Στην αντιπρόεδρο της Αργεντινής, την Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, επιβλήθηκε χθες Τρίτη ποινή έξι ετών κάθειρξης —αν και η πολιτική ασυλία της αποτρέπει την εκτέλεση της ποινής— καθώς και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι διά βίου, έπειτα από την καταδίκη της για απάτη και διαφθορά κατά τη διάρκεια των θητειών της στην προεδρία, ετυμηγορία που η ίδια αποδίδει στη «δικαστική μαφία».
Η πρώην αρχηγός του κράτους τόνισε πως δεν θα είναι «υποψήφια για τίποτα, ούτε για τη Γερουσία, ούτε για την αντιπροεδρία, ούτε για την προεδρία» στις εκλογές του 2023, μοιάζοντας να απεμπολεί έτσι τη δυνητική μελλοντική ασυλία της. Ωστόσο, αναμένεται να κατατεθούν εφέσεις σε διάφορα επίπεδα, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα εκτίσει την ποινή που της επιβλήθηκε, αν τελικά την εκτίσει, παρά χρόνια αργότερα.
Η 69χρονη κυρία Κίρσνερ καταδικάστηκε για κατάχρηση κατά την άσκηση των προεδρικών καθηκόντων της, που ζημίωσε το κράτος, στη δίκη της για αναθέσεις συμβάσεων του δημοσίου στο πολιτικό οχυρό της, στη Σάντα Κρους (νότια), την περίοδο που ήταν αρχηγός του κράτους (2007-2015).
Ο εισαγγελέας ζήτησε τον Αύγουστο να τής επιβληθεί ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών και ισόβια στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι.
Η κεντροαριστερή πρώην πρόεδρος, η οποία επτά χρόνια μετά την αποχώρησή της από το αξίωμα παραμένει κεντρική όσο και διχαστική μορφή της πολιτικής σκηνής της Αργεντινής, διέψευδε πάντα πως διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα. Οι δικηγόροι της ζητούσαν την απαλλαγή της.
Κατήγγειλε, από την αρχή της διαδικασίας το 2019, «πολιτική» δίκη, διωγμό της από δικαστές που κατ’ αυτήν εργαλειοποιήθηκαν από τη δεξιά, ιδίως το στρατόπεδο των «μακριστών» (ο όρος παραπέμπει στον διάδοχό της στην προεδρία Μαουρίτσιο Μάκρι [2015-2019]).
Μακρύς δικαστικός αγώνας ενόψει
Καθώς είναι επίσης ως εκ του αξιώματός της πρόεδρος της Γερουσίας, έχει κοινοβουλευτική ασυλία, θα αποφύγει τη φυλάκιση. Πάντως, φάνηκε να αναγγέλλει πως θα την εγκαταλείψει στο μέλλον, λέγοντας πως δεν θα διεκδικήσει κανένα αξίωμα, «θα γυρίσει σπίτι της». «Ας με βάλουν φυλακή!», πέταξε, σε μαχητικό τόνο.
Ωστόσο, η ποινή της, τόσο αυτή της φυλάκισης όσο και αυτή της στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι, δεν θα ισχύσουν παρά μετά το πέρας των προσφυγών, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής προσφυγής της στο Ανώτατο Δικαστήριο, κάτι που σημαίνει, εκτιμούσε ο πολιτολόγος Ροσέντο Φράγα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι θα περάσουν έξι ή επτά χρόνια, αν όχι περισσότερα.
Τον Αύγουστο, το εισαγγελικό αίτημα —12 χρόνια κάθειρξη— πυροδότησε ογκώδεις διαδηλώσεις υπέρ της κυρίας Κίρσνερ σε πολλές πόλεις της Αργεντινής και τα βράδια συγκεντρώνονταν πολίτες μπροστά στο σπίτι της στο Μπουένος Άιρες. Είχαν σημειωθεί αρκετές φορές επεισόδια με την αστυνομία.
Ωστόσο μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας χθες, η κινητοποίηση ήταν μάλλον μικρή. Δεν έχει δοθεί εξάλλου κατεύθυνση από το περιβάλλον της αντιπροέδρου για την οργάνωση διαδηλώσεων, σύμφωνα με πηγές ενήμερες σχετικά.
Μολαταύτα μερικές εκατοντάδες υποστηρικτές —συνδικαλιστές, μέλη περονιστικών οργανώσεων— συγκεντρώθηκαν, σε ατμόσφαιρα ηρεμίας, γύρω από το δικαστήριο, ψάχνοντας απελπισμένα λίγη σκιά εν μέσω της αφόρητης ζέστης, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
Ανάμεσά τους, ο Μαρτσέλο Γκρασιάνο, πενηντάρης έμπορος, εξήγησε πως πήγε για «να υπερασπιστεί την Κριστίνα», δηλώνοντας πως νοιώθει «ευγνωμοσύνη» διότι «έδωσε στον λαό όλα όσα μπορούσε να δώσει».
Άλλη συγκέντρωση, επίσης μεσαίου μεγέθους, έγινε γύρω από το κοινοβούλιο.
Η υπόθεση ότι θα γίνουν μεγάλες κινητοποιήσεις εγείρει φόρους για επεισόδια, όπως τον Αύγουστο. Οι διαδηλώσεις εκείνες εξάλλου προσέφεραν εμμέσως την τέλεια ευκαιρία στον δράστη της απόπειρας δολοφονίας της κυρίας Κίρσνερ, την 1η Σεπτεμβρίου: ο ένοπλος —το πιστόλι του δεν εκπυρσοκρότησε— αναμίχθηκε με υποστηρικτές της.
Τρεις ύποπτοι, νεαρής ηλικίας, πολιτικά εχθρευόμενοι την Κριστίνα Κίρσνερ, παραμένουν υπό κράτηση, πάντως δεν έχει αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα ευρεία συνωμοσία εναντίον της.
Η καταδίκη «ήταν προδιαγεγραμμένη»
Οι οκτώ από τους δώδεκα συγκατηγορούμενους της κυρίας Κίρσνερ στη δίκη, ανάμεσά τους επιχειρηματίας του τομέα των ακινήτων, καθώς και πρώην στελέχη του οργανισμού οδοποιίας Vialidad Nacional, καταδικάστηκαν να εκτίσουν ποινές από τριάμισι χρόνια φυλάκιση ως έξι χρόνια κάθειρξη. Τρεις απαλλάχθηκαν, άλλος ένας επωφελήθηκε από την παραγραφή των αδικημάτων.
Αυτή η ποινή «ήταν προδιαγεγραμμένη. Η βασική ιδέα ήταν να με καταδικάσουν», ήταν η αντίδραση της κυρίας Κίρσνερ μέσω βίντεο που μαγνητοσκοπήθηκε στο γραφείο της στη Γερουσία λίγη ώρα μετά την απαγγελία της ετυμηγορίας και μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της στο Twitter. Κατήγγειλε το «παράλληλο κράτος», τη «δικαστική μαφία».
Τη Δευτέρα, παραλλήλισε τον διωγμό της με αυτόν του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, του εκλεγμένου προέδρου της Βραζιλίας, που φυλακίστηκε για διαφθορά (2018-2019), προτού η καταδίκη του να ακυρωθεί για διαδικαστικούς λόγους.
Υπονοούσε ο παραλληλισμός αυτός διάθεση για come-back, για νέα υποψηφιότητά της για την προεδρία; Από τεχνική άποψη, δεν αποκλείεται, παρότι χθες είπε πως δεν θα διεκδικήσει κανένα αξίωμα.
Το πολιτικό της μέλλον ήταν αβέβαιο ήδη μετά την αποχώρησή της από την προεδρία. Το περονιστικό στρατόπεδό της έχει συναίσθηση της απόρριψής της από μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος, πέρα από τον σκληρό πυρήνα (20-25%) των υποστηρικτών του.
Τελευταία, μοιάζει να στέλνει το μήνυμα ότι πλέον δεν θα βρίσκεται στο προσκήνιο, ότι δεν θα είναι υποψήφια, αλλά θα ενεργεί μάλλον ως παράγοντας με επιρροή. Όπως το 2019, όταν υποστήριξε τον νυν πρόεδρο, τον Αλμπέρτο Φερνάντες. «Πολιτική δεν είναι μόνο να καταλαμβάνεις κάποιο αξίωμα (...). Είναι η δύναμη να προωθείς ιδέες», έλεγε τη Δευτέρα.