Ασφαλιστικά μέτρα κατά των αντιεμβολιαστών διαδηλωτών στον Καναδά

Ασφαλιστικά μέτρα κατά των αντιεμβολιαστών διαδηλωτών στον Καναδά

Καναδικό δικαστήριο ενέκρινε σήμερα Δευτέρα αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των αντιεμβολιαστών διαδηλωτών που έχουν καταλάβει το κέντρο της πρωτεύουσας εδώ και 10 ημέρες.

Με τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα, διάρκειας δέκα ημερών, ο στόχος είναι να σταματήσει το συνεχές κορνάρισμα των φορτηγών στην Οτάβα. Ένας δικηγόρος είχε υποβάλει το αίτημα αυτό στο πλαίσιο ευρύτερης προσφυγής κατοίκων της πόλης.

Στο αίτημα αναφέρεται ότι τα ακατάπαυστα κορναρίσματα είναι βασική τακτική των διαδηλωτών, «οργανωμένη και σχεδιασμένη από τους εναγομένους έτσι ώστε να προκαλέσουν σοβαρή ενόχληση» στους κατοίκους της πρωτεύουσας.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

 

Εντωμεταξύ, κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο δήμαρχος της Οτάβας για να αντιμετωπίσει τον αποκλεισμό της καναδική πρωτεύουσας από τους οδηγούς φορτηγών και διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μετέδωσε το δίκτυο CBC. 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της καναδικής πρωτεύουσας η κατάσταση είναι  «εκτός ελέγχου». Το κέντρο της Οτάβα είναι αποκλεισμένο εδώ και πάνω από μία εβδομάδα από αντιτιθέμενους στους υγειονομικούς περιορισμούς στον Καναδά.

Οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που ήταν επικεντρωμένες στην Οτάβα επεκτάθηκαν αυτό το σαββατοκύριακο και σε άλλες μεγάλες πόλεις του Καναδά, ενώ δεκάδες φορτηγά και διαδηλωτές έχουν παραλύσει το κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας.

«Χάνουμε την μάχη ... πρέπει να ξαναπάρουμε την πόλη μας», είπε ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την συμπεριφορά των διαδηλωτών που κλείνουν τους δρόμους και ενεργοποιούν χωρίς διακοπή τα κλάξον.

«Κονβόι ελευθερίας»

 

Το κίνημα που βαφτίστηκε «κονβόι της ελευθερίας» είχε αρχικό στόχο την διαμαρτυρία κατά του μέτρου που υποχρέωνε όλους τους οδηγούς φορτηγών να είναι εμβολιασμένοι για να διασχίζουν τα σύνορα ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, αλλά μετατράπηκε σύντομα σε κίνημα κατά των υγειονομιών μέτρων συνολικά και, για ορισμένους, κατά της κυβέρνησης Τρυντό.

Παρόμοιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, αλλά μικρότερης κλίμακας, οργανώθηκαν χθες στο Τορόντο, το Κεμπέκ και το Γουίνιπεγκ και συνεχίσθηκαν και σήμερα, κυρίως στο Κεμπέκ.