χώρας.
«Παίρνουμε μέτρα για να κάνουμε την Ολλανδία όσο το δυνατόν λιγότερο ελκυστική για τους αιτούντες άσυλο» ανέφερε στην ανακοίνωσή της σήμερα.
Θα ζητήσει να εξαιρεθεί από το Νέο Σύμφωνο της ΕΕ για το άσυλο
Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι στοχεύει να ζητήσει την εξαίρεσή της Ολλανδίας από τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο αν και οι Βρυξέλλες είναι πιθανό να αντιδράσουν, επειδή οι χώρες της ΕΕ έχουν ήδη υιοθετήσει το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο και οι εξαιρέσεις συνήθως συζητούνται στη φάση των διαπραγματεύσεων.
«Έχουμε εγκρίνει νόμους, δεν μπορεί να επιλέξει κανείς να εξαιρεθεί από την εγκεκριμένη νομοθεσία της ΕΕ, αυτή είναι μια γενική αρχή», είπε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Έρικ Μαμέρ μιλώντας σε δημοσιογράφους σήμερα για μια πιθανή εξαίρεση της Ολλανδίας.
Σε μία από τις πρώτες ενέργειές της η ολλανδική κυβέρνηση είπε ότι θα τερματίσει τη χορήγηση αδειών ασύλου αορίστου χρόνου και θα περιορίσει σημαντικά τις δυνατότητες όσων έχουν λάβει άσυλο να επανενωθούν με τις οικογένειές τους. Θα αρχίσει επίσης να επεξεργάζεται έναν νόμο με τον οποίο θα αναστέλλονται όλες οι αποφάσεις επί των νέων αιτήσεων για έως και δύο χρόνια, ενώ θα περιοριστούν και οι διευκολύνσεις που προσφέρονται στους αιτούντες άσυλο.
Ο Βίλντερς κέρδισε πέρυσι τις εκλογές, υποσχόμενος ότι θα επιβάλει τους αυστηρότερους μεταναστευτικούς νόμους στην ΕΕ. Κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση με άλλα τρία κόμμα τον Μάιο, μόνο όμως αφού παραιτήθηκε από την ιδέα να αναλάβει την πρωθυπουργία. Επικεφαλής της κυβέρνηση είναι ο Ντικ Σχόοφ, ένας μη εκλεγμένος, πρώην ανώτατος κρατικός υπάλληλος, ο οποίος δεν προέρχεται από κανένα κόμμα.
Όπως και η γειτονική Γερμανία, η Ολλανδία λέει ότι θα επιβάλει αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορά της για να καταπολεμήσει την εμπορία ανθρώπων και την παράτυπη μετανάστευση.