Ναυάγιο στη Σικελία: Τι προκάλεσε τη βύθιση του Bayesian - Συνεχίζονται οι έρευνες για την εύρεση των αγνοουμένων
AP newsroom
AP newsroom

Ναυάγιο στη Σικελία: Τι προκάλεσε τη βύθιση του Bayesian - Συνεχίζονται οι έρευνες για την εύρεση των αγνοουμένων

Συνεχίζεται από ειδικευμένους δύτες η αναζήτηση των έξι ατόμων που επέβαιναν στο πολυτελές ιστιοφόρο γιοτ Bayesian, το οποίο βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σικελίας το πρωί της Δευτέρας (19/08), ωστόσο σύμφωνα με τον Guardian, θεωρούνται νεκρά.

Πρόκειται για τον βρετανό επιχειρηματία Μάικ Λιντς με τη 18χρονη κόρη του, τον πρόεδρο της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερ και τον δικηγόρο Κρις Μορβίλο, καθώς και οι σύζυγοι αυτών που επίσης είναι αγνοούμενες, όπως επιβεβαίωσε εχθές στα ιταλικά ΜΜΕ ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας στη Σικελία.

Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει είναι ο λόγος που βυθίστηκε το υπερπολυτελές και πανάκριβο σκάφος. 

Σύμφωνα με την εφαρμογή παρακολούθησης σκαφών Vesselfinder, το σκάφος αναχώρησε από το λιμάνι Milazzo της Σικελίας στις 14 Αυγούστου και εντοπίστηκε για τελευταία φορά ανατολικά του Παλέρμο το απόγευμα της Κυριακής (18/08), με κατάσταση πλοήγησης "αγκυροβολημένο".

Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με το BBC είναι ότι το γιοτ χτυπήθηκε από ανεμοστρόβιλο πάνω από το νερό - το φαινόμενο γνωστό ως υδροσίφωνας - προκαλώντας την ανατροπή του.

Υπάρχουν αναφορές ότι το κατάρτι του σκάφους έσπασε στη διάρκεια της τρομερής καταιγίδας ενώ άλλοι παράγοντες που συνέβαλαν στη βύθισή του είναι η είσοδος νερού από καταπακτές και πόρτες που είχαν μείνει ανοιχτές λόγω της ζέστης στα ανοιχτά των ιταλικών ακτών. Μάρτυρες περιέγραψαν ότι είδαν να σχηματίζεται υδροσίφωνας στη διάρκεια της καταιγίδας πριν από τη βύθιση του Bayesian.

Σύμφωνα με το BBC Weather, οι υδροσίφωνες είναι σαν τους ανεμοστρόβιλους, αλλά πάνω από το νερό και όχι στη στεριά. Αντί της σκόνης και των συντριμμιών που στροβιλίζονται γύρω από τον πυρήνα των ισχυρών ανέμων, δημιουργείται μια ομίχλη νερού που ανασηκώνεται από την επιφάνεια της θάλασσας. Το φαινόμενο είναι συχνό στο βόρειο ημισφαίριο στα τέλη του καλοκαιριού και μέχρι το φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες της θάλασσας είναι στα υψηλότερα επίπεδα.

Ωστόσο, με την αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, υπάρχει ανησυχία ότι θα μπορούσαν να γίνουν πιο συχνές. Την τελευταία εβδομάδα, η Μεσόγειος είχε την υψηλότερη θερμοκρασία επιφάνειας της θάλασσας που έχει καταγραφεί ποτέ, γεγονός που συνέβαλε στην ενεργοποίηση αυτής της πρόσφατης εστίας καταιγίδας. Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τους υδροσίφωνες, μόνο τη Δευτέρα (19/08) καταγράφηκαν 18 υδροσίφωνες στις ιταλικές ακτές.

Έσπασε το κατάρτι;

Το Bayesian κατασκευάστηκε από τον Ιταλό ναυπηγό Perini το 2008 και επισκευάστηκε για τελευταία φορά το 2020. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Perini, το Bayesian έχει κατάρτι 75 μέτρων, το υψηλότερο στον κόσμο.

Ο καπετάνιος άλλου γιοτ που είχε αγκυροβολήσει κοντά την ώρα της καταιγίδας, είπε ότι υπήρξε μια «πολύ ισχυρή ριπή τυφώνα» και έπρεπε να δώσει μάχη για να κρατήσει το σκάφος του σταθερό. Είπε ακόμη ότι είδε τον ιστό του Bayesian να «λυγίζει και μετά να σπάει», σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Ωστόσο, ο Μάρκο Τιλότα, από τη μονάδα δυτών της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παλέρμο, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το πλοίο ήταν ξαπλωμένο στο πλάι άθικτο.

Ο Μάθιου Σανκ, πρόεδρος του Συμβουλίου Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης, εξήγησε ότι είναι δύσκολο να πει κανείς εάν το κατάρτι έσπασε.

«Τα στοιχεία που έχουμε από τους δύτες είναι ότι το σκάφος είναι άθικτο, γυρισμένο στο πλάι» είπε στο BBC και πρόσθεσε ότι τα σκάφη δεν είναι σχεδιασμένα να πλέουν με τέτοιο καιρό».