Η θέση της Κίνας στην ουκρανική κρίση έχει αναδειχθεί στο διεθνές προσκήνιο ως βασικό ζήτημα. Η απομόνωση της Ρωσίας, που επιχειρεί η Δύση, είναι μάλλον αδύνατη να συμβεί δίχως τη συνδρομή του Πεκίνου, το οποίο είχε μάλλον βρεθεί εγγύτερα της Μόσχας πριν τη ρωσική εισβολή. Ωστόσο, η υπέρογκη αύξηση του κόστους της ενέργειας και η ανθρωπιστική κρίση θέτει νέα δεδομένα για το κινεζικό καθεστώς.
Λίγο πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή, Μόσχα και Πεκίνο είχαν βρεθεί πιο κοντά από ποτέ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε επισκεφθεί τον ομόλογο Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπινγκ με την αφορμή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου και είχαν συνυπογράψει ένα κοινό κείμενο αρχών, που στρεφόταν ουσιαστικά εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για επιθετικές ενέργειες.
Το κινέζικο καθεστώς κατανοούσε πλήρως τις ρωσικές ανησυχίες για την ανατολική Ευρώπη και χαρακτήριζε επιθετικές τις κινήσεις της Ουάσιγκτον στην περιοχή.
Σύμφωνα με τους New York Times, εκεί ο Πούτιν ενημέρωσε το κινεζικό καθεστώς για την επικείμενη ρωσική εισβολή, η οποία φαίνεται να καθυστέρησε μέχρι τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων, τους οποίους το Πεκίνο ήθελε να εκμεταλλευτεί, για την ανάδειξη του κινεζικού μεγαλείου. Ωστόσο, η Κίνα διέψευσε άμεσα αυτό το σενάριο. Παρά τη σύγκλιση με τις θέσεις της Μόσχας, το Πεκίνο, κατά πάγια αρχή του στις διεθνείς διενέξεις, διατήρησε μία ενδιάμεση στάση
Βέβαια, η Κίνα δεν έχει αποκαλέσει τις ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις ως εισβολή, ενώ μέχρι και σήμερα φαίνεται να ενστερνίζεται τη ρωσική θεώρηση για το ζήτημα. Οι δηλώσεις του κινέζικου υπουργείου Εξωτερικών, μετά από δύο εβδομάδες πολεμικών επιχειρήσεων, όπου ανέφεραν πως κινήσεις του NATO ώθησαν την ένταση ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία στα άκρα αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Παράλληλα, ενώ η ρωσίδα εκπρόσωπος Μαρία Ζαχάροβα έκανε συγκεχυμένες αναφορές της για την επικινδυνότητα των βιολογικών προγραμμάτων της Ουκρανίας, το κινεζικό ΥΠΕΞ ζητούσε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για 26 στρατιωτικά βιολογικά εργαστήρια στο ουκρανικό έδαφος.
Ωστόσο, η Κίνα δεν επιλέγει να ταχθεί ανοιχτά στο πλευρό της Ρωσίας, διακινδυνεύοντας να διαταράξει τις σχέσεις της με τα ευρωπαϊκά κράτη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άλλωστε αποτελεί ένα προορισμό για την κινεζική παραγωγή, όπου το Πεκίνο προσπαθεί να διεισδύσει και να αναπτύξει ευρύτερους δεσμούς, παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πάντως, προς το παρών ο Σι Τζινπίνγκ, αρνήθηκε να δεσμευθεί στις εκκλήσεις του Βερολίνου και του Παρισιού για παρέμβαση στη διπλωματική επίλυση της ουκρανικής κρίσης, καλώντας απλώς για κατάπαυση του πυρός.
Οι υπέρογκες αυξήσεις στο κόστος της ενέργειας επηρεάζουν άμεσα την Κίνα, καθώς πιέζουν έμμεσα την οικονομία της. Ταυτόχρονα, όσο συνεχίζονται και επεκτείνονται οι ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία μετά την εισβολή, η ανθρωπιστική κρίση θα κλιμακώνεται, πιέζοντας όποιον βρίσκεται στο πλευρό της Ρωσίας.
Κατά πόσο όμως η Κίνα θα οδηγηθεί στην υιοθέτηση μέτρων ή κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία είναι βέβαια αμφίβολο, αλλά ακόμα και σε ενδιάμεσες κινήσεις άμεσης εμπλοκής στην ουκρανική κρίση.