Αρνείται ότι επαναπροώθησε πρόσφυγες από τη Μιανμάρ
Ταϊλάνδη

Αρνείται ότι επαναπροώθησε πρόσφυγες από τη Μιανμάρ

Περίπου 2.000 πρόσφυγες που έφευγαν από τη Μιανμάρ για την Ταϊλάνδη επαναπροωθήθηκαν παρά τους συνεχιζόμενους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, κατήγγειλαν σήμερα δύο ακτιβιστικές οργανώσεις, όμως οι ταϊλανδικές αρχές δήλωσαν πως ο στρατός τους φροντίζει στα σύνορα.

Βίντεο δείχνουν χωρικούς μεταφέροντας τα υπάρχοντά τους να επιβιβάζονται σε βάρκες υπό την επίβλεψη Ταϊλανδών αξιωματούχων. Οι αρχές εμπόδισαν την πρόσβαση δημοσιογράφων του Ρόιτερς στην περιοχή.

Χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τη Μιανμάρ στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν μαχητικά επιτέθηκαν σε χωριά κοντά στα σύνορα που τελούν υπό τον έλεγχο μια εθνοτικής ένοπλης οργάνωσης που είχε επιτεθεί σε στρατιωτικό φυλάκιο μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ.

«Εξακολουθούν να υπάρχουν μαχητικά πάνω από την περιοχή», δήλωσε στο Ρόιτερς ο Μαρκ Φαρμέινερ, επικεφαλής της Burma Campaign UK. «Η άπονη και παράνομη ενέργεια της Ταϊλάνδης πρέπει να σταματήσει τώρα», ανέφερε στο Twitter ο Σουνάι Φάζουκ, ερευνητής στην Ταϊλάνδη για τη Human Rights Watch.

Ο Τιτσάι Τζινταλουάνγκ, κυβερνήτης της ταϊλανδικής επαρχίας Μάι Χονγκ Σον, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι πρόσφυγες δεν επαναπροωθήθηκαν. Βρίσκονταν σε ασφαλές μέρος στις παρυφές των συνόρων στους τομείς Μάι Σαριάνγκ και Σοπ Μοέι, ανέφεραν κρατικά ΜΜΕ.

Ταϊλανδός επαρχιακός αξιωματούχος από το Μάι Χονγκ Σον ο οποίος ζήτησε ανωνυμία είπε πως οι πρόσφυγες βρίσκονται «σε ταϊλανδικό έδαφος δίπλα στον ποταμό Σαλουίν αλλά δεν προχώρησαν πιο πέρα. Είναι υπό τη διαχείριση του στρατού».

Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-ότσα δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεχθεί πρόσφυγες και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Ταϊλάνδη υποστηρίζει τη χούντα της Μιανμάρ, λέγοντας στους δημοσιογράφους «δεν υπάρχει πιθανώς κανείς που υποστηρίζει τη χρήση βίας εναντίον του κόσμου».

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 459 ανθρώπους μετά το πραξικόπημα καθώς προσπαθούν να συντρίψουν τις μαζικές διαδηλώσεις, σύμφωνα με Ένωση Αρωγής για τους Πολιτικούς Κρατούμενους (Assistance Association for Political Prisoners).

Εκατοντάδες άνθρωποι περιλαμβανομένων πολιτικών της πρώην πολιτικής κυβέρνησης έχουν διαφύγει από κεντρικές περιοχές και έχουν καταφύγει σε έδαφος που τελεί υπό τον έλεγχο εθνοτικών ένοπλων οργανώσεων.

Ο στρατός της Μιανμάρ δικαιολογεί εδώ και δεκαετίες τη σφιχτή λαβή που διατηρεί στην εξουσία στη Μιανμάρ λέγοντας πως είναι ο μοναδικός θεσμός που μπορεί να διατηρήσει την εθνική ενότητα. Κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου λέγοντας πως οι εκλογές του Νοεμβρίου τις οποίες κέρδισε το κόμμα της Αούνγκ Σαν Σου Τσι ήταν νοθευμένες, ισχυρισμό τον οποίο απέρριψε η εκλογική επιτροπή.