Στο πλαίσιο μιας εθνικής κινητοποίησης διαμαρτυρίας την οποία προκάλεσε η άρση της απαγόρευσης των εισαγωγών ουκρανικών γεωργικών προϊόντων, οι Βούλγαροι αγρότες απέκλεισαν σήμερα Δευτέρα (18/09) περισσότερους από 40 μεγάλους δρόμους και συνοριακές διαβάσεις.
Οι διοργανωτές της κινητοποίησης, κάλεσαν τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις εκτός και αν είναι ανάγκη. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι «όλο το προσωπικό εργάζεται για τη διασφάλιση της δημόσιας τάξης» κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας.
Περίπου 26 κλαδικές οργανώσεις από όλο τον τομέα μετέχουν στην κινητοποίηση, ανακοίνωσε η Ένωση Βούλγαρων Αγροτών.
Οι διαδηλωτές απέκλεισαν τη συνοριακή διάβαση της Γέφυρας του Δούναβη με τη Ρουμανία, ο δρόμος προς και από τη Γέφυρα του Δούναβη αποκλείστηκε επίσης.
Ο δρόμος από το Κάρνταμ, στα σύνορα με τη Ρουμανία, αποκλείστηκε μόνο για τα βαρέα φορτηγά.
Η διοίκηση της Ένωσης Βούλγαρων Αγροτών συγκεντρώθηκε σε υπαίθριο χώρο στην Μπιάλα Σλατίνα, στη βορειοδυτική Βουλγαρία, απ' όπου όλα τα γεωργικά μηχανήματα αποσύρθηκαν από την περιοχή. «Ζητούμε συγγνώμη από τους πολίτες και τους προειδοποιούμε να μεταθέσουν τα ταξίδια που έχουν προγραμματίσει στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου, καθώς οι κεντρικές οδικές αρτηρίες θα κλείσουν σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γκεόργκι Στογιάνοφ. Η κινητοποίηση θα μεταφερθεί στη Σόφια αύριο, Τρίτη (19/09).
Οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν έως ότου εκπληρωθούν όλα τα αιτήματα, πρόσθεσε ο Στογιάνοφ.
Ο κλάδος αυτός της βιομηχανία έχει πέντε αιτήματα προς την κυβέρνηση:
- να συνεχίσει την απαγόρευση στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία
- να επεκτείνει την απαγόρευση στα φρούτα, τα λαχανικά, το κρέας, το γάλα και το μέλι
- οι αγρότες να πληρωθούν όλο το ποσό της αποζημίωσης για τις ζημίες λόγω του πολέμου στην Ουκρανία έως τις 30 Σεπτεμβρίου
- η κρατική βοήθεια για τις περιοχές που χάθηκαν από τις φυσικές καταστροφές να καταβληθεί αμέσως
- πρόσθετη κρατική βοήθεια και μια χαλάρωση των όρων των παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου
Η επιτροπή πρωτοβουλίας για τις δράσεις διαμαρτυρίας για τη διάσωση της βουλγαρικής γεωργίας επιμένει ότι η προσοχή δεν θα πρέπει να εστιαστεί αποκλειστικά στους παραγωγούς σιτηρών, καθώς οι δράσεις διαμαρτυρίας εμπλέκουν όλη τη βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων και των καλλιεργητών οπωροκηπευτικών.