Βόρεια Κορέα: Επεκτείνει εργοστάσιο με πυραύλους που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία
AP Photo/Korean Central News Agency
AP Photo/Korean Central News Agency

Βόρεια Κορέα: Επεκτείνει εργοστάσιο με πυραύλους που χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία

Η Βόρεια Κορέα επεκτείνει ένα εργοστάσιο παραγωγής όπλων που κατασκευάζει πυραύλους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με νέα έρευνα από αμερικανική ομάδα προβληματισμού.

Σύμφωνα με το CNN, το εργοστάσιο παράγει τόσο πυραύλους KN-23 (Hwasong-11A) όσο και πυραύλους KN-24 (Hwasong-11B), σύμφωνα με τους ερευνητές του Κέντρου Μελετών Μη Διάδοσης James Martin, του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών Middlebury.

Το εργοστάσιο το οποίο, βρίσκεται στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Χαμχούνγκ, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας είχαν στο παρελθόν διαφημίσει τη μαζική παραγωγή τακτικών πυραύλων.

Σημειώνεται, ότι η Ουκρανία έχει πληγεί από ένα πρόσφατο κύμα ρωσικών επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους, περίπου το ένα τρίτο των οποίων χρησιμοποίησε βορειοκορεατικά όπλα, σύμφωνα με Ουκρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν επίσης εμβαθύνει τους στρατιωτικούς δεσμούς τους, σε ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για ένα αμοιβαίο αμυντικό σύμφωνο, νωρίτερα φέτος και της αποστολής βορειοκορεατικών στρατευμάτων για να βοηθήσουν στη μάχη κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με δυτικούς και νοτιοκορεάτες αξιωματούχους.

Τώρα, νέες δορυφορικές εικόνες δείχνουν ότι η Βόρεια Κορέα επεκτείνει τις εγκαταστάσεις της Χαμχούνγκ και χτίζει αυτό που φαίνεται να είναι ένα δεύτερο κτίριο για την τελική συναρμολόγηση των πυραύλων, καθώς και πρόσθετες κατοικίες για τους εργαζόμενους.

«Φαίνεται ότι πρόκειται για μια προσπάθεια να αυξηθεί η απόδοση της γραμμής παραγωγής που έχουν δημιουργήσει», δήλωσε στο CNN, ο Σαμ Λερ, επιστημονικός συνεργάτης του Κέντρου Μελετών για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων.

Ο Λερ δήλωσε ότι οι ερευνητές έχουν δει πολλές επεκτάσεις στις εγκαταστάσεις, οι οποίες αποκαλούνται «εργοστάσιο της 11ης Φεβρουαρίου» από τις βορειοκορεατικές αρχές, μόνο τα τελευταία χρόνια.

Το μέγεθος του εργοστασίου άρχισε να αυξάνεται το 2020 και έκτοτε έχει υποστεί βελτιώσεις, όπως η επισκευή παλαιών κτιρίων και η αντικατάσταση στεγών, είπε.

Αλλά το νέο κτίριο, που πιθανότατα προορίζεται για τη συναρμολόγηση πυραύλων, δείχνει «ότι δεν βελτιώνουν απλώς ένα στοιχείο της γραμμής παραγωγής, αλλά μάλλον προσπαθούν να την επεκτείνουν».

Η Βόρεια Κορέα φαίνεται επίσης να αυξάνει το μέγεθος του εργατικού της δυναμικού στις εγκαταστάσεις, δήλωσε ο Λερ στο CNN, με βάση την ανάλυσή του στις εικόνες που τράβηξε τον Οκτώβριο η δορυφορική εταιρεία Planet Labs.

«Ακριβώς έξω από την περίμετρο ασφαλείας του εργοστασίου, βλέπουμε ότι φαίνεται να ανεγείρονται νέες πολυκατοικίες», είπε. «Μπορούμε να δούμε τα θεμέλια στις δορυφορικές εικόνες».

Το νέο κτίριο συναρμολόγησης πυραύλων είναι περίπου 60% με 70%, τόσο μεγάλο όσο το αρχικό κτίριο.

Πλάνα των κρατικών μέσων ενημέρωσης από το KCNA, δείχνουν τον Κιμ Γιονγκ Ουν να περιηγείται στο εργοστάσιο τον Αύγουστο του 2023, δείχνοντας τα κιτ ουράς που προστίθενται στους πυραύλους της κατηγορίας Hwasong-11, ακροφύσια που τοποθετούνται και κώνοι μύτης που καλύπτουν τους βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Όμως το υλικό αυτό έχει έκτοτε αφαιρεθεί από τους ιστότοπους των κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Το εργοστάσιο είναι μέρος του Ryongsong Machine Complex, το οποίο κατασκευάζει επίσης αγαθά όπως κελύφη πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων για τον βορειοκορεατικό στρατό, σύμφωνα με τον Λερ.

Επιθέσεις στην Ουκρανία με πυραύλους KN-23

Η Ρωσία έχει εκτοξεύσει περίπου 60 βορειοκορεατικούς πυραύλους KN-23 (Hwasong-11A) κατά της Ουκρανίας το 2024. Και τα πλήγματα με βορειοκορεατικούς πυραύλους έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 28 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 213, δήλωσε ο Ουκρανός γενικός εισαγγελέας στο CNN την περασμένη εβδομάδα.

Το CNN έχει αναφερθεί στο παρελθόν στην προφανή έκταση των κυκλωμάτων που κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στα συστήματα καθοδήγησης των πυραύλων KN-23, τα οποία η Βόρεια Κορέα αποκτά παρά τις κυρώσεις.

Κρίσιμα εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στους πυραύλους παράγονται από εννέα δυτικούς κατασκευαστές, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής κατά της Διαφθοράς (NAKO) της Ουκρανίας, μιας οργάνωσης της κοινωνίας των πολιτών.

Τόσο η Μόσχα όσο και η Πιονγκγιάνγκ, έχουν προηγουμένως αρνηθεί ότι η Βόρεια Κορέα έχει εξάγει όπλα στη Ρωσία, παρά τις σημαντικές αποδείξεις για τέτοιου είδους μεταφορές.

Εν τω μεταξύ, παρατηρητές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η Μόσχα, μπορεί να παραβιάζει τις διεθνείς κυρώσεις για να βοηθήσει την Πιονγκγιάνγκ στην ανάπτυξη του στρατιωτικού δορυφορικού της προγράμματος.

Τον Ιούνιο, τα δύο αυταρχικά έθνη υπέγραψαν ένα νέο αμυντικό σύμφωνο-ορόσημο, με την υπόσχεση να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα για την παροχή άμεσης στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση επίθεσης του άλλου.

Δυτικοί αξιωματούχοι έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι χιλιάδες στρατιώτες της Βόρειας Κορέας, έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις της Μόσχας στην προσπάθειά της να ανακαταλάβει την περιοχή του Κουρσκ, την οποία κατέλαβε ο στρατός του Κιέβου.