Αυξάνονται οι χώρες που «παγώνουν» τις αιτήσεις για άσυλο από τους Σύρους πρόσφυγες
AP / Hassan Ammar
AP / Hassan Ammar
Βέλγιο - Κροατία

Αυξάνονται οι χώρες που «παγώνουν» τις αιτήσεις για άσυλο από τους Σύρους πρόσφυγες

Ήδη από τη Δευτέρα, μια μέρα μετά από την πτώση του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία, πολλές ευρωπαϊκές χώρες ανέστειλαν όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες.

Σε σχετικές ανακοινώσεις προέβησαν την Τρίτη (10/12) ακόμη περισσότερες χώρες. Μεταξύ αυτών, το Βέλγιο που ανακοίνωσε ότι ανέστειλε προσωρινά την εξέταση των αιτήσεων ασύλου Σύρων, μέχρι να υπάρξουν περισσότερες διευκρινίσεις για την κατάσταση στη χώρα.

Συγκεκριμένα, την είδηση αυτή ανακοίνωσε το Γραφείο του Γενικού Επιτρόπου για τους Πρόσφυγες του Βελγίου (CGRS), σημειώνοντας ότι η κατάσταση στη Συρία είναι επί του παρόντος πολύ ασαφής για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος πιθανής επιστροφής. Οι αιτήσεις Σύρων προσφύγων τίθενται σε «αναμονή» μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια για την κατάσταση στη χώρα. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων BELGA, περίπου 35.000 Σύροι έχουν λάβει προστασία στο Βέλγιο την τελευταία δεκαετία. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι Σύροι είναι η πρώτη εθνικότητα όσον αφορά τις αιτήσεις ασύλου στο Βέλγιο, με 4.725 αιτήσεις μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.

Το υπουργείο ασύλου και μετανάστευσης παρακολουθεί στενά την κατάσταση, με την απερχόμενη υπουργό, Νικόλ ντε Μουρ, να επισημαίνει ότι «το καθεστώς του πρόσφυγα δεν είναι απαραίτητα για πάντα». Η ίδια ανέφερε ότι «αν η κατάσταση στη Συρία βελτιωθεί βιώσιμα», θα ζητήσει από το CGRS να επανεξετάσει το καθεστώς του πρόσφυγα των Σύρων που έφτασαν εδώ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Σημείωσε, ωστόσο ότι «είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή». Η απερχόμενη υπουργός ασύλου ξεκαθάρισε ότι το Βέλγιο δεν πρόκειται να ανακαλέσει τη διαμονή των ανθρώπων που έχουν ενταχθεί στη χώρα σε βιώσιμη βάση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Κροατία, καθώς όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νταβόρ Μποζίνοβιτς «το υπουργείο του κάλεσε τις αρχές να αναστείλουν προσωρινά τα αιτήματα ασύλου από Σύρους πολίτες μέχρι να ληφθεί κάποια απόφαση σε επίπεδο ΕΕ».

Ο Μποζίνοβιτς επισήμανε ότι οι Σύροι γλίτωσαν από ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που σκότωσε πολίτες της χώρας.

«Το καθεστώς αυτό δεν υφίσταται πλέον…και όλοι μας ελπίζουμε ότι η κατάσταση στη χώρα θα επιτρέψει στους Σύρους να επιστρέψουν στη χώρα τους, κάτι το οποίο είναι για το συμφέρον όλων μας», δήλωσε ο υπουργός χθες το απόγευμα.

Η απόφαση, η οποία αφορά δεκάδες χιλιάδες εκκρεμούσες αιτήσεις, αντανακλά την ραγδαία μεταβαλλόμενη πολιτική κατάσταση στη Συρία καθώς και την άνοδο ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη που στοχεύουν στον περιορισμό της μετανάστευσης.

Υπενθυμίζουμε ότι άλλες χώρς σπεριλαμβανομένων της Ελλάδας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Νορβηγίας, της Ιταλίας, της Αυστρίας, της Ολλανδίας και της Ελβετίας, έχουν ανακοινώσει ανάλογη απόφαση μέχρι να ξεκαθαρίσει η νέα πολιτική κατάσταση στη Συρία.

Μάλιστα, στην περίπτωση της Ιταλίας, η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι συγκάλεσε συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας, Εξωτερικών και Εσωτερικών με θέμα τη Συρία και το προσφυγικό. 

Σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι «σε μια φάση κατά την οποία οι μάχες σε ορισμένες περιοχές της Συρίας συνεχίζονται, στη συνεδρίαση υπογραμμίστηκε ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ακεραιότητας του άμαχου πληθυσμού και η διασφάλιση μιας ειρηνικής μεταβίβασης της εξουσίας, η οποία πρέπει να είναι συμπεριληπτική».

Η κυβέρνηση Μελόνι, τέλος, αποφάσισε ότι η πρεσβεία της Ιταλίας στη Δαμασκό θα παραμείνει ανοικτή και έκανε γνωστό ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις, σε στενή επαφή με τους ευρωπαίους εταίρους, τους εταίρους της ευρύτερης αυτής περιοχής και της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη.

Η Ελλάδα «παγώνει» όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτήσεων ασύλου από τους Σύρους πρόσφυγες

Από τη Δευτέρα, η Ελλάδα αναστέλλει όλες τις διαδικασίες εξέτασης αιτημάτων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε εισήγηση του Διοικητή της Υπηρεσίας Ασύλου προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε το πάγωμα της έκδοσης αποφάσεων ασύλου για υπηκόους Συρίας, για αδιευκρίνιστο χρονικό διάστημα και μέχρι νεοτέρας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Παναγιωτόπουλος, αντιλαμβανόμενος τη ρευστότητα της διαμορφωθείσας κατάστασης, αποφάσισε να κάνει αποδεκτή την εισήγηση, προκειμένου να ανασταλεί η έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα ζητάει να υπάρξουν κατευθυντήριες γραμμές από την ΕΕ για το εάν παραμένει ο λόγος διεθνούς προστασίας τους μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ ή αν πρέπει να εκλείψει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην παρούσα φάση, 9.450 Σύροι διαμένουν στις δομές, αποτελώντας το 35% του συνολικού πληθυσμού.

Λίγα λεπτά μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι η γαλλική κυβέρνηση εργάζεται για την αναστολή εξέτασης των τρεχουσών υποθέσεων χορήγησης ασύλου ανθρώπων από τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ, προσθέτοντας ότι η απόφαση για το ζήτημα πιθανότατα θα ληφθεί εντός των επόμενων ωρών.