Tο Μπουένος Άιρες παρουσίασε μια τροποποιημένη πρόταση με συντομότερη, διετή περίοδο χάριτος, για τις πληρωμές ώστε να αποφύγει την ασύντακτη χρεοκοπία.
Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρτιν Γκούζμαν δήλωσε ότι η νέα πρόταση από τους ομολογιούχους ήταν ένα βήμα προς τη "σωστή κατεύθυνση" αλλά εξακολουθεί να μην ανταποκρίνεται σε αυτό που χρειάζεται η χώρα για να ξεφύγει από την κρίση του χρέους εν μέσω μιας μακράς ύφεσης.
Οι αναλυτές ανέφεραν ότι η τελευταία εξέλιξη αποτελεί μία πολλά υποσχόμενη ένδειξη, με την τροποποιημένη πρόταση της Αργεντινής να είναι πιο κοντά σε αυτό που μπορεί να αποδεχτούν οι πιστωτές.
Η Αργεντινή είχε αρχικά προσεγγίσει διεθνείς πιστωτές που κατέχουν ομόλογα αξίας περίπου 65 δισ. δολαρίων με μια προσφορά που περιλάμβανε τριετή περίοδο χάριτος και σημαντική μείωση των πληρωμών τόκων. Ορισμένοι κάτοχοι ομολόγων ήταν ανοιχτοί στην προσφορά, αποδεχόμενοι ότι θα έπρεπε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να πληρώσει, αλλά πολλοί απέρριψαν τη συμφωνία.
Η οικονομία της χώρας, η οποία αντιμετώπιζε ήδη μια διετή ύφεση, υψηλά ποσοστά πληθωρισμού και αυξανόμενα επίπεδα φτώχειας, πλήττεται σοβαρά από την πανδημία του κορονοϊού.
Αρκετοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι μια χρεοκοπία θα εκτινάξει την ισοτιμία του τοπικού νομίσματος με το δολάριο, την ώρα που τα ταμειακά αποθέματα της χώρας είναι λιγότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν θα μπορέσει να στηρίξει το πέσο.
Από την πλευρά του, ο κεντροαριστερός περονιστής πρόεδρος Άλμπερτο Φερναντεζ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο América TV είπε "Τα πράγματα δεν είναι ίδια με το 2001, αλλά ναι, έτσι μοιάζει".
Εκείνη τη χρονιά, η χώρα της Λατινικής Αμερικής είχε βυθιστεί στη σοβαρότερη οικονομική κρίση της ιστορίας της: κηρύσσοντας πτώχευση. "Τότε είχαμε ποσοστό φτώχειας 57%, σήμερα 41%. Είχαμε ένα χρέος και κηρύξαμε πτώχευση, σήμερα είναι ουσιαστικά στάση πληρωμών", ανέφερε ο πρόεδρος Φερνάντες.
Cecilia Fabiano/LaPresse via AP