Η εξουδετέρωση του Γιαχία Σινουάρ είναι η μεγαλύτερη νίκη του Ισραήλ μέχρι στιγμής στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα και ένα σοβαρό πλήγμα για την οργάνωση, σημειώνει σε ανάλυσή του το BBC.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επαίνεσε τους στρατιώτες και ξεκαθάρισε ότι όσο μεγάλη και αν είναι η νίκη για τη χώρα του, αυτό δεν είναι το τέλος του πολέμου. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο θάνατός του σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.
«Σήμερα ξεκαθαρίσαμε για άλλη μια φορά τι συμβαίνει σε όσους μας βλάπτουν. Σήμερα δείξαμε για άλλη μια φορά στον κόσμο τη νίκη του καλού επί του κακού. Αλλά ο πόλεμος, αγαπητοί μου, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Είναι δύσκολος και μας κοστίζει ακριβά. Μπροστά μας βρίσκονται ακόμη μεγάλες προκλήσεις. Χρειαζόμαστε αντοχή, ενότητα, θάρρος και σταθερότητα. Μαζί θα πολεμήσουμε, και με τη βοήθεια του Θεού – μαζί θα νικήσουμε», τόνισε.
Ο Νετανιάχου και το ποσοστό των Ισραηλινών που υποστηρίζουν τον πόλεμο στη Γάζα χρειάζονταν μια νίκη, σχολιάζει ο Τζέρεμι Μπόουεν του BBC.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει επαναλάβει πολλές φορές τους πολεμικούς του στόχους – την καταστροφή της Χαμάς ως στρατιωτικής και πολιτικής δύναμης και την επιστροφή των ομήρων. Κανένας από τους δύο δεν έχει επιτευχθεί, παρά τον ένα χρόνο πολέμου στη Γάζα.
Οι υπόλοιποι όμηροι δεν είναι ελεύθεροι και η Χαμάς πολεμά και μερικές φορές σκοτώνει ισραηλινά στρατεύματα.
Η δολοφονία του Σινουάρ ήταν η νίκη που ήθελε το Ισραήλ. Αλλά μέχρι ο Νετανιάχου να μπορεί να ισχυριστεί ότι οι άλλοι πολεμικοί στόχοι έχουν επιτευχθεί, ο πόλεμος, όπως λέει, θα συνεχιστεί.
Ο Γιαχία Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 σε έναν προσφυγικό καταυλισμό στη Χαν Γιουνίς στη Λωρίδα της Γάζας. Ήταν πέντε ετών όταν την κατέλαβε το Ισραήλ από την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια του αραβοϊσραηλινού πολέμου του 1967. Η οικογένειά του καταγόταν από την πόλη που σήμερα είναι γνωστή ως Ασκελόν, η οποία βρίσκεται κοντά στα βόρεια σύνορα της Λωρίδας της Γάζας.
Στα 20 του χρόνια, καταδικάστηκε από το Ισραήλ για τη δολοφονία τεσσάρων Παλαιστίνιων πληροφοριοδοτών. Ο χρόνος του στη φυλακή σήμαινε ότι το Ισραήλ είχε τα οδοντιατρικά του αρχεία και ένα δείγμα του DNA του, πράγμα που σήμαινε ότι μπορούσαν να αναγνωρίσουν το σώμα του.
Ο Σινουάρ απελευθερώθηκε ως ένας από τους περισσότερους από 1.000 Παλαιστίνιους κρατούμενους που ανταλλάχθηκαν το 2011 με έναν μόνο Ισραηλινό στρατιώτη, τον Χίλαντ Σαλίτ.
Στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, με μια σχολαστικά σχεδιασμένη σειρά επιθέσεων, ο Σινουάρ και οι άνδρες του εξαπέλυσαν ένα τεράστιο χτύπημα στο Ισραήλ και ένα συλλογικό τραύμα που εξακολουθεί να είναι βαθιά αισθητό.
Η δολοφονία περίπου 1.200 Ισραηλινών, οι όμηροι και οι πανηγυρισμοί των εχθρών τους θύμισαν για πολλούς Ισραηλινούς το ναζιστικό ολοκαύτωμα. Η εμπειρία του ίδιου του Σινουάρ στην ανταλλαγή αιχμαλώτων μάλλον τον έπεισε για την αξία και τη δύναμή τους σε έναν πόλεμο.
Στο Τελ Αβίβ οι οικογένειες των υπόλοιπων 101 ομήρων στη Γάζα -το Ισραήλ εκτιμά ότι οι μισοί από αυτούς μπορεί να είναι ήδη νεκροί- συγκεντρώθηκαν στην πλατεία στην οποία συγκεντρώνονται εδώ και ένα χρόνο, προτρέποντας την ισραηλινή κυβέρνηση να ξεκινήσει μια νέα διαπραγμάτευση για να επιστρέψουν οι άνθρωποί τους στην πατρίδα τους.
Πολλοί Ισραηλινοί πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου θέλει να παρατείνει τον πόλεμο στη Γάζα για να αναβάλλει την «ημέρα του λογαριασμού» για το μερίδιο που του αναλογεί στις αποτυχίες ασφαλείας που επέτρεψαν στη Χαμάς να επιτεθεί στο Ισραήλ και για να αναβάλει ίσως επ’ αόριστον την επανάληψη της δίκης του για σοβαρές κατηγορίες διαφθοράς.
Ο ίδιος αρνείται αυτές τις κατηγορίες, επιμένοντας ότι μόνο αυτό που αποκαλεί «ολοκληρωτική νίκη» στη Γάζα επί της Χαμάς θα αποκαταστήσει την ισραηλινή ασφάλεια.
Στα ερείπια της Χαν Γιουνίς, της γενέτειρας του Σινουάρ, οι Παλαιστίνιοι που μίλησαν στο BBC ήταν ανυποχώρητοί. Είπαν ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί. «Αυτός ο πόλεμος δεν εξαρτάται από τον Σινουάρ, τον Χανίγια ή τον Μισάαλ, ούτε από οποιονδήποτε ηγέτη ή αξιωματούχο», δήλωσε ο Δρ Ραμαντάν Φαρίς. Ο Αντάν Aσούρ δήλωσε ότι κάποιοι άνθρωποι ήταν λυπημένοι και άλλοι ήταν αδιάφοροι για τον Σινουάρ, σημειώνοντας ότι η Χαμάς «δεν είναι μόνο ο Σινουάρ», αλλά ο «αγώνας του λαού».
Όλοι οι αρχηγοί της Χαμάς από τη δεκαετία του 1990 έχουν εξουδετερωθεί από το Ισραήλ, ωτόσο, πάντα υπήρχε ένας διάδοχος, σημειώνει το βρετανικό μέσο.
«Ευκαιρία» βλέπει η Δύση - «Νέα φάση του πολέμου» λέει η Χεζμπολάχ
Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι περνά σε μια «νέα και πιο εντατική φάση του πολέμου» της εναντίον του Ισραήλ, ενώ το Ιράν εκτίμησε ότι «το πνεύμα της αντίστασης θα ενισχυθεί» μετά την ανακοίνωση του Ισραήλ για τον θάνατο του επικεφαλής της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.
Δυτικοί ηγέτες εκτίμησαν ωστόσο ότι ο θάνατος του Σινουάρ προσφέρει μια ευκαιρία για τον τερματισμό των συγκρούσεων, όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε ότι ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι την επιστροφή των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς.
Ο Σινουάρ σκοτώθηκε στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών στο νότιο τμήμα της Γάζας την Τετάρτη από ισραηλινά στρατεύματα, τα οποία αρχικά δεν είχαν συνειδητοποιήσει ποιος ήταν, δήλωσαν Ισραηλινοί αξιωματούχοι. Ο στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο από drone το οποίο δείχνει τον Σινουάρ να κάθεται σε μια πολυθρόνα, καλυμμένος με σκόνη μέσα σε ένα κατεστραμμένο κτίριο.
Παρά τις ελπίδες των Δυτικών για εκεχειρία, ο θάνατος του Σινουάρ ενδέχεται να προκαλέσει την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή, όπου το ενδεχόμενο ευρύτερης σύγκρουσης παραμένει.
Ωστόσο, ο θάνατος του «αρχιτέκτονα» της 7ης Οκτωβρίου μπορεί να δώσει ώθηση και στις προσπάθειες τερματισμού του πολέμου στη Γάζα. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ξεκινήσουν συζητήσεις για μια πρόταση εκεχειρίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, χαρακτηρίζοντας τον Σινουάρ «το βασικό εμπόδιο» για τον τερματισμό του πολέμου.