Bloomberg για F-16 και Τουρκία: Η Άγκυρα κάνει «παζάρια» λόγω οικονομικής στενότητας
Shutterstock
Shutterstock

Bloomberg για F-16 και Τουρκία: Η Άγκυρα κάνει «παζάρια» λόγω οικονομικής στενότητας

Το «γεφύρι της Άρτας» αρχίζει να θυμίζει το ζήτημα της προμήθειας F-16 και αναβάθμισης του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg η Άγκυρα επιθυμεί τώρα να μειώσει τη συμμετοχή της προκειμένου να εξοικονομήσει χρήματα.

Όλα αυτά την ώρα που η Τουρκία έκανε έντονες προσπάθειες εδώ και τρία χρόνια να αγοράσει 40 από τα F-16 τελευταίας γενιάς της Lockheed Martin Corp. και 79 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της, καθώς και εκατοντάδες βόμβες και πυραύλους. 

Οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση τον Φεβρουάριο, μόλις η Τουρκία επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg, η Τουρκία πιέζει τώρα να αγοράσει λιγότερα κιτ αναβάθμισης και πυρομαχικά για να εξοικονομήσει κάποια δισεκατομμύρια δολάρια εν μέσω περικοπών δαπανών σύμφωνα με πηγές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσινγκτον, ο Ερντογάν απέφυγε την ερώτηση σχετικά με την αναθεώρηση της σύμβασης, λέγοντας ότι «το θέμα σχετικά με αυτά τα ανταλλακτικά είναι κάτι που πάντα συζητάμε».

Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος της Lockheed Martin δήλωσε στο Bloomberg ότι η εταιρεία είναι «πεπεισμένη ότι το πακέτο αναβάθμισης των F-16 Block 70 και V αντιπροσωπεύει τον καλύτερο συνδυασμό προηγμένων δυνατοτήτων ασφάλειας του 21ου αιώνα, ενισχυμένης διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ και προσιτού κόστους λειτουργίας και κύκλου ζωής για την Τουρκία».

Η συμφωνία θα επιτρέψει στην Άγκυρα να αποσύρει τα γερασμένα αεροσκάφη F-4 και να εκσυγχρονίσει τον υπάρχοντα στόλο των F-16 ως προσωρινό μέτρο μέχρι η χώρα να είναι σε θέση να αναπτύξει το δικό της πολεμικό αεροσκάφος, κάτι που επιθυμεί σφόδρα ο Ερντογάν

Οι ΗΠΑ εμπόδισαν την Τουρκία να αγοράσει το πιο προηγμένο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed, το F-35, ως απάντηση στην απόφασή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα πυραυλικής άμυνας S-400. 

Η Άγκυρα θέλει τώρα οι ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις στην αμυντική της βιομηχανία, αλλά αρνείται να εγκαταλείψει τους S-400, αν και δήλωσε έτοιμη να εργαστεί για έναν συμβιβασμό με την Ουάσιγκτον. Τα μέλη του ΝΑΤΟ ανησυχούν ότι το σύστημα S-400 μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τα μαχητικά αεροσκάφη F-35.