Νέα πολεμική έχει ξεσπάσει στη Βραζιλία έπειτα από δηλώσεις του Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος υπερασπίσθηκε την παιδική εργασία προβάλλοντας το προσωπικό του παράδειγμα: «εργάσθηκα από την ηλικία των 8 ετών (...) και σήμερα είμαι αυτός που είμαι».
«Δείτε, το ότι εργάσθηκα στο αγρόκτημα στα 9 ή τα 10 μου, αυτό δεν με έβλαψε καθόλου. Όταν ένα παιδί ηλικίας 9 ή 10 ετών δουλεύει κάπου, υπάρχουν πάρα πολλοί για να καταγγείλουν την ''καταναγκαστική εργασία'' ή την ''παιδική εργασία''. Όμως αν καπνίζει κρακ, κανένας δεν λέει τίποτε», δήλωσε την Πέμπτη ο ακροδεξιός πρόεδρος.
«Η εργασία δίνει αξιοπρέπεια στους άνδρες και στις γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας», συνέχισε στην ζωντανή εβδομαδιαία εκπομπή του στο Facebook.
Την επομένη, σε μια επίσημη περίσταση, πρόσθεσε: «Εργάσθηκα από την ηλικία των 8 ετών φυτεύοντας καλαμπόκι, κόβοντας μπανάνες (...) ενώ παράλληλα σπούδαζα. Και σήμερα είμαι αυτός που είμαι. Δεν είναι δημαγωγία, είναι η αλήθεια».
Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν πολυάριθμα σχόλια οργισμένων χρηστών στα κοινωνικά δίκτυα.
«Είναι το καλύτερο παράδειγμα για να παρακινηθεί ένα παιδί να μην δουλεύει, αυτό θα το εμποδίσει να γίνει ένας ενήλικας όπως αυτός (ο Μπολσονάρο): με τόσο μίσος και ανικανότητα. Η θέση των παιδιών είναι στο σχολείο», αντέδρασε στο Twitter ο βουλευτής του αριστερού κόμματος PSOL Μαρτσέλο Φρέισο.
Η βραζιλιάνικη νομοθεσία απαγορεύει την εργασία στους κάτω των 16 ετών, εκτός από τους μαθητευόμενους, οι οποίοι μπορούν να αρχίζουν στα 14 τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικών (IBGE), στη Βραζιλία εργάζονται σχεδόν 2,5 εκατομμύρια ανήλικοι ηλικίας από 5 έως 17 ετών.
«Η αριστερά μου επιτίθεται επειδή υπερασπίζομαι την κουλτούρα της εργασίας για τα παιδιά μας από την πιο μικρή ηλικία. Αν είχα υπερασπιστεί την πρώιμη σεξουαλικότητα ή τη χρήση ναρκωτικών, οι οπαδοί της αριστεράς θα με λιβάνιζαν. Ιδού η αλήθεια!», έγραψε στο Twitter ο Μπολσονάρου.
Χθες, Παρασκευή, το πρωί, η υπουργός του για θέματα των Γυναικών και τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η ευαγγελική πάστορας Νταμάρες Άλβες, επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στην πολεμική.
«Κοιτάξτε, η γενιά μας εργάσθηκε νωρίς, εγώ εργάσθηκα πολύ νωρίς, οι γονείς μας εργάσθηκαν πολύ νωρίς, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα αποποινικοποιήσουμε (την παιδική εργασία) (...) Είμαστε βέβαιοι πως η εργασία των παιδιών είναι παραβίαση δικαιωμάτων, πως δεν μπορεί να επιτραπεί», δήλωσε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ