Αργεντινή: Πλοίο τέθηκε σε καραντίνα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος της mpox
Shutterstock
Shutterstock

Αργεντινή: Πλοίο τέθηκε σε καραντίνα εξαιτίας ύποπτου κρούσματος της mpox

Σε καραντίνα έθεσαν οι αρχές της Αργεντινής φορτηγό πλοίο στον ποταμό Παρανά, κοντά στο λιμάνι - κόμβο του εμπορίου σιτηρών Ροσάριο, εξαιτίας ύποπτου κρούσματος της mpox, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, καθώς οι αρχές σε διεθνές επίπεδο παραμένουν σε επαγρύπνηση, εξαιτίας της εμφάνισης νέας παραλλαγής του ιού, που εξαπλώνεται ταχύτερα.

Το πλοίο που τέθηκε σε καραντίνα, υπό σημαία Λιβερίας, εκτελούσε δρομολόγιο από την πόλη Σάντους της Βραζιλίας, επίσης μείζονα εμπορικό κόμβο, για να φορτώσει σόγια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας και ναυτιλιακό οργανισμό της Αργεντινής.

Νέα επιδημία της mpox στην Αφρική, με επίκεντρο τη ΛΔ Κονγκό, ώθησε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να κηρύξει τη 14η Αυγούστου κατάσταση υγειονομικής εκτάκτου ανάγκης διεθνούς εμβέλειας, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού του, όπως είχε πράξει επίσης το 2022.

Ανάμεσα στους λόγους ήταν ιδίως η εμφάνιση νέας παραλλαγής του ιού, που μεταδίδεται ευκολότερα και είναι δυνητικά πιο θανατηφόρα. Την επομένη, επιβεβαιώθηκε κρούσμα της παραλλαγής αυτής, της clade 1b, στη Σουηδία, το πρώτο στην Ευρώπη στην τρέχουσα επιδημία.

Το πλοίο κοντά στη Ροσάριο ενημέρωσε τις αρχές πως μέλος του πληρώματός του, υπήκοος Ινδίας, παρουσίασε κύστες στο δέρμα, κυρίως «στο στήθος και στο πρόσωπο», και έχει τεθεί σε απομόνωση πάνω στο σκάφος.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ενεργοποιήθηκε πρωτόκολλο έκτακτης υγειονομικής ανάγκης και το πλοίο, που κατευθυνόταν στο λιμάνι Σαν Λορένσο, στην επαρχία Σάντα Φε, αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει στη μέση του ποταμού.

Μόνο ιατρικό προσωπικό θα επιτρέπεται για όσο παραμένει σε ισχύ το πρωτόκολλο να επιβιβάζεται στο σκάφος. Όλο το πλήρωμα θα τεθεί σε απομόνωση ωσότου γίνουν εξετάσεις και βγουν τα αποτελέσματα, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η ασθένεια, που ως πρότινος ήταν γνωστή με την ονομασία ευλογιά των πιθήκων, είναι γενικά ήπια, όμως να αποδειχθεί θανατηφόρα, κυρίως για παιδιά, έγκυες κι ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ειδικά πάσχοντες από τον ιό που προκαλεί το σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας (HIV). Οι πιο ευάλωτες ομάδες παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με τους ειδικούς.