Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα Φον Ντερ Λαιεν με κοινή τους ανακοίνωση ύστερα από τηλεφωνική τους επικοινωνία, συμφωνήσαν να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την εξεύρεση λύσης στο "γόρδιο δεσμό" του Brexit.
Στην ανακοίνωση τους οι δύο ηγέτες αναφέρουν «είχαμε ένα χρήσιμο τηλεφώνημα σήμερα το πρωί. Συζητήσαμε τα μεγάλα θέματα που παραμένουν άλυτα. Οι διαπραγματευτικές μας ομάδες εργάζονται μέρα και νύχτα τις τελευταίες ημέρες. Και παρά την εξάντληση μετά από σχεδόν ένα χρόνο διαπραγματεύσεων, παρά το γεγονός ότι οι προθεσμίες έχουν χαθεί επανειλημμένως, πιστεύουμε ότι είναι υπεύθυνο σε αυτό το σημείο να καταβάλουμε επιπλέον προσπάθειες.
Αναθέσαμε λοιπόν στους διαπραγματευτές μας να συνεχίσουν τις συνομιλίες και να δούμε αν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία ακόμη και σε αυτό το τελευταίο στάδιο».
Σημειώνεται ότι Φον ντερ Λάιεν και Τζόνσον συμφώνησαν ότι διαφωνούν κατά το δείπνο που είχαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη ωστόσο αποφασίσουν να δώσουν μια ύστατη ευκαιρία στα εντατικά παζάρια, παρατείνοντας τη σχετική διορία μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, η Ντάουνινγκ Στρητ η οποία φαίνεται έτοιμη να τραβήξει πορεία προς το Brexit χωρίς συμφωνία και ετοίμαζε το Βασιλικό Ναυτικό προκειμένου να υπερασπισθεί τα βρετανικά αλιευτικά ύδατα, δήλωνε χθες μέσω διαρροών ότι «η προσφορά της ΕΕ παραμένει μη αποδεκτή».
Χαιρετίζει ο Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Βρετανίας και της ΕΕ να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας για την μετά-Brexit εποχή.
Ο Μισέλ, ο οποίος προεδρεύει των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter: "Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστεί εφικτή μια συμφωνία. Πρέπει να στηρίξουμε μια καλή συμφωνία".
Το χρονικό
Χθες επίσης, ο βρετανός υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε πως σκάφη του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού είναι έτοιμα να προστατεύσουν τις εθνικές ζώνες αλιείας, στις οποίες θα μπορούσαν να υπάρξουν εντάσεις σε περίπτωση που δεν συναφθεί συμφωνία.
Με φόντο τα παραπάνω, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα επείγοντα μέτρα για τη συνέχιση, σε περίπτωση "no deal,, της αεροπορικής κυκλοφορίας ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ για έξι μήνες, καθώς και για την αμοιβαία πρόσβαση στα ύδατα αλιείας για έναν χρόνο.
Τα μέτρα αυτά, τα ζητούσαν τα κράτη μέλη, τα οποία προσπαθούν εδώ και μήνες να παραμείνουν ενωμένα πίσω από τον διαπραγματευτή τους, τον Μισέλ Μπαρνιέ.
Το μόνο βέβαιο είναι πως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αποχώρησε επισήμως από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, θα εγκαταλείψει οριστικά την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση στις 31 Δεκεμβρίου.
Χωρίς εμπορική συμφωνία, οι ανταλλαγές του με την ΕΕ θα γίνονται βάσει μόνο των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), που είναι συνώνυμοι με τελωνειακούς δασμους και ποσοστώσεις, με κίνδυνο ένα νέο σοκ για οικονομίες οι οποίες έχουν ήδη γίνει ευάλωτες εξαιτίας του κορονοϊού.
Οι συζητήσεις σκοντάφτουν σε τρία θέματα: την πρόσβαση των ευρωπαίων αλιέων στα βρετανικά ύδατα, τον τρόπο διευθέτησης των διαφορών στο πλαίσιο της μελλοντικής συμφωνίας και κυρίως τις προϋποθέσεις που οι Ευρωπαίοι απαιτούν ώστε να αποφευχθεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός.
Η ΕΕ είναι έτοιμη να προσφέρει στο Λονδίνο πρόσβαση χωρίς τελωνειακούς δασμούς ούτε ποσοστώσεις στην τεράστια αγορά της.