Ο μεγαλύτερος στρατηγικός φόβος για την Ουάσινγκτον, το Ισραήλ και τις χώρες της Δύσης είναι ότι η παρούσα κρίση στη Μέση Ανατολή μπορεί να μετατραπεί σε περιφερειακό πόλεμο που θα ξεπεράσει τα σύνορα του Ισραήλ.
Όπως επισημαίνει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος του BBC, Φρανκ Γκάρντερ, ήδη το Ιράν έχει απειλήσει ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια «ενώ οι Παλαιστίνιοι δολοφονούνται στη Γάζα» και σημειώνει ότι «υπάρχουν τώρα αναφορές στα αραβικά μέσα ενημέρωσης πως υποστηριζόμενες από το Ιράν "πολιτοφυλακές" κινούνται δυτικά από το Ιράκ και τη Συρία προς τον νότιο Λίβανο, πιο κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ».
«Κάποιοι εξ αυτών των ανδρών έχουν πρόσφατη εμπειρία μαχών, πολεμώντας στο πλευρό του συριακού στρατού κατά των επαναστατών».
Αναμφίβολα, από όλες αυτές τις φιλοϊρανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, η Χεζμπολάχ είναι η πιο ισχυρή. Διεξήγαγε έναν ατελέσφορο πόλεμο εναντίον του Ισραήλ το 2006 και έκτου ανανέωσε τις προμήθειες με ρουκέτες και πυραύλους, που πιστεύεται ότι πλέον ανέρχονται σε περίπου 150.000.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ορισμένοι από αυτούς τους πυραύλους είναι μεγάλου βεληνεκούς και ακριβείας, αρκετοί για να ισοπεδώσουν ολόκληρα υπουργεία στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, αν καταφέρουν να εξουδετερώσουν την αεράμυνα του Ισραήλ.
Για να αποτρέψουν τη Χεζμπολάχ -και το Ιράν- από το να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Χαμάς κατά του Ισραήλ, οι ΗΠΑ έχουν στείλει δύο αεροπλανοφόρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι εντάσεις στην περιοχή ήταν ήδη υψηλές πριν από τη φονική έκρηξη του νοσοκομείου στη Γάζα. «Εάν και όταν οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιήσουν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Γάζα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αυτό να αποτελέσει το έναυσμα για τη Χεζμπολάχ να ανοίξει ένα νέο μέτωπο από το Λίβανο», καταλήγει στην ανάλυσή του ο Βρετανός δημοσιογράφος.