Η Κομισιόν πρότεινε την Τετάρτη ένα πακέτο στήριξης για την κατεχόμενη από τον πόλεμο Ουκρανία αξίας έως και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2023, αλλά η Ουγγαρία είπε ότι δεν θα συνεισφέρει στην κοινή βοήθεια, η οποία θα προέρχονταν ως δάνεια με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους.
«Αυτό δείχνει την αληθινή αλληλεγγύη της ΕΕ», έγραψε στο Twitter ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy μετά την αποκάλυψη του σχεδίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Μαζί αντιστεκόμαστε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, μαζί θα ανοικοδομήσουμε την Ουκρανία, μαζί θα είμαστε στην ΕΕ».
Grateful to the European Commission & President @vonderleyen for announcing €18 billion financial aid package for 2023. This shows true solidarity of the EU. Together we resist Russia's aggression, together we‘ll rebuild Ukraine, together we’ll be in the EU. #EmbraceUkraine https://t.co/cFx7gLlAjy
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) November 9, 2022
Ωστόσο, η πρόταση αντιμετώπισε την άρνηση της Ουγγαρίας, η οποία έχει καθυστερήσει τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ακόμη και πριν από την ανακοίνωση της Κομισιόν.
«Έχω ξεκαθαρίσει ότι η Ουγγαρία είναι έτοιμη να στηρίξει την Ουκρανία, αλλά δεν επιθυμούμε να συνεισφέρουμε σε οποιοδήποτε νέο δάνειο που θα ληφθεί από την ΕΕ», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλι Βάργκα χθες, Τρίτη.
Η Κομισιόν ανέφερε ότι η στήριξη της ΕΕ, κατά μέσο όρο 1,5 δισεκ. ευρώ το μήνα, θα βοηθήσει στην κάλυψη μεγάλου μέρους των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας για το 2023, τις οποίες το Κίεβο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν εκτιμήσει σε 3 - 4 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα.
Θα βοηθούσε την Ουκρανία να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα, να διατηρήσει τις κρίσιμες δημόσιες υπηρεσίες σε λειτουργία και να βοηθήσει στην αποκατάσταση βασικών υποδομών που καταστράφηκαν στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Για να εξασφαλίσει τα κεφάλαια για τα δάνεια, τα οποία η Ουκρανία θα πρέπει να αποπληρώσει εντός 35 ετών, η Επιτροπή θα δανειζόταν από τις κεφαλαιαγορές.
Οι προτάσεις του για το πακέτο θα πρέπει να εγκριθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ.
Ο επικεφαλής του προσωπικού του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, Γκέργκελι Γκούλιας, δήλωσε ότι η Βουδαπέστη ήταν πρόθυμη να πληρώσει το μερίδιό της στη χρηματοδοτική στήριξη για την Ουκρανία, αλλά θα προτιμούσε να το πληρώσει διμερώς παρά να δει περισσότερο από τον κοινό δανεισμό που συμφώνησε η ΕΕ για να στηρίξει τις οικονομίες της κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
«Τώρα μας ζητούν ξανά να εγκρίνουμε κάτι με το οποίο δεν είχαμε συμφωνήσει ποτέ επί της αρχής», είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Βουδαπέστη. «Υπάρχει κοινή λήψη αποφάσεων, οπότε αν δεν συμφωνήσουμε με αυτό, αυτή η απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί».