Την ώρα που οι ταραχές σε διαδηλώσεις στη Βρετανία συνεχίζονται για έβδομη ημέρα, πολλές χώρες εκδίδουν προειδοποιήσεις σχετικά με την ασφάλεια των πολιτών τους που ζουν ή επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι προειδοποιήσεις των κρατών
Σύμφωνα με το δίκτυο CNBC, η Ινδία είναι η τελευταία χώρα που εξέδωσε σύσταση για τους υπηκόους της που ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την Ύπατη Αρμοστεία της Ινδίας στο Λονδίνο να προειδοποιεί τους επισκέπτες «να επαγρυπνούν και να είναι προσεκτικοί κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους», υπό το φως των πρόσφατων ταραχών σε περιοχές της χώρας.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Νιγηρία, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Αυστραλία έχουν επίσης προειδοποιήσει τους πολίτες τους που επισκέπτονται ή ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν επί του παρόντος σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους, καθώς οι ταραχές, που αρχικά προκλήθηκαν από διαδηλώσεις κατά της μετανάστευσης, συνεχίζουν να εξαπλώνονται σε όλη την Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία.
Σε πολλές πόλεις -συμπεριλαμβανομένων των τουριστικών κέντρων του Λίβερπουλ και του Μάντσεστερ- σημειώθηκαν βίαιες ταραχές στους δρόμους την τελευταία εβδομάδα, με ακροδεξιές ομάδες να συγκρούονται με την αστυνομία και αντίπαλους διαδηλωτές.
Οι αναταραχές συνεχίστηκαν σε περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Δευτέρας, συγκεκριμένα το Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, καθώς και τη βόρεια πόλη Ντάρλινγκτον και το Πλίμουθ στη νότια ακτή. Από την έναρξη των ταραχών πριν από μία εβδομάδα, έχουν γίνει 378 συλλήψεις, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας.
Άλλα περιστατικά αναταραχής έχουν επίσης σημειωθεί από πόλεις όπως το Ρόδεραμ και το Μίντλεσμπρο μέχρι μεγαλύτερες όπως το Μπρίστολ, το Λιντς και το Χαλ. Στο Λονδίνο, πάντως, δεν σημειώθηκαν σημαντικές ταραχές.
Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κάλεσε τη Δευτέρα τους πολίτες του στο Ηνωμένο Βασίλειο «να επιδείξουν το υψηλότερο επίπεδο προσοχής και να λάβουν τις απαραίτητες προφυλάξεις, υπό το πρίσμα της ασταθούς κατάστασης ασφαλείας σε διάφορες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου». Το υπουργείο προειδοποίησε, επίσης, τους υπηκόους των ΗΑΕ να μην επισκέπτονται περιοχές όπου εκδηλώνονται ταραχές και διαδηλώσεις και να αποφεύγουν τις πολυσύχναστες περιοχές.
Η Αυστραλία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία τη Δευτέρα προειδοποιώντας τους πολίτες της να «αποφεύγουν περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα διαδηλώσεις λόγω του ενδεχόμενου αναστάτωσης και βίας», ενώ η Μαλαισία είπε στους υπηκόους της να μην ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η Νιγηρία δήλωσε ότι οι ταραχές «έχουν λάβει βίαιες και άτακτες διαστάσεις» και «ενδέχεται να εξαπλωθούν σε ολόκληρη τη χώρα». Προειδοποίησε τους πολίτες της «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μείνουν μακριά από περιοχές διαδηλώσεων και να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις».
Οι επιπτώσεις στον τουρισμό
Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές δυσμενείς επιπτώσεις στον τουρισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι, η Βρετανική Αρχή Τουρισμού, που λειτουργεί με τα εμπορικά σήματα VisitBritain και VisitEngland, δήλωσε στο CNBC ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
«Η ζήτηση για ταξίδια στη Βρετανία παραμένει ισχυρή και συνεχίζουμε να υποδεχόμαστε πολλά εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Συνεργαζόμαστε στενά με τις ομάδες μας στο εξωτερικό για την παρακολούθηση του ταξιδιωτικού κλίματος και για να διασφαλίσουμε ότι οι διεθνείς εμπορικοί εταίροι μας στο ταξιδιωτικό εμπόριο έχουν τις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες, όπως είναι απαραίτητο», δήλωσε εκπρόσωπος του VisitBritain σε σχόλια μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Το ιστορικό των ταραχών
Όπως αναφέρει το δίκτυο CNBC, οι ταραχές και η βία στους δρόμους ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα μετά τη διάδοση ψευδών ισχυρισμών στο διαδίκτυο ότι ένα μαζικό μαχαίρωμα την περασμένη Δευτέρα, στο οποίο σκοτώθηκαν τρία νεαρά κορίτσια, είχε διαπραχθεί από έναν μουσουλμάνο αιτούντα άσυλο που είχε φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο με πλοίο.
Ταραχές και αναταραχές ξέσπασαν σε πολλές πόλεις μετά την επίθεση, με μεγάλες ομάδες να φωνάζουν ρατσιστικά, αντιμεταναστευτικά και αντιμουσουλμανικά συνθήματα, να προκαλούν ζημιές σε κτίρια, να λεηλατούν και να συγκρούονται με τα ΜΑΤ και ομάδες ντόπιων που διαμαρτύρονταν κατά της διαμαρτυρίας.
Στις περιπτώσεις βίαιων ταραχών, καταστήματα και τζαμιά δέχθηκαν επιθέσεις και εκτοξεύθηκαν τούβλα και βόμβες βενζίνης. Πυρκαγιές τέθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στο Ρόδεραμ, το οποίο οι ταραξίες πίστευαν ότι φιλοξενούσε αιτούντες άσυλο.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε τη βία ως «ακροδεξιά κακοποίηση», ενώ ο πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής αστυνόμευσης της χώρας Νιλ Μπάσου, δήλωσε τη Δευτέρα ότι ορισμένες από τις βιαιότητες που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών «πέρασαν τα όρια της τρομοκρατίας».
Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να αυξήσει τον αριθμό των αστυνομικών δυνάμεων και δήλωσε ότι θα υπάρξει άμεση καταστολή των ταραχών, προσθέτοντας ότι οποιοσδήποτε εμπλέκεται θα αντιμετωπιστεί άμεσα από την ποινική δικαιοσύνη της χώρας. Ετοιμάζονται επίσης περισσότερες από 500 επιπλέον θέσεις στις φυλακές για την κράτηση υπόπτων για ταραχές.
Η αναταραχή έφερε επίσης σε επαφή τις πληγείσες κοινότητες, με αντιδιαδηλώσεις και καθαρισμούς κοινοτήτων. Πολλοί ντόπιοι έχουν καταγγείλει όσους εμπλέκονται στις ταραχές, λέγοντας ότι δεν εκπροσωπούν τις κοινότητές τους.
Τα βαθύτερα αίτια της βίας αποτελούν πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση των Εργατικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ οι συνεχιζόμενες κοινωνικές συζητήσεις για τη μετανάστευση και την κοινωνική συνοχή είναι πιθανό να έρθουν στο προσκήνιο μόλις υποχωρήσει η αναταραχή.