Δυνατή ώθηση στον αγώνα της ανθρωπότητας κατά του κορονοϊού δίνουν τα αποτελέσματα αρχικής έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, βάσει της οποίας δυο δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech φαίνεται πως θωρακίζουν ενάντια στις μεταλλάξεις της Νοτίου Αφρικής και του Κεντ.
Στην έρευνα που διενεργήθηκε, ο Ουίλιαμ Τζέιμς, καθηγητής επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ομάδα συναδέλφων του συνέλεξαν δείγματα αίματος από ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από κορονοϊό και από υγειονομικούς που έλαβαν είτε την πρώτη είτε και τις δύο δόσεις της Pfizer.
Η ανοσία που επιτεύχθηκε φάνηκε ικανή να προστατεύει για διάστημα μηνών τους εμβολιασθέντες απέναντι στον ιό. Προηγούμενες μελέτες έδειξαν ότι αντισώματα που παρήχθησαν από το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσαν να αναγνωρίσουν και να εξουδετερώσουν ιούς που φέρουν μερικές από τις μεταλλάξεις, σε μικρότερο ωστόσο βαθμό από τον επιθυμητό.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί από άλλους επιστήμονες, τα αντισώματα των ανθρώπων ήταν μέτρια αποτελεσματικά έναντι του αρχικού ιού μετά την πρώτη δόση εμβολίου, λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της παραλλαγής Κεντ και δεν ήταν σε θέση να εξουδετερώσουν την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής.
Ωστόσο, όσοι έλαβαν και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είχαν υψηλά επίπεδα Τ-λεμφοκυττάρων, ικανών να προστατεύσουν τόσο από τη βρετανική όσο και από τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή.
«Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δεύτερη δόση παράγει τόσο καλή ισχυρή απόκριση αντισωμάτων, επειδή τα Τ κύτταρα είναι ήδη εκεί, έτοιμα να αντιδράσουν», είπε ο Ουίλιαμ Τζέιμς επικεφαλής της έρευνας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.